Češi v akci 115

Na českých kolbištích doplnil minulý týden startovní listinu finále šampionátu jednotlivců jmény šesti postupujících semifinalistů a dvojicí náhradníků. Ve finále dlouhodrážního mistrovství světa ve Forsse přece jenom oslabený český národní tým nepatřil k favoritům, nicméně v medaili z juniorských družstev ve Slangerupu v koutku duše věřil každý fanoušek. Nakonec však cenným kovem zacinkal jen Adam Fencl v poháru FIM stopětadvacítek v Bad Hersfeldu. Velku napilno měli naši závodníci i v zahraničních závodech. Dnešní díl pondělní kompilace zavede čtenáře magazínu speedwayA-Z nejen na obvyklé ligové mítinky, ale rovněž na pouáky do Maďarska a Německa, jadranské dvojice do Slovinska a veterány do Žarnovice.


Šest Čechů za La Manche
Švédská Elitserien hostila poslední kolo své základní části. Martin Vaculík přijel s Vargarnou Norrköping do Eskilstuny, jenže duel s místní Smedernou skončil kvůli dešti už po sedmi rozjížďkách. Náhradní termín byl stanoven na středu, jenže Vargarna na něj nepřistoupila. Prohrála kontumačně a do čtvrtfinále nepostoupila.

V britské Premier League se v uplynulém týdnu objevila v akci celá pětice českých závodníků. Jako první v úterý Aleš Dryml. Peterborough doma podlehl Ipswichi 42:47. Devítibodový Pardubičan třikrát zvítězil, aby bodově naprázdno vyšel až v rozjížďce s číslem patnáct. Rohan Tungate a Richie Worrall v ní zajeli 4:2 proti Lasse Bjerremu a jemu.

Ve středu Somerset doma porazil Plymouth 52:42. Zdeněk Simota šel do akce celkem sedmkrát a ozdobil se sedmnácti body. Šest z nich bylo za jeho žolíkové vítězství v osmé jízdě. Josef Franc hostům přidal dva body za dvě třetí místa, když jej šachovnicová vlajka dvakrát přivítala jako posledního.

Pátek v Premier League přinesl celkem šest střetnutí. Plymouth doma vyhrál nad Peterborough 52:36. Zdeněk Simota opět exceloval. Inkasoval jedenáct bodů s jedním bonusem. Nevyhrál jen ve druhé jízdě, kdy se mezi něj a Rolanda Benkö dostal Nicki Barrett, který rovněž byl v první před tandemem Kyle Newman – Zdeněk Simota v rozjížďce s číslem osm. Josef Franc před odletem do Finska získal šest bodů s bonusem. V hostující sestavě měl Aleš Dryml pět bodů.

Rušný konec týdne měl Matěj Kůs. V pátek dorazil s Berwickem do Edinburghu pro porážku 57:32. Sám dosáhl pěti bodů s jedním bonusem, když se nejlepším výsledkem stala dvě druhá místa z rozjížděk s čísly osm a čtrnáct.

V sobotu slavil Berwick hned dva triumfy před domácím publikem. Nejprve převálcoval Rye House 63:32. Pražan si připsal devět bodů se dvěma bonusy, když jej z tábora soupeře porazil jen Steve Boxall coby žolík v deváté jízdě. A pak přišla nula z rozjížďky s číslem čtrnáct.

Poté Berwick předčil Newcastle 52:31. Matěj Kůs třikrát za sebou vyhrál, aby nakonec v jedenácté jízdě spolu s Kevinem Doolanem ujeli remízu s Danielem Kingem. Suma sumárum, deset bodů a jeden bonus.

Včera byli Bandité v Rye House, který je porazil 58:37. Matěj Kůs dobyl šest bodů. Aleš Dryml si sice v sobotu odskočil do Ostrowa, avšak v neděli už byl zpátky v Peterborough. S deseti body se stal nejlepším mužem svého celku, jenž však podlehl Somersetu 43:50.

Poole v Elite League čekaly dva mítinky. Ve středu doma triumfovali na Leicesterem 59:31. Václav Milík zaznamenal osm bodů s jedním bonusem. Při čtyřech výjezdech na ovál prohrál jen v šesté jízdě, v níž na něj a Przemyslawa Pawlickeho vyzráli Jason Doyle a Krzyzstof Buczkowski. V sobotu místo závodění v Leicesteru, odkud Poole odjížděl s remízou 45:45, hájil české barvy ve Slangerupu.

Druholigový debut Aleše Drymla
Ligovou neděli v Polsku předznamenal páteční šampionát jednotlivců extraligy v Tarnowě. Základní část opanoval Emil Sajfutdinov. Postoupil rovnou do finále stejně jako Martin Vaculík, který se skláněl jen před Januszem Kolodziejem v šestnácté a neporazitelným Rusem v sedmnácté jízdě.

