Krystian Pieszczek posadil Pardubice na trůn zdrcujícím šach matem

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 6. září
Pardubičtí Václav Milík a Krystian Pieszczek se v rozjížďce s číslem tři rázně vypořádali s Ondřejem Smetanou a Michael Härtelem a vyrovnali pětibodový zisk Slaného a prvního páru pražské Markéty. Borský stadión hostící šampionát juniorských družstev vzápětí navštívil d隝, avšak jeho kapky působily spíše jako olej na skvěle fungující soukolí pořadatelského týmu. Po půlhodinové pauze se pokračovalo dál. Do sedmé jízdy Krystian Pieszczek kvůli poruše motoru ani neodstartoval. Jenže technické trable zaznamenal i Roman Čejka, jenž navíc dodatečně pykal diskvalifikací za pád Ondřeje Smetany v rozjížďce s číslem patnáct. Pardubice na hlavu porazily Slaný, aby je v poslední jízdě dne očekávala Markéta 1. Dopředu se sunul Zdeněk Holub, jenže ve výjezdu přiletěl zespodu Krystian Pieszczek. Přehradil Pražanovi cestu, navíc po jeho levé ruce otevřel cestu pro Václava Milíka. Pardubičané mohli slavit titul, první dvojice Markéty šla do rozjezdu se Slaným. V první zatáčce skončil Zdeněk Holub v bariéře. V repete se ujal vedení, avšak ve druhém kole podlehl nájezdu Eduarda Krčmáře v první zatáčce.

D隝 přebírá režii
Václav Milík za sebou neměl zrovna podařený týden. Při deštivém nedělním čekání, zda se podaří uskutečnit evropské finále juniorů, nastydl. K tomu se ve Velké Británii přidala horečka. Navíc Poole jel dvakrát na záludný ovál v Lakeside. Kombinace nepříznivých faktorů stála za jeho nejslabšími výsledky v Elite League vůbec.

Nicméně český šampionát juniorských družstev je přece jen šálek zcela jiného čaje. Navíc když mohl profitovat ze spojení s dalším závodníkem absolutní světové juniorské elity. Když se Kacperu Worynovi nepozdávaly nabídnuté finanční podmínky, po jeho boku stanul Krystian Pieszczek.

Spojení dvou finalistů mistrovství světa logicky neskrblilo ambicemi, které potvrdilo hned při svém prvním výjezdu na ovál v rozjížďce s číslem tři. Václav Milík rychle odstartoval, Krystian Pieszczek se zařadil za něj. A Ondřej Smetana s Michaelem Härtelem byli rázem ti druzí.

První pardubický pár však nebyl v otázce maximálního bodového zisku osamocený. Jako první do svých boxů přivezli pětibodové maximum Eduard Krčmář s Romanem Čejkou. V duelu se Zdeňkem Růžičkou, jehož dnes posílil českým fanouškům dobře známý Mike Trzensiok, je přibrzdil pouze Pavel Kubeš.

Muž na věži rozhodčího rozsvítil červená světla kvůli letmému startu Eduarda Krčmáře. Do pětibodové party skočila i Markéta I. Duel se Žarnovicou prakticky ani neproběhl. Zdeněk Holub vystřelil do čela jako blesk a Michal Škurla se okamžitě zařadil za něj.

Vzápětí Slaňáci v rozjížďce s číslem čtyři vynásobili svůj pětibodový zisk dvěma na úkor Josefa Nováka. Pardubický závodník měl původně vytvořit tandem s Damianem Dabrowskim, avšak po zranění Grega Hancocka a Martina Vaculíka jej Tarnow před důležitým domácím extraligovým utkáním se Zielonou Gorou na západ Čech nepustil.

Eduard Krčmář s Romanem Čejkou ovládli čtvrtou jízdu již od prvních metrů, avšak záhy převzal běh věcí do rukou jiný režisér. Horko jako v peci již od dopoledních hodin nevěstilo vůbec nic dobrého. A vskutku sotva se Patrik Mikel, jehož se pokoušela skolit viróza, ujal vedení v rozjížďce s číslem pět, roztrhla se nebeská báň pod vodní tíhou.

