Boj o finále šampionátu republiky se dostává do rozhodující fáze

Pardubice – 5. května
Loňská finále v Praze a v Březolupech opět potvrdila, že mistrovství republiky jednotlivců patří k nejlákavějšímu zboží ve výkladní skříni české ploché dráhy. Zatímco první osmička z loňského roku se tradičně udržela ve finálové sérii i letos, zbytek finalistů určí zítřejší den. V pardubickém Svítkově totiž nejstarší motoristický šampionát naší republiky startuje svým semifinále.

Loni se Hynek štichauer radoval z vítězství v pardubickém semifinále, letos požádal o divokou kartu rovnou pro finále
Loni se Hynek štichauer radoval z vítězství v pardubickém semifinále, letos požádal o divokou kartu rovnou pro finále

Semifinálový závod se netýká Václava Milíka, Josefa France, Matěje Kůse, Tomáše Suchánka, Martina Málka, Eduarda Krčmáře, Jana Holuba a Zdeňka Holuba, kteří si loni vyjeli prvních osm příček. Dalších osm v pořadí čili Hynek Štichauer, Martin Gavenda, Michal Škurla, Michal Dudek, Filip Šitera, Roman Čejka, Jaroslav Petrák a Patrik Mikel si pojistili semifinále.
VV SPD sice pracoval s možností udělení divoké karty na semifinále, ale nakonec o ni nikdo nepožádal. Semifinalisté byli tudíž doplněni na základě průběžného pořadí z přeboru po jeho třech kolech. Zítřejší startovní listina však přesto pracuje s patnácti jmény.
Postupně se totiž omluvili Adam Fencl, Martin Švestka, Michal Tomka, jenž si právo účasti vybojovali v přeborových kláních, a také Hynek Štichauer, který požádal řídící orgán české ploché dráhy o divokou kartu pro finále.


Petr Moravec, předseda VV SPD, komentuje neúčast Hynka Štichauera:

„Hynek jako jediný jezdec požádal o možnost přidělení divoké karty vzhledem ke svým startům v Anglii, takže je zřejmé, že věří ve skutečnost, že to bude on kdo ji dostane.“


 

Patrik Búri je nejen prvním Slovákem v šampionátu jednotlivců od rozdělení federace, ale také prvním cizincem vůbec
Patrik Búri je nejen prvním Slovákem v šampionátu jednotlivců od rozdělení federace, ale také prvním cizincem vůbec od časů Martina Vaculíka, jehož ovšem tehdejší dohoda se SMF nepovažovala za zahraničního závodníka

V duchu se zněním řádů však VV SPD může divokou kartu udělit až po zítřejším závodě, ale vzhledem ke skutečnosti, že na ni aspiruje jediný uchazeč, nedá se předpokládat zásadní problém. Boj na svítkovském ovále vyprodukuje sedm finalistů a dva náhradníky.
Volné místo ve startovní listině je možné obsadit dalším závodníkem, který je držitelem platné licence, přičemž platí presumpce dřívější přihlášky. Vůbec poprvé od časů Martina Vaculíka pojede české semifinále Slovák. Patrik Búri jako jediný využil možnosti, že se z přeboru do šampionátu republiky může kvalifikovat rovněž držitel licence SMF či DMSB. jeho případný postup mezi finalisty by rovněž nebyl v rozporu se zněním jakéhokoliv reglementu.

 

Startovní listina:

1 Martin Gavenda, Praha
2 Jaroslav Petrák, Pardubice
3 Michael Hádek, Plzeň
4 neobsazeno
5 Filip Hájek, Praha
6 Martin Mejtský, Pardubice
7 Patrik Mikel, Březolupy
8 Michal Škurla, Praha
9 Roman Čejka, Slaný
10 Filip Šitera, Mšeno
11 Dan Macl, Pardubice
12 Petr Babička, Slaný
13 Josef Novák, Pardubice
14 Patrik Búri, SK
15 Michal Dudek, Slaný
16 Ondřej Smetana, Praha

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček