Nadine Frenk vstoupila do historie ploché dráhy

Herxheim – 29. května
Když na startu páté jízdy prvního letošního finále světového šampionátu na dlouhé dráze v Herxheimu najel do pásky Bernd Diener, asi málokdo tušil, že se blíží historická chvíle v dějinách ploché dráhy. Na jeho místo se z pozice prvního náhradníka postavila Nadine Frenk. Šestadvacetiletá závodnice, kterou známe i Mariánských Lázní, solidně odstartovala a z chumlu po první zatáčce vyjela na čtvrtém místě, což v danou chvíli znamenalo jeden bod.

Toto se ale jen velmi málo zamlouvalo poslednímu Richardu Speiserovi, který se všemožnými útoky po celá čtyři kola snažil před svoji soupeřku dostat. V minimálně dvou případech už byly stroje bojující dvojice nastejno a zdálo se, že nápor vicemistra světa z roku 2011 bude úspěšný. Německá Amazonka hnána vidinou naděje prvního ženou vybojovaného bodu ve světovém finále však svoji pozici nehodlala pustit a ve výjezdu byla rychlejší. Že si bod určitě vyjede, začalo být jasné ve chvíli, kdy soupeřící dvojice míjela na protilehlé rovince posledního kola pomalu jedoucího Stephana Katta. Jejich německého krajana z boje o mistrovské body diskvalifikovala prázdná zadní pneumatika. Nadine Frenk navíc svůj statečný boj dotáhla do úspěšného konce. Mocně atakujícího Richieho Speisera před sebe nepustila a za nadšeného aplausu zaplněného hlediště svůj bodový zisk zdvojnásobila. Ačkoliv se už v dalším průběhu závodu na dráze, kterou zná velmi důvěrně (bydlí v sousedním Kuhardtu) neobjevila, postarala se o historický zápis do plochodrážních tabulek.

Zajímavé je, že se zástupkyně slabšího pohlaví ve světovém měřítku prosazují víc na dlouhé dráze. Před pár lety byla velice úspěšná u nás dobře známá Holanďanka Nynke de Jong. Ta se probojovala do semifinále mistrovství světa, brány finálové série ji však zůstaly zavřené. Divoká karta v jejím případě jen těžko přicházela v úvahu, protože Nynke jezdila většinu kariéry na přání sponzora s německou licencí. Dostat divokou kartu coby cizinka bylo víceméně utopií, u našich západních sousedů se vždy našlo uchazečů o jednorázovou účast než možných adeptů. Ve světovém finále se tak jako první objevila loni naše Michaela Krupičková, když rovněž z pozice náhradníka zasáhla do jedné z jízd dlouhodrážního Grand Prix na čtyřistametrovém oválu v polském Rzeszowě. Se svými konkurenty držela krok statečně a jezdila v dostřelu, bodový zisk z toho ale nakonec nebyl. První ženou, která bodovala ve finálovém závodě mistrovství světa, se tak stala až Nadine Frenk v Herxheimu.

Sluší se ještě dodat, že v juniorském finále v Pardubicích v roce 2001 bodovala Sabrina Bøgh, dívka ze známé plochodrážní rodiny. Její strýc Kurt se stal s legendárním Ole Olsenem vicemistrem světa dvojic. Tehdy devatenáctiletá Dánka zanechala velmi dobrý dojem a vyjela dva body v památném závodě, v němž Tomáš Suchánek smutnil z bramborové medaile za Danielem Davidssonem. Triumf si tehdy vychutnávali nový šampion Roman Chromik a druhý, dnes už nežijící Rafal Kurmanski. Šlo však o závod ranku mistrovství Evropy, na body ze světového finále bylo nutno počkat dalších třináct let do květnového Herxheimu.

Foto: Zdeněk Flajšhanz