Pardubičané opět pustili cédéčko s řízným vítězným pochodem

Pardubice – 22. dubna
Včera bylo včera a dnes je dnes. A pořadí třetího dílu mezinárodního šampionátu dvojic se pořádně promíchalo. Tomáš Suchánek a Hynkem Štichauerem vyhrávali jednu jízdu za druhou. I když ztratili bod s Aleksanderem Čondou, své vítězství mohli slavit již po skončení rozjížďky s číslem osmnáct, když měli ještě jeden výjezd na svítkovský ovál před sebou. Zato zbytek týmů se v té chvíli vešel do rozmezí dvou bodů. Aleksander Čonda a Žiga Kovačič z Lendavy maximálním způsobem Žarnovicu, když Martin Málek připouštěl, že se na tvrdnoucí dráze ztrácí v nastavení, a přišli na druhý stupíněk pódia. Ten třetí připadl Pražanům, jimž se dnes vedlo o poznání hůře než včera. Filip Šitera byl nakonec druhým mužem dne, který dokázal proniknout mezi oba Pardubičany, avšak Goričan, za nějž spolu s Patrikem Mikelem hostoval, by k rozjezdu potřeboval ještě jeden bodík navíc.

 

Žiga Kovačič, Aleksander Čonda, Hynek Štichauer, Tomáš Suchánek, Josef Franc, Ondřej Smetana, Zdeněk Holub a manažeři Zdeněk Schneiderwind a LUbomír Vozár
Žiga Kovačič, Aleksander Čonda, Hynek Štichauer, Tomáš Suchánek, Josef Franc, Ondřej Smetana, Zdeněk Holub a manažeři Zdeněk Schneiderwind a LUbomír Vozár

 

Kdeže včerejší sněhy jsou

Michele Castagna odvedl pro Krško slušnou porci práce
Michele Castagna odvedl pro Krško slušnou porci práce

Čtyřiadvacet hodin na ploché dráze pokaždé uteče jako voda v horské bystřině. A co bylo včera, rozhodně nemusí být dnes. Avšak v otázce pardubického nástupu byla středa úplně stejná jako úterý. Tomáš Suchánek s Hynkem Štichauerem vstoupili do závodu v rozjížďce s číslem dvě duelem proti Lublani.

Náhradník Maks Gregorič zaskočil za Nicka Škorju a i když odstartoval nejlépe, od úvodního výjezdu hráli sólo domácí. Co se lublaňskému náhradníkovi nepodařilo s Pardubicemi, vynahradil si v rozjížďce s číslem pět s Lendavou. Po rychlém startu ukázal záda Aleksandru Čondovi, jemuž navíc ke všemu selhal stroj.

Maks Gregorič ujel Žigu Kovačičovi o rovinku a bod na úkor zmiňovaných patálií Aleksandra Čondy bral i Nick Škorja. Lublaň však přesto po první třetině zůstala za o bod za Lendavou, před níž ovšem pronikla Žarnovica.

 


Vladimír Tomka se nedají obavami o stav motocyklu svého syna Michala:

„Včera do něj cvaknul Castagna, v bloku motoru je díra jako od osmičky šroubu. Už v Praze tudy vytékal olej a z motoru jdou piliny.“


 

Maks Gregorič v akci
Maks Gregorič v akci

Martin Málek si totiž v rozjížďce s číslem čtyři nedopřál klidu, dokud se v nájezdu do druhého kola nedostal zleva na úroveň vedoucího Michele Castagny. Vzápětí protáhl nájezd do první zatáčky druhého kola a rázem se z něho stal vedoucí závodník.

Při absenci Denise Štojse, který stejně jako včera lepil své motocykly sám jako voják v poli, neměl Patrik Búri výraznější problém natáhnout se pro bod. Z duelu s Goričanem však Žarnovica v rozjížďce s číslem sedm, opakované vinou letmého startu, vyšla smírně. Patrik Mikel totiž záhy přeskočil Patrika Búriho, ovšem Martin Málek opět překypoval bojovností.

