Češi v akci 139

Uplynulý týden čekali čeští fandové jaro, které mělo na české ovály vtrhnout společně s třemi úvodními podniky Speedway Mini Cupu. Jenže nakonec přišel sníh a se závody byl amen. Podobný osud postihlo i spoustu závodů v zahraničí včetně tradiční velikonoční ouvertury polských lig. Přesto se však čeští závodníci dostali do akce. Matěj Kůs a Zdeněk Simota dokázali vyhrávat rozjížďky pro své kluby v Anglii, Zdeněk Holub si vydřel triumf v Osterpokalu v Güstrowě a Tomáš Suchánek s Hynkem Štichauerem triumfovali v úvodním díle mezinárodního šampionátu dvojic v Lublani, aby dnes startovali v prvním podniku slovinsko – chorvatského šampionátu.

Zdeněk Simota ve vítězném týmu
Zdeněk Simota v kulichu s týmem Plymouthu
Zdeněk Simota v kulichu s týmem Plymouthu

Ve čtvrtek dorazil Redcar k duelu League Cup Premier League do Sheffieldu, který si připsal vítězství 47:40. Matěj Kůs sice zaznamenal vítězství ve své poslední rozjížďce, avšak třikrát neviděl cíl (E – E – 1 – E – 3). Dohromady tedy čtyři body.

Na Velký pátek bylo na Britských ostrovech naplánováno hned dvanáct závodů. Avšak při špatném počasí byl odvoláván jeden za druhým jako na běžícím pásu. Osud rain-off potkal také odvetu ligového poháru Redcar vs. Sheffield.

Duel Somerset vs. Plymouth se však uskutečnil. Domácí si udrželi vrch a skóre se nakonec zastavilo na stavu 59:31. Zdeněk Simota si do svých individuálních statistik připsal šest bodů s jedním bonusem (1 – 1 – 3 – 1 – 1 – 0). Jeho vítězství v desáté jízdě přineslo jeho Plymouthu remízu.

Sobotní odveta v Plymouthu přinesla mnohem větší drama. Zdeněk Simota si sice připsal nulu ve třetí jízdě, aby ob jednu rozjížďku již zvítězil. Do konce mítinku jej porazili již jen Richie Worrall v deváté a Paul Starke ve dvanácté jízdě. Plzeňský závodník zaznamenal sedm bodů (0 – 3 – 2 – 2), které pomohly Plymouthu k těsnému vítězství 46:43.

 

 

Jediný Čech nechal rozeznít tóny české hymny
Zdeněk Holub v duelu s Kai Huckenbeckem
Zdeněk Holub v duelu s Kai Huckenbeckem

Počasí se sněhem a deštěm mělo do ideálu velikonočních svátků hodně daleko. A v Německu se podepsalo na zrušení celé řady závodů. Na seznamu jeho obětí se ocitly pouťáky v Pockingu, kde měl startovat český pár Zdeněk Holub – Hynek Štichauer, i v Neuenknicku s Filipem Šiterou ve startovní listině. Dnes v Landshutu neodstartovala ani bundesliga.

Němečtí fanoušci tím pádem mohli spatřit pouze Velikonoční pohár v Güstrowě. Na malé dráze se předvedli kolibříci, osm borců bojovalo ve vloženém klání držitelů licencí B, v němž Richard Geyer skončil těsně pod pódiem. Největší pozornost logicky poutala dvacítka účastníků hlavního závodu.

Mítink v Güstrowě si rozhodně nemohl stěžovat na nedostatek diváckého zájmu
Mítink v Güstrowě si rozhodně nemohl stěžovat na nedostatek diváckého zájmu

„Počasí se povedlo, dráha nádherná, dalo se i předjíždět,“ vypráví Zdeněk Holub starší, který samozřejmě doprovázel svého syna. Ten se nejprve v rozjížďce s číslem dvě musel sklánět před Kai Huckenbeckem, aby mu vzápětí v rozjížďce s číslem deset ukázal výfuk Mathias Schultz. V cíli dvanácté a devatenácté jízdy byl ovšem pražský junior první. Stejně tak v semifinále, kde za sebou nechal Rasmuse Jensena, Kevina Wölberta a Denise Gizatulina.

