Antonín Klatovský je v pásmu útoku na stupně vítězů

Östersund a Gävle – 27. a 28. prosince
Mezinárodní seriál ledařské elity Santa Cup ve Švédsku má za sebou první dva podniky. Český šampión Antonín Klatovský v obou případech atakoval stupně vítězů, nicméně věnec prozatím nemá. A v průběžné klasifikaci je na čtvrté příčce. Jeho mladší bratr Jan figuruje jako patnáctý.

Na startu každého ze čtyř podniků se postaví vždy dvacet jezdců, kteří absolvují v základní části závodu každý tři jízdy a nejlepších šestnáct postoupí do vyřazovacích bojů. Z těchto postupových jízd pokračují v závodě vždy dva nejlepší, pro vyřazené závod končí. Vše vrcholí finálovou jízdou čtyř nejlepších.

Úterní podnik v Östersundu při dvacetistupňových mrazech vyhrál Franz Zorn, který loni v tomto seriálu nenašel přemožitele. Rakušan vyhrál bez porážky kvalifikační část závodu, nezaváhal ani ve čtvrtfinále a v semifinále si pohlídal druhou postupovou příčku.

Ve finále ho pak čekali Fin Antti Aakko, Němec Robert Eibl a náš Antonín Klatovský. Ten v základní části závodu obsadil šesté místo, když jednu jízdu vyhrál a ve dvou dalších přijel druhý. V závěru závodu tak trochu doplatil na své nasazení. Celkem třikrát musel totiž vyjet na dráhu během posledních čtyř jízd. Vyhrál jak čtvrtfinále, tak semifinále, ve finále pak skončil čtvrtý za vítězným Franzem Zornem, druhým Antti Aakkem a třetím Robertem Eiblem.

Mezi posledních šestnáct se probojoval i mladší Jan Klatovský. Ve čtvrtfinále ale upadl, byl z dalších bojů vyloučen a klasifikován na šestnáctém místě.

Včera večer v Gävle Fin Antti Aakko. Na druhém místě skončil nestárnoucí sedmapadesátiletý Švéd Per Olov Serenius a třetí byl Rakušan Franz Zorn. Čtvrté místo pak obsadil ve finálové jízdě Němec Robert Eibl. Ten se mezi nejlepší čtyři probojoval na úkor našeho Antonína Klatovského.

Závod se jel jiným systémem než úvodní měření sil. V kvalifikační části absolvovali jezdci po čtyřech jízdách a nejlepší tři – Antti Aakko, Per – Olof Serenius a Franz Zorn, s jedenácti body přímo do finále. Další čtyři jezdci – Robert Eibl, Stefan Svensson, Markus Skabraut a náš Antonín Klatovský pak absolvovali baráž o poslední místo ve finále.

Náš elitní ledař nezačal závod nejlépe, ve své první kvalifikační jízdě podlehl Sereniusovi a Zornovi a jeho následující souboj s Aakkem skončil pádem po kterém byl vyloučen. V následujících dvou jízdách, ale zabojoval, obě vyhrál a do baráže postoupil jako poslední jezdec. To, ale také znamenalo horší startovní pozici. Robert Eibl svoji výhodu využil a náš jezdec tak obsadil celkové páté místo.

Před dnešním závodem v Bollnäs je na průběžném čtvrtém místě. Jeho bratr Jan je po patnáctém místě v Gävle průběžně šestnáctý.

Průběžné pořadí po dvou závodech:
1.Antti Aakko 47, 2. Franz Zorn 45, 3. Robert Eibl 38, 4. Antonín Klatovský 34, 5. Per Olov Serenius 33, 6 Stefan Svensson 30, 7. Markus Skabraut 27, 8. Torleif Burman 23, 9. Peter Koij 21, 10. Harald Simon , 11. P-A. Lindström po 19, 12. Tommy Björklin 18, 13. Ulf Engenström 16, 14. René Stellingverf 14, 15. Hans Olov Olsén 12, 16. Jan Klatovský 11 atd.

Spolupráce na článku: Petr Moravec