Klatovští kralují v Zlatém hřebíku

Flims – 21. ledna
V sobotu 21. ledna se na přírodním ledovém ovále ve švýcarském Flimsu odehrálo třetí kolo seriálu Golden Spike. Neúčasti některých hvězd dokázal dokonale využít Tonda Klatovský, který suverénně ovládl celý závod a usadil se na čele průběžného pořadí seriálu. Dařilo se i jeho bratrovi Honzovi, který teď figuruje na druhé pozici.

První boje se na 350 metrů dlouhé dráze rozhořely už v pátek. To byl na programu závod otevřeného domácího mistrovství. Šampiónem se celkem podle očekávání stal Heinz Göldi, jehož umění budou mít možnost stejně jako loni sledovat i čeští diváci v Divišově.

V sobotu se podstatně zhoršilo počasí. Začalo hustě sněžit a pořadatelé měli plné ruce práce s udržením dráhy v regulérním stavu. S tím se ale nespokojili Nikulin, Eibl ani Flyktman, kteří po tréninku označili dráhu za příliš riskantní a ze závodu odstoupili. Nepředstavil se ani Johny Tuinstra, který si poranil rameno.

Novopečený domácí mistr Heinz Göldi, který jezdí s protézou na levé noze, se divákům představil hned v úvodní jízdě, a dojel druhý za britským nadšencem Grahamem Halsallem. Ve druhé rozjížďce kraloval rakouský borec Markus Skabraut před novou německou nadějí Sebastianem Gegenbauerem. Další Němec Weber si dokázal ve třetí jízdě za sebou ohlídat Honzu Klatovského. Poté jeho starší bratr Antonín deklasoval Holanďana Stellingwerfa a Rusa s německou licencí Čaščina.

Výhra Stellingwerfa v páté jízdě nebyla tak zajímavá jako souboj bratrů Klatovských v té následující. Zkušenější Anton měl přeci jen trošku navrch a rodinný duel vyhrál. Na třetím a čtvrtém místě dojeli Halsall a mladičký talentovaný Švýcar Simon Hartmann. V šesté jízdě si další tři body na své konto připsal Skabraut a závěr druhé série jízd patřil souboji mladé krve v podání Čaščina a Gegenbauera, který pro sebe nakonec rozhodl Sebastian Gegenbauer.

Devátá jízda potěšila především domácí publikum. Heinz Göldi předvedl nádherný výkon a porazil Čaščina. Potom zvítězil další Švýcar Philip Weiss před Halsallem a v další jízdě Tonda Klatovský porazil Gegenbauera. V rozjížďce s číslem dvanáct se utkali Skabraut, Stellingwerf a Honza Klatovský a v tomto pořadí také projeli cílem.

V úvodu čtvrté série na sebe narazili dva největší favorité Tonda Klatovský a Markus Skabraut. Smát se nakonec mohl český jezdec, který se tak dostal na dvanáct bodů. Göldi v této jízdě upadl. V jízdě čtrnácté zaváhal Gegenbauer a připsal si nulu. Vyhrál jeho krajan Weber před Stellingwerfem a Halsallem. Poté zvítězil Honza Klatovský před Čaščinem, který zdaleka nebyl v tak oslnivé formě jako ve Weissenbachu.

Poslední dějství švýcarského dramatu zahájil vítězstvím Gegenbauer. Za ním projeli cílem Honza Klatovský a Göldi. Výborně jedoucí Skabraut si posléze vyšlápl na Čaščina a uzavřel svůj účet na čtrnácti bodech. Ani Stellingwerf nezůstal pozadu a zvítězil. Jasnou odpověď dal oběma Tonda Klatovský a poslední trojkou zakulatil své bodové konto na patnáct. Zajistil si tak prvenství v závodě a zároveň se vyhoupl do čela průběžné klasifikace seriálu Golden Spike. Tohle vítězství mu snad přineslo trochu zahojení na duši po nevydařené kvalifikaci mistrovství světa. Na druhém místě v tabulce za ním figuruje jeho mladší bratr Honza, který skončil ve Flimsu pátý.

Do čtvrtého kola seriálu, které se pojede 12. února v Divišově, tak budou bratři Klatovští nastupovat v pozici lídrů a zároveň horkých favoritů. Anton to jako obhájce trofeje nebude mít vůbec lehké a diváci tak mohou očekávat velmi dramatickou podívanou. Doufejme, že počasí bude ledové dráze nakloněno a závody budou minimálně tak dobré jako vloni.

Po třech ze sedmi závodů vede Antonín Klatovský (37 bodů), následují Jan Klatovský (29), Vjačeslav Nikulin, Robert Eibl (oba 27), Markus Skabraut, René Stellingwerf (oba 26), Stefan Pletschacher (20), Tommy Flyktman a Dmitrij Čaščin (oba 19) a Johnny Tuinstra (18).

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)