Hvězdy se sešly na Bowlingu

Chlumec – 9. ledna
Je třeba říci hned na začátku, že je nutno brát ten nadpis s nadsázkou a trochu pro pobavení. I když je pravda, že jsme jako jezdci Chabařovic v sedmdesátých letech pro místní dívky a diváky hvězdami byli. Když jsem měl ve Štětí v knihovně autorské čtení své knihy Od řidítek k mikrofonu, přijeli na mé pozvání i bývalí spoluzávodníci Martin Morávek a Bohuslav Polák.

Oba super kluci a udělali mi tím velikou radost. Už tehdy jsme si řekli, že se sejdeme ve větší míře s dalšími kolegy v Ústí nad Labem. Můj veliký kamarád a velký fanda motorek Jiří Novák z Hoštky pro některé připravil milé překvapení, když jim jako chovatel včel, přivezl jako dárek domácí med a ještě pro pobavení malou soutěž. Obvolal jsem mnoho přátel závodníků a sladil vhodný volný termín, který nakonec vyšel na pátek 9. ledna. Setkání se konalo v restauraci Bowling v Chlumci, kde má firmu Martin Morávek, který také zabezpečil volný stůl. Ze třinácti pozvaných bývalých jezdců sedmdesátých let, přijelo jedenáct, což bylo úžasné.

Omluvil se Jiří Svoboda, reprezentant, který dnes žije v Praze a musel odcestovat. Dvanáctý u stolu byl zmiňovaný Jiří Novák, který zastupoval věrné fandy klubu. Hlavně se vzpomínalo. Každý dostal slovo a historky nebraly konce. Když Bohouš Polák vypráví, jak letěli do Ruska na ledy, a z dřevěného letadla padaly hřebíky, to nemělo chybu. A kolik kluků mu to tehdy tak zvaně sežralo.

Celé sezení bylo myslím pro všechny velikým zážitkem, vůbec jsme si nepřipustili, že jsme o čtyřicet let starší. Asi proto, že tam nebylo žádné zrcadlo. Na fotografiích Stanislava Svobody je vidět, jak chabařovické hvězdy vypadají dnes a já k tomu přikládám foto, jak tehdejší hvězdy vypadaly v sedmdesátých letech.

Shodli jsme se na tom, že to tehdy bylo krásné. Velká část účastníků se podílela na výstavbě plochodrážního stadionu v Chabařovicích, a to zdarma. Proto nás nebývale rozhořčila zpráva, že stadion uzmul nebývalým způsobem jednotlivec podporován úřadem v Chabařovicích, a že je tvrdě bráněno dalšímu sportování s mládeží. Ale o tom někdy jindy.

Páteční setkání bylo pro mnohé svátkem, tedy pro mě určitě. Navrhnul jsem, že se sejdeme na stadionu v létě a ještě ve větším počtu. Nikdo neprotestoval. Díky tomuto článku chceme pozdravit všechny tehdejší i současné příznivce a popřát jim vše dobré do letošního roku a zároveň je do Chabařovic pozvat.

Foto: Stanislav Svoboda a archív autora