Historie je krásná věc

Štětí – 7. března
Na nic, co bylo v životě krásné, by se nemělo zapomínat. Děti mají prázdniny a tak mě vnuk Martin vytáhnul, a musím říci, že pro mě poprvé v životě, do Národního technického muzea. Nádherné exponáty letadel, automobilů, jízdních kol, motocyklů a spousty dalších zajímavostí a nevídaných výrobků a kuriozit.

Když jsme od lokomotiv a automobilů přišli do prvního patra, rozbušilo se mi srdce při pohledu na nádherné motorky. Když jsem ale stanul u dvou exponátů Simandl na plochou dráhu ze čtyřicátých let, to už jsem pomalu nedýchal.

Okamžitě jsem se přenesl v čase a promítaly se mi záběry ze Strahova a Zlaté přilby na dostihovém závodišti v Pardubicích. Na fotografiích je vidět, o jaké skvosty se jednalo. To ale nebylo vše, nebo o třicet metrů dále jsme se ocitli u motorky, na které závodila naše legenda František Šastný. Vedle i jeho autentická přilba a fotky.

No a jako třešnička na dortu motorka na ledovou dráhu, u které je napsáno, že se jedná o tu, na které Milan Špinka získal v roce 1974 titul mistra světa ve Švédsku. I tam je jeho přilba, rukavice a plechová bota. Můj vnuk se u ní vyfotil na památku. Celý výlet byl výborný a vřele doporučuji všem. S plochou dráhou se potkávám na každém kroku, asi mi je to souzeno a já proti tomu nic nemám.

Foto: Martin Devera