Nechtěl se smířit s postavením za zadním kolem Filipa Šitery a permanentně se cpal vnitřní stranou dopředu. Ve druhém kole se zdálo, že se jeho snaha dočká ve druhé zatáčce korunovace úspěchem. A vskutku do třetího okruhu vjížděl jako vedoucí závodník.

Ondřej Smetana (modrá) a Zdeněk Holub (červená) versus Filip Šitera (bílá) a Patrik Mikel (žlutá)
Ondřej Smetana (modrá) a Zdeněk Holub (červená) versus Filip Šitera (bílá) a Patrik Mikel (žlutá)

Na hrotu průběžné klasifikace se však hřály neporažené Pardubice. Po zmiňovaném duelu s Lublaní přišlo jakési předčasné finále v rozjížďce s číslem šest, kdy domácí narazili na Pardubičany. Tomáš Suchánek strávil na čele celá čtyři kola. Ovšem na protilehlou rovinku za jeho zády vyjel Josef Franc zaskakující za Ondřeje Smetanu.

Jenže Hynek Štichauer neváhal a před pražského náhradníka se rychle dostal. V deváté jízdě Pardubičané ztratili jeden bod. Připravil je o něj Aleksander Čonda, který odstartoval před Hynkem Štichauer a v prvním výjezdu objel vedoucího Tomáše Suchánka.

Ten se však už ve druhém oblouku vrátil do čela, aby navýšil zisk domácí sestavy na čtrnáct bodů. Po půlce jejich vystoupení bylo jasné, že Tomáše Suchánka s Hynkem Štichauerem dnes sestřelí z nejvyššího stupínku pódia jen nehorázná smůla. A to tím spíše, měli-li za sebou nejtěžší jízdy a ostatní rivalové se i nadále navzájem připravovali o body.

 

Závěr řeší jen bitvu o bronz

Patrik Mikel v vestě Březolup hájil barvy Goričanu
Patrik Mikel v vestě Březolup hájil barvy Goričanu

Poslední věta z předcházejícího odstavce dokonale vystihuje Pražany, kteří se ani v rozjížďce s číslem deset nedočkali výhry. Přitom Zdeněk Holub perfektně odstartoval a zachytil nástup Martina Málka ženoucího se vnějškem první zatáčky dopředu okolo Ondřeje Smetany.

Ve druhé zatáčce už březolupský závodník v žarnovických službách sám udával tempo. Pražané mohli hovořit o štěstí, když Patrik Búri ve druhém okruhu ve výjezdu z druhé zatáčky vrazil do bariéry. Situaci ustál, nicméně Ondřej Smetana mu sebral třetí místo.

První výhru zaznamenali Pražané až ve dvanácté jízdě. Byla cennější tím víc, že borci z hlavního města na svých štítech donesli do boxů Lendavu, s níž měli spurtovat za stupni vítězů. O všechno se postaral Josef Franc, který se v první zatáčce po vnějšku přehnal okolo Aleksandra Čondy. Samozřejmě nelze opomenout přínos Ondřeje Smetany, který před sebe nepustil Žigu Kovačiče.

Maks Gregorič vodí Žigu Kovačiče a Aleksandera Čondu
Maks Gregorič vodí Žigu Kovačiče a Aleksandera Čondu

Nicméně jak Lendava, tak Praha mohla hodně děkovat Filipu Šiterovi. Mšenský závodník startující opět za Goričan nejprve v rozjížďce s číslem jedenáct udolal Michele Castagnu. Vedle Krška vzápětí ve třinácté jízdě přistřihl křidélka ambicí i Lublani. Z pozice až od mantinelu si to namířil před Makse Gregoriče. Plochodrážníci ze slovinského hlavního města nakonec vděčili za remízy divokému pádu Patrika Mikela, jehož motocykl se vzepjal na zadní ve výjezdu z poslední zatáčky.

