Sváteční závod pošle na nejvyšší stupínek jiného borce a určí posledního reprezentanta

Svitavy – 6. května
Rozhodně nelze tvrdit, že by závody ranku juniorského mistrovství republiky byly předem nalajnovanou záležitostí prostou jakýchkoliv překvapení. Ba právě naopak, za více než čtyřicet let jeho existence byly mnohokrát svědky, kterak se sofistikované stavby prognóz řítily k zemi jako domečky z karet. Druhý podnik letošního šampionátu, který se koná v pátek ve Svitavách, však jednu jistotu přináší. Na nejvyšší stupínek pódia rozhodně vyskočí někdo jiný než před třemi týdny ve Slaném a to nejen proto, že je v sázce poslední reprezentační místečko pro nejlépe umístěného Čecha. Než se zamyslíte proč a začnete pokračovat ve čtení, věnujte pozornost začátku svitavského podniku, jenž je oproti dřívějším informacím stanoven již na čtrnáctou hodinu.

 

Svitavská Cihelna startuje svou jubiljení třicátou sezónu
Svitavská Cihelna startuje svou jubiljení třicátou sezónu

Michael Härtel se ve Slaném stal prvním cizincem, který se postavil na nejvyšší stupeň vítězů, samozřejmě nebudeme-li počítat Martina Vaculíka. Ten v éře svého působení v naší juniorce nebyl v duchu dohody se SMF považován za zahraničního závodníka a v posledním roce dokonce na české závody vozil licenci AČR.

Ondřej Smetana má blízko k reprezentaci, Zdeněk Holub je leaderem průběžné klasifikace
Ondřej Smetana má blízko k reprezentaci, Zdeněk Holub je leaderem průběžné klasifikace

Německý chráněnec Roberta Bartha však do Svitav nedorazí. V sobotu totiž nastoupí v sestavě německého nároďáku v kvalifikaci o postup do hlavní části SWC v Landshutu. Stejný problém má i Žiga Kovačič, který se slovinskou sestavou bude dozajista stejnou měrou prahnout po účasti v Gniezně, kde by shodou okolností narazil na český národní tým.

Eduard Krčmář bude pozítří dozajista pospíchat, aby dohnal své slánské zpoždění
Eduard Krčmář bude pozítří dozajista pospíchat, aby dohnal své slánské zpoždění

Pozítří nedorazí ani další stálý inventář české juniorky Jannik Klein, jehož neuvolní zaměstnavatel, protože v Rakousku nemají státní svátek jako v Čechách. Startovní listina čítá jména pěti cizinců, kteří jsou českému našemu divákovi dobře známi. Samozřejmě s výjimkou dánské dvojice, byť Mikkel Salamonsen se v juniorce objevil již předloni ve Mšeně.

Českých zástupců bude deset. Svým debutem si projde Kryštof Rybář, avšak vzhledem, že ještě nedovršil patnáct let, bude sedlat dvěstěpadesátku stejně jako Adam Fencl. Na technické dráze by však absence koní nemusela být tolik markantní.

Vyhlídky na reprezentaci si udržuje také Patrik Mikel
Vyhlídky na reprezentaci si udržuje také Patrik Mikel

Startovní číslo jedenáct zůstává prozatím volné. Krátce po poledni se na něm objevil Polák Damian Drozdz, nicméně během půldruhé hodiny byl zase vyškrtnut. Od tragické nehody Grzegorze Knappa mají polští závodníci nastaveny přísné podmínky pro starty v zahraničí. A pokud nemá stadión bezpečnostní bariéry s homologací FIM, jejich federace je na ně nepustí, což bude problém i závěrečného dějství české juniorky v Březolupech.

 


Petr Moravec, předseda VV SPD, vysvětluje vyškrtnutí Damiana Drozdza ze startovní listiny:

„Držitel licence PZM může startovat v zahraničí výhradně na dráze vybavené homologovanými bezpečnostními mantinely. Stadión Svitavy je sice vybaven bezpečnostními mantinely, nemají však homologaci FIM, proto polský jezdec nedostane povolení ke startu.“


 

Ve Slaném se Zdeněk Holub před Michaela Härtela nedostal
Ve Slaném se Zdeněk Holub před Michaela Härtela nedostal

Před druhým podnikem osmidílného seriálu je předčasné spekulovat o alternativách konečného umístění. Svitavy ovšem pozítří určí posledního reprezentanta pro juniorské šampionáty světa a Evropy, když Eduard Krčmář, Zdeněk Holub a Michal Škurla si zajistili účast na základě loňského umístění.

K cestě do italského Terenzana a francouzského Maconu má nejblíže Ondřej Smetana. Po svém slánském pódiu má na Patrika Mikela k dobru dva body.

 

Startovní listina:

1 Niclas Nielsen, DK
2 Patrik Mikel, Březolupy
3 Michal Tomka, SK
4 Josef Novák, Pardubice
5 Ondřej Smetana, Praha
6 Steven Mauer, D
7 Kryštof Rybář, Divišov
8 Patrik Búri, SK
9 Filip Hájek, Praha
10 Michal Škurla, Praha
11 neobsazeno
12 Zdeněk Holub, Praha
13 Adam Fencl, Slaný
14 Martin Mejtský, Pardubice
15 Eduard Krčmář, Slaný
16 Mikkel Salomonsen, DK

 

Josef Novák má z letošní juniorky prozatím jen dva zadřené motory
Josef Novák má z letošní juniorky prozatím jen dva zadřené motory

Foto:Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček

Martin Mejtský zná svitavskou Cihelnu z tréninků
Martin Mejtský zná svitavskou Cihelnu z tréninků