Velikonoční sněhy dostaly devatenáctky do konfliktu se světovým pohárem

Liberec – 27. dubna
Neděle 17. května měla být v Polsku dnem bez tamní ligy. Jenže velikonoční deštivé a sněhové přeháňky zrušily tradiční ouverturu všech třech divizí, jež našly své náhradní termíny právě předposlední neděli pátého měsíce. V onen den se však v Liberci měl konat český šampionát do devatenácti let. Náhradní řešení se našlo, nicméně přináší přesun na sobotu, kdy se však v Plzni koná světový pohár stopětadvacítek.

 

Termínová kolize na české plochodrážní scéně je vždy nepříznivá, byť hrstka fanoušků objíždějící stadióny závod od závodu se každoročně snižuje. Avšak vyhlašovat jeden den vítěze světového poháru a ve stejnou chvíli o pár desítek kilometrů dál mistra republiky, je upřímně řečeno poněkud silné kafe. I když Tomáš Topinka odhadoval, že změna postihne bratru deset platících diváků, určitě je škoda, že se přece jenom nenašel jiný termín.

„Po té co se z volného termínu bez polské ligy stal po Velikonocích termín se závody polské ligy,“ vysvětluje Petr Moravec důvod nešťastného přesunu libereckého závodu o čtyřiadvacet hodin dopředu. „Chceme dát šanci především hlavním favoritům šampionátu jet obojí. Při hledání termínů jde především o jezdce a pořadatele. Toto byl jediný, na kterém se dalo shodnout.“

Mistrovství republiky stopětadvacítek na klasické dráže, které mělo devatenáctky doprovázet, se pod Ještědem pojede až v rámci červnové první ligy. Obavy, že by se stejně jako loni v Praze šampionát do devatenácti let smrsknul na pouhé čtyři jízdy, jsou údajně liché. Plánuje se startovní listina se šestnácti jmény, kde samozřejmě budou početní prim hrát cizinci.

Termínová kolize devtenáctek s polskou ligou by se dotkla i Eduarda Krčmáře
Termínová kolize devtenáctek s polskou ligou by se dotkla i Eduarda Krčmáře

Foto: Mirek Horáček