 


Patrik Mikel komentuje svůj pád, poté co na spodní hraně depa vyskočil nezraněn ze sanitky:

„Byla tam díra, klasická kolejka jako vždycky. V ten moment to letělo a bylo to strašně rychlý. Po startu se mi to zvedalo taky, ale tohle šlo prudce jako kůň. Škoda těch bodů…“


 

 

Ondřej Smetana jede mezi Aleksanderem Čondou a Žigou Kovačičem
Ondřej Smetana jede mezi Aleksanderem Čondou a Žigou Kovačičem

Další krok k dnešnímu triumfu učinily Pardubice v rozjížďce s číslem čtrnáct. Úhelným kamenem jejich dalšího pětibodového maxima se stal rychlý start Tomáše Suchánka. Martin Málek se na tvrdnoucí dráze začínal topit při řešení rovnice optimálního nastavení. A Hynek Štichauer jej podjel již v první zatáčce.

Hned poté Pražané ztratili další body s Krškem. Zdeněk Holub jen naplno, že neslevil ani po průjezdu cílem a vystřihl si další dlouhé svítkovské kolo navíc. „Nevšim‘ jsem si vlajky,“ vysvětloval později. Jenže Ondřej Smetana tentokrát nenašel recept na Michele Castagnu a Denise Štojse.

Zato Lendava se drápala na koně. V šestnácté jízdě Žiga Kovačič objel Filipa Šiteru, jemuž k návratu zpátky do čela nepomohl ani protažený nájezd do druhé zatáčky. Naopak se záhy stal obětí Aleksandra Čondy. Lublaň jejich nápor neustála, byť Maks Gregorič odvrátil v rozjížďce s číslem sedmnáct nápor Martina Málka.

Tomáš Suchánek vede před Zdeňkem Holubem
Tomáš Suchánek vede před Zdeňkem Holubem

Záhy blikala červená světla, jelikož Nick Škorja upadl ve výjezdu z druhého oblouku. A protože nemohl odtáhnout motocykl, Tomáš Topinka na věži raději volil stopku. Při repete byl Maks Gregorič stejně rychlý a Martin Málek ho dokázal doklepávat až v samotném závěru.

V rozjížďce s číslem osmnáct si Tomáš Suchánek a Hynek Štichauer pohráli s Krškem jako kočka s myší a mohli s předstihem slavit triumf. Aleksander Čonda a Žiga Kovačič se hned vzápětí natáhli pro druhou příčku, když nedali ani náznak šance Žarnovici.

Duel Prahy a Lublaně v rozjížďce s číslem dvacet se změnil na boj o druhou příčku. „Budeš se o něho muset postarat,“ obracel se Josef Franc ke Zdeňku Holubovi. Mínil Makse Gregoriče, jehož zásoba nesjetých hran se jevila jako bezedná.

Martin Málek (modrá) útočí na Filipa Šiteru, za nimi se Patrik Búri (červená) pere s Patrikem Mikelem
Martin Málek (modrá) útočí na Filipa Šiteru, za nimi se Patrik Búri (červená) pere s Patrikem Mikelem

Lublaňský náhradník si stoupnul na druhou pozici startovního roštu mezi oba Pražany. I když se Zdeněk Holub za svou reakci na let pásky nemusel ani v nejmenším stydět, spolu s Josefem Francem stačili zpacifikovat akorát Jerneje Pečnika. Maks Gregorič jel vpředu, avšak remíza Lublani na pódium nestačila, ale Pražanům ano.

O symbolickou tečku se postaral Filip Šitera. Zatímco Tomáš Suchánek si svou kombinézu díky skvělému startu nezašpinil ani tentokrát, Mšeňák se statečně a úspěšně popral s Hynkem Štichauerem o druhé místo. Byť jej Pardubičan ve druhé zatáčce podjel, byl Filip Šitera vmžiku nazpět. „A to jsem to ještě na tvrdnoucí dráze podělal s převodem,“ přisadil si o chvilku později v depu.