Ve třetím okruhu upadl Zdeněk Růžička v nájezdu do druhé zatáčky. Rozsvítila se červená světla, ale kvůli vodním přívalům nemohlo být na repete ani pomyšlení. Všichni přítomní se stali svědky zvláštního úkazu, když pršelo jen na přední půlce stadiónu. Vzápětí ovšem dešové kapky dopadaly všude.

Plzeňští pořadatelé ovšem nezdolně své dráze věřili. Pokračování závodu ovšem podmiňovali ustáním deště, což se okolo tři čtvrtě na čtyři stalo realitou. Na ovál vyjely traktory a krátce před půl pátou mohla bitva o titul pokračovat. Zapršelo již jen jednou, aby se posléze až do samotného konce z oblohy smálo sluníčko. „Teplo jako kráva,“ komentoval povětrnostní situaci Václav Milík.

Pardubice vyřešily slánský problém
Repete páté jízdy se stalo kořistí Mike Trzensioka, který se tentokrát nenechal od Patrika Mikela zaskočit. Z hlediska obsazení stupňů vítězů však měla zásadnější význam rozjížďka s číslem šest. Zdeněk Holub s Michalem Škurlou nepřipustili ani náznak bratrovražedného souboje se svými kolegy z druhé dvojice pražské Markéty.

„Posral jsem to na startu,“ povzdechl si Ondřej Smetana. Jeho parák Michael Härtel měl výhodnější pozici pro útok, avšak v první zatáčce se nechal vynést příliš daleko na venek. A nakonec odstoupil ještě během úvodního okruhu.

První pár Pardubic však nenásledoval příkladu Slaného a Markéty I a druhé pětibodové maximum neinkasoval. Krystian Pieszczek se totiž do rozjížďky s číslem sedm ani nerozjel. „Motor neměl kompresi,“ nechal se slyšet později ve svém depu. Mezitím opuštěný Václav Milík odvedl stejně osamělého Josefa Nováka, jemuž nečekané dva body z těžké jízdy nakonec pomáhaly otevřít vrátka k závěrečnému umístění před Žarnovicou.

I když upřímně řečeno, výrazný podíl na své poslední příčce měli rovněž oba závodníci slovenského týmu. V osmé jízdě Patrik Mikel skočil do pásky, aby posléze nedokončil kvůli pádu. A v rozjížďce s číslem třináct upadl nejen on, ale také jeho kolega Patrik Búri.

Pokud se týká situace na hrotu průběžné klasifikace, druhá třetina závodu ponechala na čele první pražský tým. Zdeněk Holub s Michalem Škurlou v rozjížďce s číslem devět nedali ani náznak šance mšenskému páru. Roli suverénů sehráli rovněž ve čtrnácté jízdě, kdy Josefu Novákovi zmizeli z dohledu prakticky současně s letem pásky.

V desáté jízdě se konečně prosadil i druhý pražský tým. Jenže Josef Novák nepředstavoval pro Michaela Härtela a Ondřeje Smetanu podstatný problém. Avšak ob jednu rozjížďku později běhal německý mladík se svým motocyklem po ovále, aniž by jej ovšem dokázal uvést do chodu. A co potom bylo Ondřeji Smetanovi platné vítězství nad Mšenem ve stylu start – cíl, když jeho kolega skončil vyloučený za překročení dvouminutového limitu?!

Mezitím rozjížďka s číslem jedenáct vyrovnala rozložení sil na čele průběžné klasifikace. Krystian Pieszczek ještě u vrat depa ladil svůj motocykl, avšak po vylétnutí pásky spolu s Václavem Milíkem dokonale ovládl situaci. Eduard Krčmář si s Romanem Čejkou prohodil postavení na startovním roštu, avšak ani z dvojky se mezi oba Pardubičany nedokázal dostat.

Roman Čejka však na tom byl ještě hůře, protože už na protilehlé rovince poháněly jeho motocykl pouze zákony Isaaca Newtona. Když jej ve druhém okruhu míjel jeho kolega, mohl mu v ústrety vyslat jen bezmocné gesto.