„Od začátku bojoval, výborně startoval,“ hodnotí Zdeněk Holub starší výkon svého potomka. „Vnitřní dráhy byly vždycky maličko handicapem, i když Zdenda zrovna z modré odstartoval a dojel druhej‘ před Wölbertem a Härtelem. Když jel z červené, tak dokonce vedl, ale po pádu Mělničuka bylo přerušeno a při druhým startu neodjel tak dobře. Mělničuk měl ale docela drsný pád, jel skoro rovně do mantinelu. Všechny čtyři ostatní jízdy jak z bílé, tak žluté, Zdenda vyhrál, i když ta finálová byly asi o tloušťku papíru.“

Kai Huckenbeck, Zdeněk Holub a Rasmus Jensen na stupních vítězů
Kai Huckenbeck, Zdeněk Holub a Rasmus Jensen na stupních vítězů

Po startu finále vystřelil Zdeněk Holub dopředu. Ovšem za sebou měl Kai Huckenbecka, který mu nedopřál ani vteřinku klidu. Jak se počet kol do cíle snižoval, intenzita Němcových útoků rostla. Cílová vlajka v rukou startmaršála je nakonec přivítala prakticky současně.

„Kai Huckenbeck jel parádně celý závody, ale naštěstí se ve finále rozhodčí přiklonil za Zdendovu stranu, podle videa to asi bylo nerozhodně,“ říká otec pražského juniora, jehož oslavné wheelie na protilehlé rovince skončilo pádem. „Tři tisíce platících diváků bylo i přes větrné a chladné počasí výbornou kulisou a nakonec se hrála česká hymna, i když se zúčastnil jen jediný Čech. Myslím si, že svým vítězstvím asi ledaskoho z Němců asi překvapil.“

Vedle vítězného Zdeňka Holuba a druhého Kai Huckenbecka si na stupně vítězů vyskočil ještě Rasmus Jensen, zatímco na Christiana Hefenbrocka tam už místo nezbylo.

 

 

Bahenní lázeň ve slovinské metropoli
Aleksander Čonda, Žiga Kovačič, Hynek Štichauer, Tomáš Suchánek, Ondřej Smetana, Michal Škurla a Zdeněk Schneiderwind na stupních vítězů
Aleksander Čonda, Žiga Kovačič, Hynek Štichauer, Tomáš Suchánek, Ondřej Smetana, Michal Škurla a Zdeněk Schneiderwind na stupních vítězů

Mezinárodnímu šampionátu dvojic už stejně navzdory dalšímu novému názvu již zřejmě nikdo neodpáře přezdívku jadranská liga. Jeho letošní ročník odstartoval v sobotu v hlavním městě Slovinska Lublani za podmínek, které měly daleko k optimálnímu stavu.

Předpověď počasí slibovala na odpoledne deště a meteorologové se dnes v krátkodobých předpovědích nemýlí. Pořadatelé proto dělali maximum, aby stihli alespoň čtrnáct rozjížděk, které jsou potřeba pro uznání výsledků.

Patrik Búri začal sezónu smolně
Patrik Búri začal sezónu smolně

V prvních dvou jízdách došlo ke dvěma pádům, ale rozhodčí po poradě se všemi manažery týmů se rozhodl pokračovat. Slovenský tým, který vyrazil poprvé na mezinárodní závod bez zkušenějšího seniora jen s trojicí mladíků, se však rozhodl odstoupit.

Motocykl Michala Škurly po návratu do Prahy
Motocykl Michala Škurly po návratu do Prahy

„Po první jízdě jsme další pokračování kvůli zdraví vzdali,“ vysvětlil Patrik Búri. „A už jen Adam Čarada jel jednu jízdu, díky níž SC Žarnovica získala v závodě svůj jeden bodík… Sezóna pro nás začala pády. Dráha katastrofa, pro mě další Debrecen (narážka na loňské semifinále evropského šampionátu dvojic, kde si zlomil ruku a dva měsíce stál – pozn. redakce), rozdíl byl jedině v tom, že jsme se poučili a odmítli startovat na dráze, která byla nebezpečná.“

Ovál se nelíbil ani ostatním. Denis Štojs se dostal po svém pádu ve třetí jízdě do ostré konfrontace se sudím, za což si vykoledoval ústní napomenutí.

