Mistrem světa je nestárnoucí Greg Hancock. A my, díky Global Air, byli při tom

Toruň – 11. října
Po zastávce a přespání v Gniezně jsme kolem jedenácté hodiny ranní vyjeli do města Toruň, proslaveného především Mikulášem Koperníkem, který se zde narodil. Dorazili jsme včas, takže všichni využili šance projít si město a poznat zdejší památky. Toruň je mimo jiné proslavena i díky perníku, proto se zde můžete setkat třeba i s perníkovým pivem. Na prohlídku města byly vyhrazeny dvě hodiny. Město jsme procházeli s nadšením, ale v podstatě už se nikdo nemohl dočkat toho, kvůli čemu se celý zájezd pořádal – poslední závod GP 2014. Kolem půl čtvrté se všichni účastníci sešli u autobusu a vyrazilo se na stadion. Kdo byl jen na českých stadionech, zůstala by mu při pohledu na toruňský stadion pusa otevřená. Stadion je obrovský, moderní a sladěn do barev Unibax Toruň.

Američan roztleskal polský stadión
V sedm hodin se všichni návštěvníci dočkali. Téměř vyprodaná hala s kapacitou 15 tisíc diváků, vytvářela nepopsatelnou atmosféru. Největší řev se arénou rozlehl při jménech Jaroslaw Hampel, Krzysztof Kasprzak, Maciej Janowski či Adrian Miedzinski. Velkou podporu měli i náhradníci Pawel Przedpelski a Oscar Fajfer.

Za každou sedačkou byly umístěny bílé papíry a většina z nás netušila, k čemu jsou potřeba. Nakonec nás komentátor vyzval k tomu, abychom všichni své papíry dali nad hlavu. Dole měli fanoušci papíry červené a tak se na stadiónu najednou objevila polská vlajka. Samozřejmostí byla i polská hymna, která vše zahájila.

A byl čas na první jízdu. V ní jel hned domácí jezdec Janowski, kterého potkal při této jízdě defekt a tak polské fanoušky zatím nepotěšil. Nejdůležitější však byla jízda s číslem dvě, v které se objevil fantastický Greg Hancock. Všichni byli napnutí, jaký výkon Greg předvede. Nezklamal a hned si přijel pro tři body.

Čtvrtá jízda se neobešla bez ošklivého pádu Michaela Jepsena Jensena a vyloučení Fredrika Lindgrena jako viníka pádu. Fredrik se téměř ihned postavil na nohy, ale s Michaelem to bylo horší. Do depa odjel v sanitce a podrobil se podrobnějšímu vyšetření. Do závodu už se zlomenou klíční kostí nemohl nenastoupit.

Překvapující byl náhradník Pawel Przedpelski, který při své první jízdě za Michaela Jepsena Jensena utržil tři body. Rozhodující byla rozjížďka s číslem jedenáct, kterou vyhrál Nicki Pedersen, avšak zrak většiny fanoušků se upíral na sympatického Američana, který si dalšími dvěma body zajistil titul mistra světa pro rok 2014. Na dráhu mu přišli pogratulovat nejen mechanici a celý jeho tým, ale například i Tai Woffinden či Maciej Janowski.

Ač Greg není polské národnosti, celý stadion tleskal, křičel, radoval se a na většině míst se objevily americké vlajky. Stejnou reakci měli fanoušci při zjištění, že polský jezdec Krzysztof Kaprzak se umístil na druhém místě a tak se mohl pyšnit vicemistrem světa.

Dán popustil uzdu spravedlivému hněvu
Do semifinále se však může dostat jen osm jezdcům. V Toruni se to podařilo Hancockovi, Woffindenovi, Hampelovi, Pedersenovi, Kasprzakovi, Bjerremu, Miedzinskemu a Jonssonovi. Do finále po velkém boji postoupili Nicki Pedersen a Jaroslaw Hampel z prvního semifinále a Andreas Jonsson s Krzysztofem Kasprzakem z druhého semifinále.

Finále bylo zase plné dramatu. Při velkém souboji došlo ke kontaktu mezi Krzysztofem Kasprzakem a Nicki Pedersenem. Ač měli polští fandové jasno, kdo za pád může, dalo by se o viníkovi spekulovat delší čas. Rozhodčí rozhodl vyloučit Dána, který stačil zničit telefonní aparát v depu a pohádat se s šéfem CCP Armando Castagnou.

Nicki Pedersen se mohl s finálovou jízdou rozloučit, avšak motorku uklízet ještě nemohl. S Taiem Woffindenem měli totožný počet bodů a tak je čekal rozjezd o třetí místo v mistrovství světa. Vítězem v Toruni se stal domácí Krzysztof Kaprzak, druhý byl Andreas Jonsson a třetí byl také domácí Jarek Hampel. Celkové umístění v seriálu GP vyhrál, jak už bylo zmíněno, Greg Hancock, vicemistrem pro rok 2014 se stal Kasprzak a na třetím místě se umístil Nicki Pedersen poté, co porazil v rozjížďce Taie Woffindena.

Greg Hancock všem ukázal, že i ve čtyřiačtyřiceti letech se dá vyhrát nejdůležitější titul – mistrovství světa a že rozhodně nepatří do starého železa! Na závěr byl pro fanoušky přichystán skvělý ohňostroj sladěný s hudbou.

Zhruba za hodinu po konci závodu jsme se všichni sešli opět u autobusu a vyrazili do České republiky, konkrétně zpět do Pardubic. Děkujeme Global Air za nezapomenutelný zážitek. A vy ostatní, co jste na zájezdu nebyli, příště neváhejte a rozhodně jeďte. Stojí to za to!

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)