Kryštof Rybář nadále okupuje nejvyšší stupeň vítězů

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 24. června
Kryštof Rybář dnes na pražské Markétě vyhrál třetí mistrovský závod E85 stopětadvacítek na krátké dráze v řadě za sebou. Po startu finále A ukázal výfuk Filipu Šifaldovi a Milanu Dobiášovi. Smolařem dne se stal Adam Fencl. V rozjížďce s číslem sedm upadl a než stačil posbírat sebe a svůj motocykl dostal se před něj František Klier. Při stejném bodovém zisku a bilanci umístění s Milanem Dobiášem a bez vzájemného souboje musel ke slovu přijít rozjezd, aby určil, který z nich se postaví na start finále A. Adam Fencl nechal velkoryse svého mladšího kolegu vybrat si výhodnější vnitřní postavení a nakonec mu podlehl. Útěchou mu bylo vítězství ve finále B a upevnění postavení závodníka číslo tři průběžné klasifikace.

Sedmička nenosí automaticky štěstí
Ještě neodezněly emoce ze sobotních Chabařovic, kde dopolední mistrovský závod po obědě doprovodil Memoriál Jiřího Hurycha, a kolibříci se opět dostali do akce. Čtvrté pokračování malodrážního šampionátu republiky E85 jich zastihlo na startu osm. Mezi diváky nechyběl ani Petr Chlupáč, jenž se už nemůže dočkat sundání sády ze zlomené ruky koncem tohoto týdne.

V první sérii splnili žhaví favorité svou roli beze zbytku. Na triumf Adama Fencla v rozjížďce s číslem sedm v rychlém sledu navázali Filip Šifalda a Kryštof Rybář. Ani jeden z nich nedal svým soupeřům příliš šancí sáhnout na jejich tříbodové zisky.

Čtvrtá jízda ovšem zastihla oba Chabařovičany vedle sebe na startovním roštu. Na pohyb pásky lépe reagoval Filip Šifalda. Jenže Adam Fencl zamířil na spodek první zatáčky, aby se ve výjezdu posunul do čela. Filip Šifalda ustál rozházený motocykl se ctí, jíž mohlo sloužit, že okamžitě začal zasypávat svého přemožitele jedním útokem za druhým.

Nicméně Adam Fencl odolal a po dvou výjezdech na malou Markétu se pyšnil šesti body u svého jména. Jeho bilanci vzápětí vyrovnal Kryštof Rybář, jenž s rutinní převahou opanoval rozjížďku s číslem pět. Ovšem pro Adama Fencla nebyla vůbec šastná sedmička u čísla jízdy.

Chabařovický borec v nájezdu do první zatáčky rychle minul Františka Kliera. Na čele projel cílem prvního okruhu, avšak ve první zatáčce toho druhého upadl. Sice skočil zpátky do sedla tak bleskově, jak to jen šlo. František Klier si však své vítězství už nenechal sebrat a v dramatickém finiši ho uhájil zhruba o tři desítky centimetrů.

Fair play Adama Fencla
V té chvíli začala vycházet šastná hvězda Milana Dobiáše. Ve druhé jízdě sice přihlížel vítěznému počínání Filipa Šifaldy, ovšem v rozjížďce s číslem šest předčil začínajícího Pavla Kuchaře. V osmé jízdě si na mladém Chabařovičanovi prodloužil svou vítěznou šňůru Kryštof Rybář.

Pro Milana Dobiáše však byla klíčovou rozjížďka s číslem dvanáct. V její první zatáčce objel Daniela Šilhána. S deseti bodů stál jednou nohou na startovním roštu finále A. Musel však nastoupit do rozjezdu s Adamem Fenclem.

Ten totiž doplatil na pomalejší start v desáté jízdě. V prvním oblouku se přenesl před Františka Kliera, jenže Kryštof Rybář již mířil za čtvrtým triumfem v řadě. S dvanácti body nebylo sebemenších pochyb o jeho postupu do áčka. Stejně tak byl jasný Filip Šifalda. S přehledem dominoval rozjížďkám s čísly devět a jedenáct a celkově dosáhl jedenácti bodů.

Oba desetibodoví chabařovičtí závodníci však museli k pásce ještě jednou. Adam Fencl sportovně nechal svého mladšího klubového kolegu, aby si vybral postavení na roštu jako první. Ten bez váhání sáhl po vnitřku, odkud vypálil do vedení jako raketa.

Adam Fencl jej oukával celá čtyři kola. Rozhodující nájezd si naplánoval v poslední zatáčce. Udeřil po její spodní straně, avšak k předjetí by potřeboval, aby cílová meta byla o půl metru dále. Boj o finále A prohrál, ale v pomyslné ceně fair play rozhodně nikoliv.

Maximální argument Kryštofa Rybáře
Trojici finálových rozjížděk otevřelo samozřejmě céčko. Daniel Šilhán v něm zmizel z dosahu německé dívčiny Sindy Weber. Dvoutaktní zvuk její osmdesátky TM byl akustickým zpestřením, avšak na pražské dráze představoval její motor spíše nevýhodu.

Adam Fencl suverénně opanoval béčko. Jistou odměnou za absenci mezi trojicí nejlepších se mu stalo, že si do aktuální klasifikace připsal o bod víc než Milan Dobiáš. Vodu kalil Pavel Kuchař, jemuž se v nájezdu do posledního kola takřka podjel Františka Kliera.

V áčku zatroubil velké sólo Kryštof Rybář, by na konci úvodního okruhu o jeho zadní kolo zavadil útočící Filip Šifalda. Krizový moment odezněl stejně rychle, jak přišel, a Filip Šifalda stačil ještě uhlídat Milana Dobiáše za sebou. A pak už přišly obvyklé stupně vítězů se všemi startujícími a rychlý přesun do diváckých ochozů prvoligového závodu.

    C B A TOT
1. Kryštof Rybář, Divišov 3 3 3 3     6 18
2. Filip Šifalda, Chabařovice 3 2 3 3     4 15
3. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 3 2 3     2 12
4. Adam Fencl, Chabařovice 3 3 2 2   3   13
5. František Klier, Mšeno 1 2 3 1   2   9
6. Pavel Kuchař, Praha 2 2 2 1   1   8
7. Daniel Šilhán, Liberec 2 1 1 2 3     9
8. Sindy Weber, D 1 1 1 2 2     7

Poznámka: o účastnících finále A rozhodl rozjezd: Milan Dobiáš, Adam Fencl

Průběžné pořadí seriálu:

  PHA CHA CHA PHA TOT
  22.4. 24.5. 21.6. 24.6.  
1. Kryštof Rybář, Divišov 11 18 17 18 64
2. Filip Šifalda, Chabařovice 18 11 11 15 55
3. Adam Fencl, Chabařovice 14 14 12 13 53
4. Milan Dobiáš, Chabařovice 10 12 9 12 43
5. František Klier, Mšeno 8 8 9 9 34
6. Daniel Šilhán, Liberec 9 8 7 9 33
7. Pavel Kuchař, Praha 6 5 7 8 26
8. Sindy Weber, D NS 11 8 7 26
9. Hubert Czerniowski, PL NS NS 15 NS 15
10. Mateusz Bartkowiak, PL NS NS 13 NS 13
11. Petr Chlupáč, Praha 13 NS NS NS 13
12. Wojciech Fajfer, PL NS NS 11 NS 11
13. Max Troidl, D NS 9 NS NS 9

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Jiřina Šifaldová