 

Hlasy z depa

„Po včerejšku jsem si zlepšil náladu,“ konstatoval Tomáš Suchánek. „Jsem čistej‘, nemusím se ani mejt‘. Starty perfektní, žádný defekty, bylo to, jak to mělo bejt‘.“

„Byl to asi letos můj poslední závod jadranský ligy,“ připomínal Hynek Štichauer svůj zítřejší odjezd do Berwicku. „Je dobrý, že jsme vyhráli, snad se Tomášovi bude dařit i s jiným parťákem.“

Souboj Filipa Šitery (bílá) a Martina Málka patřil k nejkrásnějším momentům dnešního závodu
Souboj Filipa Šitery (bílá) a Martina Málka patřil k nejkrásnějším momentům dnešního závodu

„Dneska se nedařilo, jak by mělo,“ neskrýval Zdeněk Holub svou rozmrzelost. „Na tu bídu to ještě dopadlo dobře. Ňáký body chyběly, v úterý to na extralize doženeme.“

„Napodobenina extraligy,“ krčil Josef Franc nos nad dnešním třetím místem. „Prostě mi to nejelo, nemůžu to naštelovat. Byl to dobrej‘ trénink, ale zklamání je, že to nepálí, jak by mělo. Není nic dalšího, co říct, třetí místo je ostuda. Včera v Praze to šlo bez problémů, paráda, to bylo suprácký. Nebylo, co vytknout, jeli jsme jako dobře. Dneska to ale nebylo ono.“

„Dneska mám lepší náladu,“ rozjasnil Filip Šitera svou tvář. „První dva závody jsem měl problémy s motorama, dneska lepší, takže spokojenost. Akorát ta poslední jízda. Dráha ztvrdla a já jsem to podělal na převod. Ale spokojenost, dostal jsem se do tempa a udělal výsledek.“

„Dneska to bylo daleko lepší než včera, ale ten konec nevyšel,“ svěřoval se Martin Málek. „Dráha tvrdla, na začátku se dalo předjíždět. Pak to bylo tvrdé a suché a já se nemohl trefit do převodů. Poslední dvě jízdy nic moc, připravil jsem Žarnovicu o lepší umístění. Jawa jela parádně, jen to chtělo doladit a na poslední jízdy dát jiný převod nebo nastavení.“

 

Hynek Štichauer se vnější stranou dostává před Makse Gregoriče
Hynek Štichauer se vnější stranou dostává před Makse Gregoriče

 

1. ZP Pardubice 28
Tomáš Suchánek 3 3 3 3 3 3 18
Hynek Štichauer 2 2 1 2 2 1 10(4)
2. ST Lendava 20
Aleksander Čonda 3 0 2 2 3 3 13
Žiga Kovačič 1 2 0 0 2 2 7(2)
3. AK Markéta Praha 17
Zdeněk Holub 2 1 2 – 3 1 9(1)
Ondřej Smetana 1 – 1 1 0 – 3(2)
Josef Franc – 0 – 3 – 2 5
4. AMTK Lublaň 16
Jernej Pečnik 0 – – 1 – 0 1
Nick Škorja – 1 0 – X – 1
Maks Gregorič 1 3 2 2 3 3 14
5. SK Unia Goričan 16
Filip Šitera, CZ 3 2 3 3 1 2 14
Patrik Mikel, CZ 0 1 1 F 0 0 2(1)
6. SC Žarnovica 15
Patrik Búri 1 – 0 – 1 – 2(1)
Martin Málek, CZ 3 3 3 1 2 1 13
Michal Tomka – 0 – 0 – 0 0
7. AMD Krško 14
Denis Štojs E – 1 M 1 0 2(1)
Michele Castagna, I 2 2 3 2 2 1 12
Patrik MIkel v ošemetné situaci
Patrik MIkel v ošemetné situaci

Průběžné pořadí soutěže:

1. Pardubice 71, 2. Praha 57, 3. Lendava 57, 4. Lublaň 45, 5. Krško 41, 6. Goričan 33, 7. Žarnovica 29

 

Zdeněk Holub jede ještě před Hynkem Štichauerem
Zdeněk Holub jede ještě před Hynkem Štichauerem

Foto: Jan Kobzáň (Bikeracing) a Norbert Kalous

Martin Málek (vlevo) a Filip Šitera startují ke svému epickému souboji
Martin Málek (vlevo) a Filip Šitera startují ke svému epickému souboji

1 komentář u „Pardubičané opět pustili cédéčko s řízným vítězným pochodem“

Komentáře nejsou povoleny.