Markéta popotáhla extraligovou pilku o tři zoubečky dále než Pardubice

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 21. října
Martin Vaculík označil dnešní finálový duel Prahy a Pardubic za těžké závody, jak se konec konců na extraligové finále patří. A pod jeho tvrzení se nejde než podepsat. První kolo boje o titul začalo nerozhodně, když Václav Milík přivedl za svými zády do cíle Josefa France a Michala Škurlu. Vzápětí přišli hosté o Josefa Nováka. Za kolizi s Filipem Šiterou sice nebyl diskvalifikován, nicméně skončil v Motole s podezřením na otřes mozku. Rovněž vzápětí se dařilo spíše domácím. Tomáš Suchánek skončil pádem. Václav Milík s Martinem Vaculíkem sice dovezli ze čtvrté jízdy pět bodů, jenže Tomáše Suchánka zlobila spojka a pražský juniorský tandem odpověděl stejnou mincí. Ke všemu se v páté jízdě dočkali zdrcující prohry od Matěje Kůse a Rafala Okoniewskeho také Václav Milík s Martinem Vaculík. V sedmé jízdě zaspal Matej Žagar a nestihl dvouminutový limit. Po osmi jizdách Pardubice ztrácely již čtrnáct bodů, nicméně mistrovská strategická práce Lubomíra Vozára nesla ovoce. Matej Žagar proměnil žolíka naplno před zraky Martina Vaculíka, Filip Šitera ztratil těsně před cílem druhé místo vinou prasklého primárního řetězu a před závěrečnou jízdou dělily Pardubice od Prahy jen tři body. Rafal Okoniewski s Matějem Kůsem vystřelili do čela, ovšem v poslední zatáčce se český borec v materiálu přetočil, z čehož okamžitě profitovali Martin Vaculík a Václav Milík. Před odvetou ve Svítkově jsou Pražané v čele o pouhé tři body.

Pražané míří do čela
Fofr charakterizoval úvodní stadium prvního extraligového finále. Předpověď počasí vyhrožovala nejen deštěm, jehož první kapky během finále A šampionátu stopětadvacítek E85 na sousední malé dráze byly výmluvným mementem, ale také silným větrem. Na nástup se proto šlo o čtvrt hodiny dříve oproti časovému harmonogramu, aby rozjížďka s číslem jedna startovala přesně úderem osmnácté.

Na obloze však zatím po žádném nadělení nebylo ani vidu, ani slechu. A sluníčko při svém západu barvila mraky různými odstíny oranžové. První jízda nepřiblížila ke kýženému titulu ani jednoho ze soupeřů. Václav Milík vyhrál stylem start – cíl, ale Josef Franc s Michalem Škurlou před sebe nepustili Hynka Štichauera.

Souboj týmů postavených dle odlišené filozofie se měl projevit naplno především v obou jízdách náhradníků. Tomáš Topinka totiž mohl na šestku a sedmičku umístit Filipa Šiteru se Zdeňkem Holubem. Jejich šance byly papírově vyšší než u Jaroslava Petráka a Josefa Petráka, jimiž Lubomír Vozár musel kompenzovat přítomnost silných zahraničních es ve svém družstvu.

Ve druhé jízdě se oba Pražané vrátili ke vratům depa pro poslední úpravy, aby je o chvilku později zastavila červená světla. Pavel Kubeš je rozsvítil na znamení letmého startu. Napodruhé se vedení ujal Zdeněk Holub, za jehož záda se zařadil Filip Šitera.

Josef Novák vycítil příležitost dostat se před mšenského borce v pražském extraligovém žoldu už v první zatáčce. Jenže zachytil o jeho motocykl a oba se poroučeli k zemi. Svůj motocykl složil rovněž Jaroslav Petrák. Filipa Šiteru dovezl do depa mechanik Roman Doleček, který pro něho přiběhl. Jaroslav Petrák zase svého mechanika Pavla Fuksu vzal na tandem.

Josef Novák ale zůstával na ovále. „Měl tam zašprajclou nohu,“ informoval Filip Šitera. Nakonec však pardubický junior vstal a po svých přišel do depa, aby se mohl chystat na repete, z něhož nebyl diskvalifikován. Také napotřetí uletěli oba pražští závodníci.