Pardubičané připravovali motocykly v šatně
Pardubičané připravovali motocykly v šatně

Mítink opanovali Pardubičané Tomáš Suchánek s Hynkem Štichauerem. Již v rozjížďce s číslem jedna se vypořádali s nebezpečnou Lendavou. Aleksander Čonda však upadl s přivodil si lehčí zranění na prstu u ruky. Pokračoval v závodě, který vskutku skončil čtrnáctou jízdou, a měl podíl na celkové druhé příčce svého klubu.

Třetí skončili Ondřej Smetana a Michal Škurla, který v rozjezdu porazil Nicka Škorju z domácího družstva. „Na závody pršelo a dráha byla hodně těžká, ale závodníci i pořadatelé se s těžkýma podmínkama celkem dobře vyrovnali,“ konstatoval jejich kouč Zdeněk Schneiderwind.

„Kluci pardubický byli hodně vyrovnaný, Tomáš výborně startoval a Hynek bojoval úspěšně zezadu. Michal se s dráhou vypořádal trochu později, ale pro něho i Ondru to byla dobrá zkušenost.“

Výsledky:

1. Pardubice 20 Tomáš Suchánek 11 (2 – 3 – 3 – 3), Hynek Štichauer 9 (3 – 2 – 2 – 2)
2. Lendava 16 Aleksander Čonda 8 (F – 3 – 3 – 2), Žiga Kovačič 8 (1 – 2 – 2 – 3)
3. Praha 14 Ondřej Smetana 6 (1 – 3 – 0 – 2), Michal Škurla 8+3 (2 – 2 – 1 – 3)
4. Lublaň 14 Jernej Pečnik DNR, Nick Škorja 7+2 (2 – 2 – 0 – 3), Maks Gregorič 7 (3 – 1 – 1 – 2)
5. Krško 12 Denis Štojs 6 (F – 3 – 3 – 0), Michele Castagna 6 (3 – 0 – 2 – 1)
6. Goričan 4 Daniel Gappmaier 3 (0 – 1 – 1 – 1), Jaka Kovačič 1 (1 – E – E – 0)
7. Žarnovica 1 Patrik Búri 0 (F – – -), Adam Čarada 1 (F – – 1), Michal Tomka DNR

 

Hynek Štichauer na stupních vítězů

Po závodě v Lublani pardubické duo zůstalo ve Slovinsku. Ubytovalo se v šatně na stadiónu v Kršku, kde mechanici Pavel Fuksa a David Vrtáček, připravili oba motocykly se zelenými prvky na dnešní první podnik společného slovinsko – chorvatského šampionátu.

Hynek Štichauer se na dnešek evidentně dobře vyspal
Hynek Štichauer se na dnešek evidentně dobře vyspal

Zatímco v Lublani přišlo asi tři sta diváků, v Kršku jich dorazily bratru dvě tisícovky. Nechyběl mezi nimi déšť, jenž si po dvanácti rozjížďkách vynutil krátce po sedmnácté hodině kratší přestávku. Podle kusých informací, které prozatím ze Slovinska dorazily, triumfoval Matej Žagar (13).

Ve finálové rozjížďce za sebou nechal Aleksandra Čondu (12), Hynka Štichauera (11) a Juricu Pavlice (15). Tomáš Suchánek (10) se blýsknul skalpem Mateje Žagara a nakonec skončil šestý.

Slovenské juniorské duo Patrik Búri – Michal Tomka získalo po bodu a obsadilo patnáctou, resp. šestnáctou příčku.

Foto: archív Zdeňka Simoty, Frank Hedrich, Zdeněk Holub st., Radek Smetana, Patrik Búri, Michal Škurla a David Vrtáček