Češi v akci 123

Plánované finále české extraligy spláchnul d隝, který naneštěstí neohrozil sobotní finále evropských dvojic, v němž Milan Špinka dovedl tým ve složení Václav Milík, Eduard Krčmář a Tomáš Suchánek ke zlatu. D隝 však řádil i na Britských ostrovech, o čemž by mohl vyprávět Václav Milík, jenž s Poole nakročil k titulu šampióna Elite League. Aleš Dryml pomohl Ostrowu k triumfu ve druhé polské lize, zatímco Martin Vaculík si našel nové angažmá ve švédské Elit Serien. Zato v Kršku a Murecku měli o víkendu čeští závodníci trošku pech.
Ostrow vítězem druhé ligy, Poole na nejlepší cestě k triumfu
Švédsko je v mnoha směrech napřed, takže již v úterý ohlásil tým Rospiggarna Hallstavik podpis smlouvy s Martinem Vaculíkem na sezónu. Slovenský borec má po Vetlandě a Norrköpingu již třetí angažmá v monarchii třech korunek.

Ve středu se měla konat odveta semifinále play-off britské Elite League. Avšak závod již potřetí uplaval v kapkách spadlé dešové vody. Byl přesunut na čtvrtek, kdy ovšem Václav Milík měl nastoupit za Pardubice ve finále české extraligy.

Sotva jeho letadlo dosedlo na ranvej ruzyňského letiště, dozvěděl se zprávu o zrušení závodu. Jeho kolegové mezitím podruhé porazili King’s Lynn, tentokrát 47:43 a celkovým skóre 92:87 postoupili do finále.

Ve stejný den se Ostrow stal vítězem druhé polské ligy. V duelu, který večer po Zlaté přilbě města Pardubice ukončil výpadek dodávky elektrické energie, rozdrtil Krakov 61:28 a celkově 97:82. Aleš Dryml mu pomohl třinácti body s jedním bonusem. Jeho jediným přemožitelem se stal Oliver Allen, shodou okolností původce jeho pádu před ukončením původního závodu, v rozjížďce s číslem dvanáct.

V pátek už Václav Milík mezi svými Piráty nechyběl. Jejich první finálový duel v Coventry byl kvůli hustému dešti přerušen po dvanácti jízdách, kdy domácí prohrávali 34:37. Pardubičan se na triumfu Poole podílel pěti body, které získal při svých třech výjezdech na ovál. Začal nulou, když ho spolu s Piotrem Pawlickim na hlavu porazili Chris Harris a Hans N. Andersen.

Včely z Coventry v té chvíli vedli 17:13. V cíli sedmé jízdy byl před Václavem Milíkem pouze Kyle Howarth. Po deseti rozjížďkách byli domácí v čele již o jediný bod. Poole dostal do čela právě Pardubičan, když vyhrál rozjížďku s číslem jedenáct před Chrisem Harrisem a hostující Pirát Troy Batchelor nepustil ke slovu Bena Barkera.

„V Covetry byly hrozně tvrdý starty, ale dráha byla rozbitá,“ vyprávěl Václav Milík. „Mně se nedařilo startovat a ve druhý jízdě mě sundal James Sarjeant. Dopasovali jsme to až na třetí jízdu. Jenže začalo pršet a zrušili to. Dobře pro nás, v pondělí jedeme doma.“

Václav Milík byl jediným Čechem, který se v uplynulém týdnu dostal za kanálem La Manche do akce. Včerejší pohárový duel Glasgow vs. Berwick padl na vrub deště. Pojede se až příští neděli po ligovém utkání Glasgow vs. Workington.

Když je pech, tak je pech
Jadranský pohár družstev vyvrcholil v sobotu střetnutím Slovinsko vs. Slovensko v Kršku. Prozatím nedorazily bližší informace. Jisté je, že Slováci prohráli a v tabulce skončili poslední. „Byl to takový uspěchaný závod,“ svěřil se Martin Málek, který byl ve slovenské sestavě spolu s Martinem Gavendou, Patrikem Búrim, Michalem Tomkou a Adamem Čaradou. „Náš tým se rozpadával, kluci hodně padali a neměl, kdo jet. Já jsem jel sedmkrát a vyhrál jsem i žolíka.“

Zatímco slovenští mladíci v Kršku zůstali na nedělní slovinsko-chorvatský individuální šampionát, Martin Málek se včera objevil na devátém ročníku Memoriálu Josefa Bössnera v rakouském Murecku.

„Zkazil jsem poslední zatáčku v semifinále,“ povzdechl si. „Udělal jsem chybu a předjel mě Jakub Jamrog.“ Ve finále triumfoval Krystian Pieszczek (12 bodů) před Michaelem Härtelem (12), Jakubem Jamrogem (12) a Maxem Dilgerem (13). Martin Málek (9) skončil celkově pátý, Hynek Štichauer (6) devátý. Pardubičan se mohl cítit poškozený verdiktem sudího. „Vrazil do něj Härtel a vyloučili jeho,“ popsal Martin Málek.

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Wojta Zavřel (www.wojta-foto.cz)a Mirek Horáček