„Odešel mi motor,“ svěřoval se, sotva se opěšalý vrátil do depa. „Mám ještě druhou motorku, jestli nevydrží, bude to smůla úplně maximální.“ Ob jednu jízdu později upadl nejprve Patrik Búri, při repete i Patrik Mikel. Až napotřetí dojeli Krystian Pieszczek a Václav Milík jako jeden muž do cíle. S osmnácti body předčili šestnáctibodový Slaný, zatímco na vedoucí Slaný jim scházely dva další body.

Pražané padají z čela na třetí příčku
Slanému však šastná hvězda nesvítila rovněž v rozjížďce s číslem patnáct. A přitom jejich souboj s pražskými dvojkami začal tolik nadějně, když se Eduard Krčmář s Romanem Čejkou dostali po vylétnutí pásky do čela. V první zatáčce je sice rozdělil Michael Härtel, ovšem útok Ondřeje Smetany ve druhém oblouku skončil Pražanovým pádem.

Sotva se však zbývající trojice prohnala pod šachovnicovou vlajkou, Pavel Kubeš upravoval pořadí. Ondřej Smetana dostal jeden technický bod, o nějž Roman Čejka přišel dodatečnou diskvalifikací za nebezpečnou jízdu.

„Čejen jel rovně a já tam neměl místo,“ dával sudímu za pravdu Ondřej Smetana. Slánský tábor byl ovšem logicky jiného názoru. „Za to, že Smetyš upad‘ moh‘ Härtel,“ viděl incident Roman Čejka. „Dal to pode mě, zavřel mě. Já musel jet rovně a popojet, proto upad‘ Smeták. Já za to nemoh‘!“

Nicméně mítink pokračoval. V šestnácté jízdě se Václav Milík s Krystianem Pieszczekem dočkali dalšího maxima. Vzápětí Patrik Mikel předvedl ukázkovou svíci po startu a Josef Novák odvedl Patrika Búriho. A již tu byla rozjížďka s číslem osmnáct, po níž Pardubičané pronikli do čela, by se jí vůbec neúčastnili.

Eduard Krčmář v ní triumfoval stylem start – cíl. Zdeněk Holub jej v první zatáčce nestihl, avšak uhlídal Romana Čejku. A ten nedal ani náznak šance Michalu Škurlovi. Tím pádem Slaný skončil putování dnešním závodem s třiadvaceti body. Pardubice měly stejný počet, avšak s jedním startem k dobru. Pražané ztráceli bod, avšak měli se na samotný závěr utkat s Václavem Milíkem a Krystianem Pieczczekem.

V devatenácté jízdě se Mšeno porážkou Josefa Nováka definitivně upasovalo na páté příčce. Vzápětí Ondřej Smetana s Michaelem Härtelem poslali Žarnovicu na samotné dno výsledkové tabulky, přičemž se sami mohli těšit z bramborové medaile. A už konečně přišlo vyvrcholení!

Čas běžel opravdu rychle. Michal Škurla dotankovával svůj motocykl ještě ve chvíli, když se dvouminutový limit rozlomil na dvě půlky. Nicméně vše klaplo na sto procent a startovalo se ve čtyřech.

Současně s letem pásky vystřelil dopředu Václav Milík. Zdeněk Holub se však vnějškem první zatáčky ukázal rychlejší. Jenže ve výjezdu přilétl zevnitř Krystian Pieszczek. Pěkně tvrdě šel až na venek, zavřel Pražana, přičemž otevřel dost prostoru Václavu Milíkovi.

„Krycha to vymyslel a já se smál,“ svěřil se pardubický junior po závodech. Díky Polákovu manévru vyhrály Pardubice 5:1, což je s definitivní platností posadilo na trůn. Druhé pražské zaváhání za sebou však otevřelo naději Slaňákům, protože obě družstva skončila závod se stejným počtem bodů.

