Češi v akci 103

Deštivé počasí se stalo fenoménem letošního plochodrážního jara. I když ve středu dopoledne vysával kaluže ze slánského oválu i fekální vůz, přílet dalších dešových mraků způsobil, že i s druhou letošní extraligou byl amen. Pršelo i včera ve Svitavách, naštěstí však jen velice krátce, avšak plochodrážní svátek na pražské Markétě v podobě SGP České republiky provázelo sluníčko. Srážky se však dotkly českých závodníků, o čemž vás přesvědčí tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z.
Na počátku dnešního dílu se z důvodu kompletnosti musíme vrátit k předminulé sobotě, kdy ve slovinské Lendavě pokračoval slovinsko – chorvatský šampionát svým druhým dílem, jehož výsledky v čase uzávěrky minulého dílu Čechů v akci nebyly k dispozici. Vyhrál Jurica Pavlic, který proburácel ve finále pod šachovnicovou vlajkou před Matejem Žagarem, Maticem Voldrihem a Denisem Štojsem. Ve třináctičlenném startovním poli skončil Filip Šitera sedmý a Michal Klein desátý.

Aleš Dryml se tento týden vůbec nedostal do akce, když v předvečer zrušené slánské středeční extraligy uplaval závod Premier League Peterborough vs. Glasgow.

V úterý se Vargarna Norrköping dočkala svého prvního domácího vítězství ve švédské Elitserien. Na výsledku 49:41 v závodě proti Kumle se Martin Vaculík podílel devíti body. Během jeho čtyř výjezdů na dráhu ho porazil pouze Fredrik Lindgren v rozjížďce s číslem jedna. Ten si skalp slovenského borce na svůj opasek připnul ještě jednou v desáté jízdě, kde spolu s Nielsem Kristianem Iversenem uštědřili domácím prohru 5:1.

Středeční večer patřil v Poole Elite League. Domácí Piráti těsně podlehli favorizovanému King’s Lynn 44:46. Václav Milík začal ve velkém stylu, když společně s Darcy Wardem otevřel skóre triumfem 5:1 v rozjížďce s číslem jedna. Svým vítězstvím v sedmé jízdě zajistil remízu, aby ovšem vzápětí projel cílem poslední a nakonec byl diskvalifikován za pád.

Rovněž ve středu se ve francouzském Lamothe-Landeron konal každoroční mezinárodní závod jednotlivců. Na nejvyšší stupínek si vyskočil Jason Doyle a po jeho bocích stanuli Rohan Tungate a David Bellego. Matěj Kůs obsadil sedmou a Zdeněk Simota desátou pozici, když se oba s mítinkem rozloučili na semifinálové úrovni. Piotr Dziatkowiak, polský závodník s českou licencí, byl čtrnáctý.

Matěje Kůse čekal ve čtvrtek ligový podnik v Redcaru, jenž byl ovšem kvůli počasí odvolán. V pátek jej čekal výjezd do Plymouth, odkud si odvezl pět bodů s jedním bonusem. Se Zdeňkem Simotou, který zaznamenal tři nuly, se na startovním roštu nepotkal.

Včera si vedoucí celek polské extraligy přijel do Leszna pro vítězství 38:52. Martin Vaculík nepoznal hořkost porážky od soupeřova závodníka. Do rozjížďky s číslem dvanáct se však kvůli poruše ani nerozjel a se změněným nastavením motocyklu ve čtrnácté jízdě nebodoval. Celkově tedy osm bodů s jedním bonusem.

Rawicz na druholigovém výjezdu do Krakova mohutně prohrál 62:28. Eduard Krčmář v rozjížďce s číslem čtyři upadl. Byl diskvalifikován a ve svých dalších třech jízdách nasbíral dva body za dvě třetí místa.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Miroslav Horáček