Češi v akci 140

Uplynulý týden vynahradil českým fanouškům předlouhý zimní půst. Vyhlídka účasti při velké ceně přivedla do Prahy závodníky jako na finále republiky a vidina skvělého závodu ruku v ruce se sobotním termínem zase slušnou návštěvu. Skvělou podívanou produkovali rovněž kolibříci při třech závodech Speedway Mini Cupu. Češi však závodili také v Anglii, Polsku, Slovinsku a Itálii, kam vás zavede tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z.

 

Týmově v Polsku a Anglii

Matěj Kůs ukázal oufit Medvědů i pro sobotním Prague Open
Matěj Kůs ukázal oufit Medvědů i pro sobotním Prague Open

V závodech týmů nebylo českým závodníkům souzeno, aby v uplynulém týdnu stáli na vítězné straně. Při čtvrtečním sparingu Zielona Gora porazila před zraky svého domácího publika Wroclaw v poměru 51:39. Václav Milík nasbíral pět bodů (1 – 0 – 1 – 2 – 1).

Ve stejný den se v Anglii roztočila kola Premier League duelem Sheffield vs. Plymouth. Domácí nedali hostům přehnaně velký prostor a utkání dopadlo jednoznačně 56:37. Zdeněk Simota (1 – 0 – 0 – 0) inkasoval jediný bod z rozjížďky s číslem tři, kterou dokončil před svým kolegou Kyle Newmanem.

Eduard Krčmář se skvěle prezentoval v Gdaňsku
Eduard Krčmář se skvěle prezentoval v Gdaňsku

Redcar rovněž ve čtvrtek doma prohrál pohárový závod s Newcastle 40:50. Matěj Kůs (0 – 3 – ex – 2* – 3) se dočkal triumfů ve dvou jízdách a jako žolík skončil třetí.

V pátek Plymouth hostil Peterborough v rámci League Cup a skóre se zastavilo na hodnotách 36:57. Zdeněk Simota (0 – 3 – 2 – 1 – 2) začal nulou ve třetí jízdě. O dvě rozjížďky později však přivedl do cíle Michaela Palm Tofta a Lasse Bjerreho. Jak již bylo řečeno, remíza neměla na průběh duelu zásadní vliv a jihočeský borec zaznamenal osm bodů.

Václav Milík debutoval v polské extralize
Václav Milík debutoval v polské extralize

V pátek se v Gdaňsku v rámci sparingu představila Bydhošť. Eduard Krčmář (3 – 1 – 1 – 2 – 2) se s devíti body prezentoval jako nejlepší muž svého týmu. Hned svůj první start v rozjížďce s číslem tři proměnil ve vítězství před Marcinem Jedrzejewskim a Robertem Kosciechou.

„Super, ale chyběli nám Renat Gafurov a Magnus Zetterström, proto jsme prohráli o dost,“ sděloval slánský závodník své dojmy. Zkoušel jsem nějaký věci na motorce a za dva tejdny na lize uvidíme.“ Pro úplnost výsledek 35:59.

Zdeněk Holub v neděli debutoval v Rawiczi
Zdeněk Holub v neděli debutoval v Rawiczi

Plymouth pokračoval ve svém náročném programu v sobotu. Rye House si do tabulky League Cup bez větších potíží připsal tři body, protože hostující Devils rozdrtil 66:24. Zdeněk Simota (2 – 1 – 0 – 2 – 0) inkasoval pět bodů s jedním bonusem. Výhry se v ligovém poháru nedočkal ani včera, protože Peterborough doma porazil jeho Plymouth 48:42. On sám zaznamenal dva body.

Po zrušeném startu na Velikonoce odstartovaly dvě vyšší polské ligy včera.

Patrik Mikel, mechanik Luboš Vrtáček a Josef Novák včera v italském Lonigu
Patrik Mikel, mechanik Luboš Vrtáček a Josef Novák včera v italském Lonigu

Václav Milík (2 – 2 – 1 – 1 – 1) debutoval v extralize v Tarnowě remízou 45:45 a sedmi body se dvěma bonusy. Slovák Martin Vaculík exceloval svým patnáctibodovým maximem v duelu Tarnow vs. Gorzow, v němž domácí zvítězili 50:40.

Druhá liga startuje až za čtrnáct dnů, nicméně Zdeněk Holub se s vestou Rawicze představil už ve včerejším sparingu proti Lodži. Ta si odvezla výsledek 42:48 a pražský junior (1 – 2 – 2 – 1 – 2) byl s osmi body a jedním bonusem po Piotru Swiderskim nejlepším domácím závodníkem.

 

Junioři míří na jih
Pardubický Josef Novák a březolupský Patrik Mikel se společně vypravili do Lendavy na druhé kolo slovinsko – chorvatského šampionátu, odkud pokračovali rovnou do italského Loniga k tamnímu národnímu mistrovství.

Panoráma z Loniga
Panoráma z Loniga

V Lendavě se na stupně dostali Matej Žagar, Aleksander Čonda a Žiga Kovačič. Patrik Mikel (0 – 1 – 2 – 1 – 2) byl šesti body desátý, Josef Novák (2 – 1 – 1 – E – 0) nasbíral čtyři body a skončil hned za ním.

„Dráha byla hlubší,“ vypráví Josef Novák. „Bylo tam hodně materiálu. Po tréninku se objevily díry, roztrhalo se to, bylo to nebezpečný a nikdo nejel naplno. Matej žagar vyprovokoval úpravy, po každý čtvrtý jízdě se hrnul materiál ven a dost se to prodloužilo. Ve čtvrtý jízdě jsem si zkoušel start a rozletěl se motor.“

Fatální defekt Josefa Nováka stihnul také ve třetí sérii závodu v Lonigu, když se pohyboval na druhém místě. „Dráha byla pěkná, za roh,“ nechal se slyšet. „Dopasoval jsem se s ní, když se začalo dařit. Rozlít‘ se motor. Do soboty snad poskládám na juniorák aspoň jeden motor, v pátek extraliga nevím, jak se to stihne.“

Patrik Mikel (3 – 2 – 1 – 1 – 0) skončil desátý, Josef Novák (0 – 0 – E) po explozi motoru závod nedokončil.

Foto: Luboš Vrtáček, ilustrační z Prague Open Mirek Horáček