Před rozjezdem měl v depu honičku Zdeněk Holub. Limit stihnul, avšak po vylétnutí pásky vypálil dopředu Eduard Krčmář. V úvodním nájezdu jel rovně a jeho pražský sok upadl. „Nešel jsem do něj,“ odmítal svůj podíl na jeho pádu. „Podle mě to mě trochu najel on.“

Sanitka sice vyjela na ovál, avšak Zdeněk Holub došel do boxů pomaličku pěšky. O pár minut později se v sedle svého motocyklu dostal do vedení. Eduard Krčmář jej neobjel v první zatáčce, avšak ve svém náporu nepolevil.

V zatáčce u depa byl po vnějšku takřka rychlejší. Ale až v úvodním oblouku druhého okruhu se po vnitřní straně posunul do čela. Loni svému klubu vinou fraktury klíční kosti nemohl pomoct na trůn, nicméně v tomto okamžiku se postaral o jeho stříbro.

Hlasy z depa
„Parádní,“ odpovídal Václav Milík na otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „S takovým jezdcem jako je Krycha. V poslední jízdě to vymyslel! On bojoval a já se smál! Předjel jsem Holubína a už to bylo dobrý. Jsem poslední rok junior, proto jsem rád, že jsme udělali titul. Spokojenej‘ jsem maximálně, dobře jela motorka, akorát start poslední jízdy se nepoved‘.“

„Bylo to dobrý až na tu jednu jízdu s Vencou,“ bilancoval Eduard Krčmář. „Neodstartoval jsem a nešlo s tím nic dělat. Jak napršelo, byla to trošku jednokolejka. Rozjezd byl suprovej‘. Jednou jsem odstartoval dobře, podruhý hůř. Po dlouhý době jsem si ale zazávodil. S Romanem se mi jelo dobře, jsem spokojenej‘. Druhý místo je pěkný.“

„Měl jsem v týmu pořádnýho tahouna,“ nešetřil Roman Čejka pochvalnými slovy na adresu Eduarda Krčmáře. „Hodně toho odtáh‘. Na první místo nám scházelo trošku štěstíčka. A odešel mi motor. Naštěstí ne úplně, že bych ho musel vyhodit, nechá se to opravit.“

„Paráda to není, skončili jsme třetí,“ svěřil se Zdeněk Holub. „V rozjezdu jsem hapal. Pak nic, dojel jsem druhej‘. Co nadělám, napřesrok už titul bude.“

„Dobrej‘ závod až na dvě jízdy,“ konstatoval Michal Škurla. „Dvakrát se tam prali, až jsem to odnes‘ já. Nešlo bejt‘ trvrdej‘.“

„Härtel objížděl na rovince Čejena,“ vracel se Ondřej Smetana ještě ke svému pádu v rozjížďce s číslem patnáct. „Asi se ho lek‘. Musel klapnout. Asi jak klapnul, nepřidal. Chtěl jsem Čejena objet. Jel rovně, já taky a nemoh‘ jsem zahnout. Musel jsem klapnout a položit to. Začátek jsem neměl nic moc. První dvě jízdy jsem posral na startu, jednou jsem zaspal. Potom od jízdy s Mike Trzensiokem to bylo dobrý. Užíval jsem si to a jelo se dobře. Jen s tím Čejkou…“

1. ZP Pardubice 1   28
Václav Milík 3 3 3 2 3 2 16(2)
Krystian Pieszczek, PL 2 E 2 3 2 3 12(3)
 
2. AK Slaný   23
Roman Čejka 2 2 2 E U 1 7
Eduard Krčmář 3 3 3 1 3 3 16+3
 
3. AK Markéta Praha 1   23
Zdeněk Holub 2 2 2 2 2 1 11(4)+2
Michal Škurla 3 3 3 3 0 0 12
 
4. AK Markéta Praha 2   18
Ondřej Smetana 1 1 2 3 1 2 10(3)
Michael Härtel, D 0 R 3 M 2 3 8
 
5. Grepl PDK Mšeno   13
Zdeněk Růžička 0 X 1 1 0 1 3(1)
Mike Trzensiok, PL 1 3 R 2 1 3 10
 
6. ZP Pardubice 2   10
Josef Novák 1 2 1 1 3 2 10
 
7. SC Žarnovica   8
Patrik Mikel 1 2 F X F 0 3
Patrik Búri, SK 0 1 1 X 2 1 5

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)