Pražští pořadatelé hovořili o dráze, Václav Milík o svých ambicích

Praha – 5. května
Odvolaný pražský závod extraligy způsobil, že ihned po úvodním Prague Open budeme svědky rovnou vrcholu sezóny na Markétě a sice třetího letošního kola Speedway Grand Prix čili světového šampionátu jednotlivců. Tento prestižní podnik se uskuteční v sobotu 23. května 2015 a tento datum určitě má poznamenaný ve svých plánech většina domácích a spoustu zahraničních fanoušků.

 

Plán poněkud divočejší, ale ne divoké dráhy

Pořadatelé z AK Markéta jako obvykle připravili série tiskových konferencí, aby informovali o stavu připrav a navnadili, na co se mámě těšit v letošním vydáni pražské velké ceny. Termín je už za necelé čtyři týdny a tomu odpovídal i obsah podávaných zpráv.

Tomáš Topinka s Václavem Milíkem na dnešní tiskové konferenci
Tomáš Topinka s Václavem Milíkem na dnešní tiskové konferenci

Divoká karta Václav Milík a náhradníci Josef Franc a Matěj Kůs jsou už nějaký čas známi. Proto nebylo překvapení, že úřadující individuální mistr republiky byl hostem dnešní akce. K tomu ale později.

Hned po startovní listině plochodrážního fanouška nejvíce zajímají počasí v den závodu a stav dráhy. Počasí už nějakou dobu naštěstí neporoučíme, takže pořadatelé musí na všechno myslet dlouho dopředu a připravit se na různé eventuality.

Posledních pár let pražskou Markétu připravuje bývalý vynikající jezdec a dnešní manažer a track master Tomáš Topinka. Logicky první otázky směřovaly právě k němu. Vždy odpovídá ochotně, podrobně a věcně a ani tentokrát tomu nebylo jinak.

V návaznostech na debakl v úvodním podniku sezóny ve Varšavě, Tomáš Topinka upřesnil, že řídící orgán BSI se vměšuje minimálně do způsobu přípravy tratě. Požadavky se kladou na prvním místě na bezpečnost a tak se na Markétě již instalují nové nafukovací vaky. Dosavadní jsou stále v pořádku, ale pomalu jim končí předepsaná životnost, takže je načase je vyměnit. Staré najdou své umístění v Mariánských Lázních spolu s mantinely vyměněnými v Pardubicích.

O nové přidané antuce již byla řeč minule. K tomu Tomáš Topinka upřesnil, že jako každým rokem bude snah udělat závodivou trať, na které bude možné předjíždět. Filozofie je taková, že na naprosto homogenním rovném oválu žádná z hvězd nechybuje a tímto se ztrácí příležitost k předjíždění, rozuměj závodění, které staví diváky na nohy.

Se svým typickým humorem Tomáš Topinka popsal plán postavit „poněkud divočejší, ne však divokou“ dráhu. Ta by měla sedět i Václavu Milíkovi, který na Markétu jezdí rád a úspěšně. Konečné slovo však bude mít předpověď a stav počasí těsně před a během závodu.

O důrazu, který pořadatelé kladou na přípravu dráhy, svědčí i komentář ředitele klubu Petra Ondrašika, že ovál je postaven podle nejlepších poznatků odborníků a na jeho největší rekonstrukce se ve vzdálených letech 1973 a 1974 se podíleli specialisté z Polska. Není se čemu divit, organizátory jsou vesměs bývalý závodnici a ti vědí, o čem hovoří.

 

Sympatické plány českého šampióna

Konečně přišla řada na otázky pro hosta Václava Milíka. Mistr republiky působil velice dobře a musíme ocenit a pochválit jeho výborné vystupovaní. Skromně připustil, že loňské vystoupení na SGP bylo neuspokojivé jak pro něj, tak pro jeho tým a pro diváky. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že letos je dobře připraven a vynasnaží se dosáhnout na co nejvíc bodu.

Václav Milík zve na SGP České republiky
Václav Milík zve na SGP České republiky

Je sympatické, že si nestanoví cíl jen překonat loňský bodový zisk, ale probojovat se do závěrečné fáze turnaje. Sezóna podle Václav Milíka nezačala nejlépe, úvodní vystoupení v Polsku nebylo nic moc, možná kvůli přílišným očekáváním jak diváků, tak i samotného jezdce.

Pak se ale rozhodl přistupovat k jednotlivým utkáním uvolněné a výsledky se začaly dostavovat. Stejný přístup zvolil i při úspěšné účasti v kvalifikaci na SGP 2016 minulou sobotu v italském Lonigu. Začátek závodu nebyl nic moc, ale Václav Milík se nenechal rozhodit a probojoval se do dalšího kola.

Přitom v rozjezdu o umístění nakonec porazil Antonio Lindbäcka a Fredrika Lindgrena. Forma a sebevědomí rostou, soupeře ho berou a všimlo si ho i Italské publikum. Pak není divu, že by preferoval los, který by ho poslal do semifinále v italském Terenzanu. Nejdůležitější však je úspěch v challenge a troufnu si říct, že když Václav Milík postupně vyzrává do závodníka formátu Grand Prix, tak proč se nekvalifikovat se do dalšího ročníku už letos?

Tady se do diskuse vložil opět Tomáš Topinka a podělil se zkušeností s odolností proti velkému tlaku, jemuž jsou vystaveni úspěšní závodníci. Poradí-li si se stresem, plochodrážník, ale i každý jiný sportovec, má větší vyhlídky na úspěch. V tom padla obligátní otázka typu, „Takže Václave, cílem je postup alespoň do semifinále na Markétě?“, kterou Tomáš okomentoval: „Tak tohle je přesně to, o čem jsem mluvil!“

A o dobrou náladu na závěr bylo postaráno.

 

Na Markétě nelze chybět

Každopádně v sobotu 23. května po 19:04 večer, na kdy je naplánována první jízda, se máme na co těšit.

Doprovodný program není zcela upřesněn, jisté je, že hlavni sponzor MS MONSTER přiveze nový nafukovací stan a zajistí podstatnou část zábavy mimo závodní dění. Nebude chybět autogramiáda jezdců, a ta se uskuteční v den závodu od 17:15, hodinu a čtvrt po otevřeny bran stadionu.

 

Foto: Kiril Ianatchkov