Češi v akci 141

Plochodrážní sezóna 2015 se již v Čechách pevně uchytila svými drápky. V uplynulém týdnu byly napsány první kapitoly extraligy, juniorky a stopětadvacítek na klasické dráze. Den otevřených dveří přilákal do Mariánských Lázní závodníky, o nichž bychom ani zdaleka nepředpokládali zájem o dlouhou dráhu. Však také pracovní verze startovní listiny šampionátu republiky čítá čtrnáct jmen držitelů českých licencí. Matěj Kůs a Zdeněk Simota dostanou do Premier League dalšího českého borce, Martin Vaculík a Eduard Krčmář jeli pouťáky v Polsku, Filip Šitera v Německu, kam se Karel Kadlec vypravil na trénink, který však skončil tragicky pro amatérskou posádku sajdkáru.

 

Den p5ed pardubickou extraligou závodil Matěj Kůs v Redcaru
Den p5ed pardubickou extraligou závodil Matěj Kůs v Redcaru

Procházku po zahraničních oválech ve stopách českých závodníků začneme tradičně na Britských ostrovech. Ve čtvrtek Redcar porazil doma v rámci League Cup Scunthorpe 53:40. Matěje Kůse (1 – 3 – 1 – 1 – 3) zdobilo devět bodů s jedním bonusem a především dvě vítězné rozjížďky.

V té s číslem pět garantoval remízu, když porazil Davida Howeho a Theo Pijpera. Ve dvanácté jízdě triumfoval stylem start – cíl a radost domácích umocnil fakt, že Ben Morley ve druhém kole objel Ellise Perkse.

Takhle se Martin Vaculík díval na silnici cestou do Krosna
Takhle se Martin Vaculík díval na silnici cestou do Krosna

Zdeněk Simota neprožil ve čtvrtek tak povedený večer. Ipswich jeho Plymouth v pohárovém klání porazil 57:33 a závodník Plzně nedokázal víc než dva body s jedním bonusem (1 – 1 – 0 – 0). V pátek si však poněkud spravil náladu. Na domácí dráze nasbíral sedm bodů (1 – 2 – 1 – 2 – 1), avšak Plymouth podlehl Rye House 41:48.

O důvodech, které Hynka Štichauera vedly do náruče Berwicku, již na stránkách magazínu speedwayA-Z byla řeč. V pátek klub, za nějž Pardubičan závodil již před čtyřmi lety, jeho příchod oficiálně potvrdil. Poprvé za něj nastoupí v sobotu proti Sheffieldu.

Karel Kadlec byl v sobotu svědkem strašné tragédie
Karel Kadlec byl v sobotu svědkem strašné tragédie

Včera Karel Kadlec vyrazil se svým veteránským motocyklem na trénink do Mühldorfu. Program byl však předčasně ukončit, když se amatérská posádka sajdkáru dostala do potíží. Čtyřiapadesátiletý spolujezdec se snažil spasit skokem, narazil však do sloupku a zahynul.

Chmury dopadly na celé depo, nicméně plzeňský nezmar pracoval na startovní listině českého šampionátu. „Zatím mám čtrnáct závodníků s českou licencí,“ svěřil se. „Včetně Barbetty, ale ten asi nepojede. Je po operaci kolene a na motorku ho v Mühldorfu museli vždycky posadit.“

Eduard Krčmář v sobotu ve Slaném nastydl, což poznamenalo jeho výkon v Lodži
Eduard Krčmář v sobotu ve Slaném nastydl, což poznamenalo jeho výkon v Lodži

Jede-li se v Polsku některá z velkých cen, má liga druhý den volno. V Krosně však uspořádali duel Polsko vs. Slovanský tým. Duel skončil za stavu 52:38. V barvách hostů měl Martin Vaculík osm bodů s jedním bonusem (2 – 0 – 2 – 2 – 2 – 0). Ve zvláštní jízdě o pohár starosty města byl druhý za Grigorijem Lagutou, který včera v Krosně neprohrál jedinou z devíti jízd, na jejichž startu stanul.

V Lodži se zase konal mítink s názvem Otevřené mistrovství Lodže. Ve finále dojeli závodníci do cíle v pořadí Krzyzstof Buczkowski, Joonas Kyllmäkorpi, Mads Korneliussen a Mariusz Puszakowski. Eduard Krčmář (T – 0 – 1 – 1 – 1) skončil se třemi body třináctý.

Filip Šitera se včera vypravil do Wolfslake
Filip Šitera se včera vypravil do Wolfslake

„Bohužel se dneska nezadařilo,“ svěřil se fanouškům prostřednictvím svého facebookového profilu. „Na včerejších závodech ve Slaným jsem se nastydl a dneska mi nebylo nejlíp. Tak se to asi podepsalo na mém výsledku, ale sezóna je ještě dlouhá a důležitější závody před námi. Tak jedeme dál!“

Portfolium výsledků českých závodníků v zahraničí končí Oberkrämerpokal ve Wolfslake. Vyhrál Anders Thomsen (14 bodů). Na dalších místech se umístili Mathias Schultz (13) a po pádu Alexe Zgardzinskeho v rozjezdu rovněž Ronny Weis (oba 12).

V závodě měl startovat Zdeněk Holub. Blížící se maturita a zranění Michala Škurly, které jej oproti původním předpokladům dostalo do startovních listin mezinárodního šampionátu dvojic v Praze a v Pardubicích jej však ponechaly doma. Zastoupil jej Filip Šitera, který skončil třináctý (E – 1 – 2 – 0 – 1).

Foto: Martin Vaculík; ilustrační foto Mirek Horáček a Antonín Škach