Josef Novák tentokrát vyjel ve druhé zatáčce příliš daleko na venek a klesl až na poslední příčku. Když se o chvíli později začal zajímat, kdy pojede opakovačku, z níž se právě vrátil, jeho otec měl jasno. Přivolal lékaře a pardubický závodník skončil v motolské nemocnici s podezřením na otřes mozku.

Pražané tahali za delší konec provazu i nadále. Rafal Okoniewski a Matěj Kůs odpálili ze startovního roštu rozjížďky s číslem tři. Tomáš Suchánek zaplatil za svou bojovnost pádem v první zatáčce. Během repete opět útočil na vedoucí pražský tandem, nicméně ve druhé zatáčce upadl.

„Jak to bylo državý, v nájezdu jsem nabral rychlost, vjel do prašanu a klouzal až do mantinelu,“ vysvětloval příčinu. Tentokrát již musel ovšem z kola ven. Při druhém opakování se za Rafala Okoniewskeho zavěsil Matej Žagar, nicméně Polák jej v prvním výjezdu vyvezl. Slovinec přesto útočil, na sklonku třetího kola vskutku málem pronikl do čela, avšak nakonec se musel spokojit jen se skalpem Matěje Kůse. Pro Tomáše Topinku ovšem bylo podstatné skóre 12:6.

Po úspěšné ofenzívě inkasují Pardubice jen samé údery
Šestibodová ztráta však skýtala příležitost také pro Lubomíra Vozára. Josef Novák již byl v Motole, když jej pardubický kouč nahradil Václavem Milíkem v roli taktické rezervy čtvrté jízdy. Jeho strategický tah přinesl úspěch. Pardubický junior skvěle odstartoval, stačil ještě v první zatáčce, vyvézt Filipa Šiteru, aby posléze krytý Martinem Vaculíkem burácel pražským oválem pro první pardubické vítězství. A ještě ke všemu v poměru 5:1!

Pražské vedení se smrsklo na dva body. Nicméně stejně jako když pustíte stlačený gumový míček, odstup domácích do hostů se záhy ztrojnásobil. Zdeněk Holub s Michalem Škurlou vystřelili dopředu po vylétnutí pásky, přičemž rychle zpacifikovali Jaroslava Petráka. Tomáš Suchánek měl ve spojce materiál z dráhy po svém pádu. Zůstal vzadu a stačil překonat jen svého staršího klubového kolegy.

Mítink pokračoval v rychlém tempu i nadále a šestí jízdě servírovala překvapení nevídaného charakteru. Matěj Kůs a Rafal Okoniewski se dostali rychle dopředu. A Václav Milík s Martinem Vaculíkem byli rázem ti druzí nejen obrazně, ale i doslova. Pardubický manažer si jistě od slovenského závodníka v roli taktické rezervy místo Hynka Štichauera sliboval více než kulaoučkou nulu. Ovšem horší šok jej měl teprve čekat.

Účastníci rozjížďky s číslem sedm se již rovnali na startovním roštu. Matej Žagar přitom s bohorovným klidem vysedával ve svém boxu. Přilbu si na svou hlavu nasadil až ve chvíli, kdy na digitální časomíře na druhé straně stadiónu naskočily samé nuly.

„Byl jsem hlásit změny,“ vysvětloval Lubomír Vozár. „A Matej seděl a nesledoval program.“ Josef Franc ztrestal informační šum v pardubických boxech ještě krutěji než muž za pultíkem rozhodčího. Triumfem ve stylu start – cíl zvýšil náskok svého klubu, který mohl vzrůst ještě výše, jelikož si Michal Škurla vyšlápnul na Tomáše Suchánka.

Osamocený Pardubičan přesedl na druhý motocykl, nicméně z první zatáčky vyjel až za Josefem Francem. Útok Michala Škurly po vnější straně ovšem s přehledem odrazil. Pražský junior jej zopakoval ve druhém oblouku se stejně negativním výsledkem. Tomáš Suchánek mu poodjel, avšak Michal Škurla jej ke konci jízdy dotáhl. Závěrečný útok, jenž si načasoval do poslední zatáčky, ovšem také neměl kýžený výsledek.