Emil Sajfutdinov opanoval i finále, kde za ním dojel Darcy Ward, který se sem musel probíjet přes semifinále. Martinu Vaculíkovi patřila třetí příčka, zatímco Krzysztof Kasprzak neviděl cíl vinou poruchy motocyklu.

Předevčírem v odloženém druholigovém závodě Ostrow doma zmasakroval Opole 63:27. S vestou domácích debutoval Aleš Dryml. S jedenácti body a dvěma bonusy patřil ke klíčovým mužům svého celku. Z opolských borců jej překonal pouze Mariusz Staszewski v páté jízdě, který se ovšem sám musel sklánět před Justinem Sedgmenem.

Včera Tarnow upevnil své postavení na čele extraligové tabulky, když Gdaňsk dal doma dohromady před zraky pouhých tří set diváků jen 24 bodů v kombinaci s 64 body svých hostů. Na Martina Vaculíka sice v rozjížďce s číslem jedna odstartoval Artur Mroczka. Slovák posléze jen vyhrával, aby se jeho individuální skóre zastavilo na čtrnácti bodech.

Podobnou genocidu rozpoutal také Rybnik v první lize, když doma zničil Gniezno 68:22. Václav Milík si připsal jedenáct bodů se dvěma bonusy. Až v rozjížďce s číslem čtrnáct viděl v cíli před sebou závodníka hostujícího celku, když se mezi něj a Kacpera Worynu dostal Adrian Gomolski.

Rawicz podlehl doma Ostrowu 38:51, leč Eduard Krčmář rozhodně nemohl být označen jako viník porážky. Ve svých šesti rozjížďkách zaznamenal šestnáct bodů, když jej o maximum připravili jen Timo Lahti ve třetí a Nicklas Porsing ve dvanácté jízdě.

První jadranská prohra Pardubic
Maďarská plochá dráha ve středu žila jubilejním čtyřicátým ročníkem Velké ceny Debrecenu. Martin Málek (10 bodů) skončil pátý, když v semifinále porazil Jozsefa Tabaku (9), ale nestačil na Karola Barana (10) a vítězného Denise Gizatulina (10).

Finálová jízda posléze přinesla pořadí Karol Baran, Denis Gizatulin, Maciej Kuciapa (13) a Dawid Lampart (13). Za zmínku dozajista stojí třináctá příčka Laszla Tihanyiho, jenž na sklonku dubna sfoukával jednapadesát svíček na svém narozeninovém dortu.

Páteční večer zastihl Martina Málka na prvním podniku Poháru Baltského moře ve Wittstocku. Se dvěma body skončil patnáctý. Triumfoval Magnus Zetterström (14), přičemž na stupně vítězů se podívali ještě Sebastian Ulamek (13) a Tomasz Gapinski (12). V sobotu ve Stralsundu si pořadí prohodili – Tomasz Gapinski (15), Sebastian Ulamek (14) a Magnus Zetteström (12). Martin Málek již nestartoval kvůli pádu z Wittstocku.

V pátek v Lendavě pokračoval jadranský pohár dvojic. Pardubice v soutěži vůbec poprvé prohrály, když AMTK Lublaň nasbírala o jeden bod víc. Oba týmy sice spolu remizovaly, avšak o smírný výsledek s Východočechy se postaral i Aleksander Čonda a bod jim uzmul i Ondřej Smetana
Výsledky: 1. AMTK Lublaň 26 (Matic Voldrih 13, Maks Gregorič 13, Jernej Pečnik DNR); 2. ZP Pardubice 25 (Tomáš Suchánek 12, Hynek Štichauer 13); 3. ST Lendava 21 (Aleksander Čonda 18, Ladislav Vida 8); 4. Grepl PDK Mšeno 15 (Jan Holub 12, Michal Klein 3); 5. AMD Krško 14 (Žiga Kovačič 12, Matic Ivačič 2); 6. Markéta Praha 14 (Ondřej Smetana 12, Josef Novák 2); 7. Unia Goričan 9 (Dalibor Bot 0, Patrik Nagy 9).

Pódium bez Čechů
Nedělní odpoledne patřilo ve slovenské Žarnovici závodu veteránů. Avizovaný František Liebezeit nedorazil. Po základní části měl Jan Boháč čtyři, Richard Berger šest a Petr Popelka třináct bodů. Bývalý závodník Březolup a v časech vojenské služby pardubického Racku byl nakonec jediným českým borcem ve finále do 55 let.

V něm vyhrál Zoltan Adorjan před Walterem Nebelem, Romanem Špitalerem, Petrem Popelkou a Csabou Baloghem. Finálová rozjížďka starší kategorie přinesla výsledek: Laszlo Meszaros, Imre Fogas starší, Francesco Barbetta, Lajos Bajusz a Jože Žibert.

Závod amatérů vyhrál Sandor Fekete před Peterem Vidou, Jánem Mihálikem a Piotrem Cryzem.

Foto: Wojta Zavřel (www.wojta-foto.cz) a Miroslav Horáček