Pardubický super víkend je plochodrážním festivalem se vším všudy

Pořadatelům Zlaté přilby se už opakovaně daří uspořádat víkendový festival ploché dráhy. Do něj tradičně patří juniorský závod Zlatá stuha, nedělní Zlatá přilba, a vždy nějaký atraktivní závod pod hlavičkou FIM, letos třetí finálový závod MS juniorů. Pro diváky to znamená možnost prožít spoustu zážitků ze soubojů na dráze, ale i možnost setkání se s více či méně známými jmény plochodrážního dění. Současní jezdci se prohánějí po ovále, jezdce z let minulých lze potkat v prostorách závodiště a to po celé tři dny! Zkrátka plochodrážní víkend v Pardubicích lze označit bezesporu a bez nadsázky jako žně zážitků pro fanouška ploché dráhy české, ale i světové speedway.

Zcela pohodově pojali sledování závodů ledaři. Jan Klauz, Martin Běhal i Jan Pecina si sledování závodů užívali, stejně jako Antonín Klatovský či jeho syn Jan. Radek Hutla se už taky určitě nemůže dočkat zamrzlých rybníků, na závodech byl ke spatření po celé tři dny, ale téměř vždy s telefonem v ruce, protože měl na starosti cateringové služby.

V roli poradce byl v sobotu k ruce v depu kolegovi z anglické ligy Matěj Kůs. Jeho rad využíval Francouz David Bellego při posledním závodě juniorského mistrovství světa.

Ondřej Smetana se z účastníka páteční Zlaté stuhy stal v neděli fanouškem, tady s velice aktivním českým fanouškem chorvatského jezdce Jurici Pavlice.

Divácké pohody si užíval i Karel Kadlec.

Aleš Dryml ml. má sice na krku visačku s označením „Ředitelství“, nicméně mezi aktivní jezdce stále patří a doufám, že tomu tak bude i v příští sezoně.

Václav Verner se objevil v depu s fotoalbem z dob aktivní kariéry. Takže s Vladimírem Kalinou a Vaškem Milíkem bylo nač vzpomínat, obzvl᚝ když si oba mezi fotografiemi našli i tu svou.

Mezi diváky bylo možno potkat i další pardubické jezdce jako třeba Petra Kučeru.

Nejúspěšnější český jezdec v historii Zlaté přilby, Jiří Štancl, byl k vidění i s manželkou Alenou.

Bohumil Brhel, bývalý úspěšný jezdec pražského Olympu, se v současnosti stará o motocykly Edy Krčmáře.

Fanoušky ploché dráhy jsou i po skončení aktivní kariéry syna Michala manželé Makovští. Podle jejich slov Michal vyměnil koně ukryté v plochodrážním motoru za koně živoucí, stará se o farmu.

Z Maďarska se přijel podívat na závody jejich účastník z let minulých Sándor Tihányi.

Někteří jezdci let minulých se dali na úspěšnou kariéru funkcionářů. Petru Ondrašíkovi se daří každoročně získat závod GP do Prahy, na Markétu, což je unikát, který dosud jiný pořadatel nedokázal.

Už jen mezi bafuňáři můžeme od letoška vídat Lukáše Drymla, tady na snímku se svým otcem Alešem. Jejich rodinná firma se nám pravidelně připomíná v přestávkách závodu na ovále.

Antonín Kasper, vítěz jubilejního 15. ročníku, byl ke spatření v doprovodu Josefa Hoffmeistera, německého soupeře, o kterém se i několikrát zmiňuje i v knize Sekáček se zlatou přilbou aneb celý život u ploché dráhy, kterou i v prostorách stánku Digi Foto Rudná podepisoval. Je to krásná ukázka toho, že ač na dráze soupeři, kteří si nic nedají zadarmo, přátelství přetrvává i do dalších let.

Prodloužený plochodrážní víkend končil v neděli v Pardubicích. Kolotoč závodů ale pokračoval dál prvním závodem o mistra jednotlivců v Praze v pondělí, ve středu opět v Pardubicích mistrovskými dvojicemi. Říjen byl natřískaný, i vinou vrtochů počasí jsme si letos užívali kvalitní závody až takřka k Dušiškám. Ale už teď se může fanoušek těšit na další rok a na to, co v Pardubicích organizátoři přichystají.

Foto: Mirek Horáček