Ukazatel skóre poskočil na hodnoty 27:15. Josefa Nováka v rozjížďce s číslem osm střídal Hynek Štichauer v roli taktické rezervy. Avšak ani tentokrát mu nebylo dopřáno bodovat. Rafal Okoniewski opět úřadoval naplno, přičemž cestou do čela stačil vytlačit Martina Vaculíka k nafukovacím bariérám první zatáčky. Matěj Kůs dovezl bod, takže Pardubice prohrávaly již o čtrnáct bodů.

Drama neodchází z Markéty předčasně
Osmou jízdou se mítink přelomil do své druhé půle. A nezbytná podmínka pro jeho uznání, pakliže by se živly pustili do bezuzdného řádění, byla splněna. Dnes vůbec poprvé se na ovál vydala technika, aby jej upravila, a Lubomír Vozár využil time out k zosnování žolíkového útoku.

Vyšel dokonale. Matej Žagar se zeleným povlakem své přilby vypálil do čela jako raketa a Václav Milík mu kryl záda s jistotou a rutinou prezidentského bodyguarda. Filip Šitera nestačil na víc než bod a Tomasz Chrzanowski, jehož od pondělka trápila střevní chřipka, nebodoval vůbec.

„Je to tvrdý, ale tady ve druhý zatáčce jsou natahovačky jako sviňa,“ informoval Václav Milík o aktuálním stavu dráhy, jež se záhy dočkala další úpravy. Ještě před ní však pokračovala pardubická ofenzíva. V boxu zůstal Jaroslav Petrák, jehož po boku Martina Vaculíka zastoupil Tomáš Suchánek. A pardubický tandem dokonale využil Josefa France se Zdeňkem Holubem.

Kdeže byla čtrnáctibodová převaha domácího celku?! Jenže za stavu 33:30 nebyl Tomáš Topinka rozhodně pardubickým tlakem přitlačen do kouta. Jedenáctá jízda přivítala u své pásky trojici náhradníků, jelikož Josefa Nováka už nebylo, kým nahradit. Zdeněk Holub a Filip Šitera si mohli krátit dlouhou chvíli odpočítáváním okruhů, než je Stanislav Klenovec odmává šachovnicovou vlajkou.

„Celý poslední kolo jsem se modlil, a někomu prdne řetěz,“ svěřil se později Jaroslav Petrák, který z třetí pozice mohl jen sledovat záda pražské dvojice. Kdyby byli Pardubičané bigotní katolíci, už by do Vatikánu směřovala jejich žádost o svatořečení nejstaršího člena jejich dnešní sestavy.

V poslední zatáčce se totiž roztrhnul primární řetěz Filipa Šitery. „Měl jsem tušení, že se něco posere,“ stylizoval se do role prognostika závodník, který nakonec protnul metu setrvačností, avšak až za zády Jaroslava Petráka. „Byla to nejlehčí jízda. Primár má za sebou tři závody a už je po něm.“

Dvanáctou jízdu zastavila červená světla kvůli letmému startu, avšak Matěj Kůs při repete vystřelil stejně rychle jako prve. Matej Žagar v první zatáčce stihnul pouze Tomasze Chrzanowskeho, zatímco Hynek Štichauer i potřetí vyšel bodově naprázdno. Do konce závodu zbývaly jen tři jízdy a Pardubice musely překonávat opět sedm bodů.

Že to nebudou mít jednoduché, dal najevo Michal Škurla. Jeho vedení ve třinácté jízdě ovšem bylo ohraničeno úvodním nájezdem, v němž jej minul Václav Milík. Na protilehlou rovinku však jako první vyjel Rafal Okoniewski. Tomáš Suchánek se probil před pražského juniora, ale více než remíze tentokrát bylo nad pardubické možnosti.

První finále extraligy nabízí jedinečnou možnost eskalace napětí až do samotného konce, protože jde nejen o vítězství, ale rovněž nasyslení co největšího počtu bodů pro odvetu. Ke všemu Pardubice rozhodně ani náhodou neopustily myšlenku, že by pozítří do Svítkova přijeli v roli leaderů.

Martin Vaculík proměnil svůj excelentní start v rozjížďce s číslem čtrnáct v pohodlné vedení. Avšak když se ve výjezdu z druhé zatáčky ohlédl, viděl za sebou Zdeňka Holuba s Josefem Francem. Pokud by se však za sebe podíval za sebe o dva okruhy později, naskytl by se mu úplně jiný obrázek.

Matej Žagar doposud uzavíral pole, avšak ve třetím kole zopakoval ve druhém oblouku stejný manévr, jenž mu o okruh dříve nevyšel. Po spodní straně vmžiku pronikl před oba Pražany na druhou příčku. „Kde se tam vzal, nevím,“ kroutil Zdeněk Holub hlavou. „Najednou to tam pustil.“

Za stavu 45:42 se v závěrečné rozjížďce mohlo stát cokoliv. Oleje do ohně přilila porucha startovacího zařízení, kdy se pásky na pravé straně nezvedla. Náprava se stala dílem okamžiku. A Rafal Okoniewski s Matějem Kůsem spěchali potvrdit pražský triumf dalším 5:1.

Leč přišla poslední zatáčka. Matěj Kůs se dostal k mantinelu, přetočil se a mohl jen sledovat, kterak Martin Vaculík s Václavem Milíkem změnili rozhodnutou záležitost v nečekanou remízu. „Moje chyba, chyt‘ jsem band materiálu,“ říkal nešastně. „Myslel jsem nejdřív, že mi klekla guma. Ale moje chyba.“ I tak ovšem mohl Tomáš Topinka před pardubickou odvetou kalkulovat s třemi body převahy.

Hlasy z depa
„Celkem dobrý,“ vystihl Zdeněk Holub své pocity. „Mohli jsme vyhrát o trochu víc, jak to vypadalo. Hlavně zatáhnout v Pardubicích. Škoda nuly, nepoved‘ se mi start.“

„Vyrovnaný závody,“ hodnotil Josef Franc. „Matěj jel výborně, škoda, že teď v poslední zatáčce měl smůlu. Tři body je malej‘ náskok, ale dobrej‘ náskok.“

„Mrzí mě ten řetěz,“ konstatoval Filip Šitera. „Byly to zbytečně ztracený dva body. Příští závod se jede prakticky od nulu, chceme ale vyhrát. Pár bodů jsem moh‘ přidat…“

„Byly to těžké závody, jak se patří na finále extraligy,“ neskrýval Martin Vaculík. „Viděli jsme hodně vyrovnaných soubojů. Bylo to dramatické a vyrovnané. Tři body ztráty není moc. Odvetu už nepojedu, odjel jsem svůj už několikátý poslední závod sezóny (smích). A můžu směle odpočívat.“

„Dobře, závod jako závod,“ odpovídal Václav Milík na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Domácí měli výhodu, že si připravili beton. Stoprocentně si myslím, že od posledního závodu tu dráhu jen zahrnuli. Hned byly ty samý koleje. To není plochá dráha pro diváky ani pro závodníky. Nepředjíždí se, Pražáci startovali, měli asi ostřejší motorky. A se těšej‘ do Pardubic!“

„Špatnej‘ začátek,“ odtušil Tomáš Suchánek. „Když jsem byl první po startu, Kůsák mě sestřelil. Pak jsem spadnul já. Jak to bylo državý, v nájezdu jsem nabral rychlost, vjel do prašanu a klouzal až do mantinelu. Dostal se mi bordel do spojky a ve druhý jízdě si to od startu jelo přes spojku. Skončil jsem na druhou motorku. V Pardubkách to otočíme, tři body není velká ztráta.“

1. AK Markéta Praha     48
Josef Franc 2 3 1 0   6
Michal Škurla 1 2 1 0   4(2)
Rafal Okoniewski, PL 3 2 3 3 3 14(1)
Matěj Kůs 1 3 1 3 0 8
Tomasz Chrzanowski, PL 1 0 1 –   2
Filip Šitera 2 0 1 1   4(1)
Zdeněk Holub 3 3 0 3 1   10
 
2. ZP Pardubice     45
Václav Milík 3 3 1 2 1 1 11(3)
Hynek Štichauer 0 – 0 – 0   0
Matej Žagar, SLO 2 M 6* 2 2   12(1)
Tomáš Suchánek X 1 2 2 2   7(1)
Martin Vaculík, SK 2 0 2 3 3 2 12(1)
Jaroslav Petrák 1 0 – 2   3
Josef Novák 0 – – –   0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)