Jen zrušení ledařského semifinále narušilo české plány na evropské scéně

Pardubice – 10. ledna
Zveřejnění alokací závodníků pro evropské šampionáty letošního roku nabralo zhruba půldenní zpoždění oproti distribuci aktuální verze termínového kalendáře. Důvodem se stala snaha české federace vylepšit nevýhodný poměr našich reprezentantů v mistrovství na ledové dráze v Kamensku Uralském, kam by se po zrušení semifinále měli vypravit jen dva namísto původních čtyř.

Důvod odvolání semifinálového podniku je nasnadě. Se šestnácti závodníky a dalšími osmi přímo nasazenými finalisty je třeba čtyřiadvacet ledařů. Přitom maximální počet jezdců kromě české federace nahlásili už jen domácí. Nizozemí a Polsko se nepřihlásily vůbec, sešlo rovněž ze startu Vladimíra Višvádera se slovenskou licencí.

Za těchto okolností by se evropský šampionát mohl přejmenovat na otevřený šampionát Ruska. Proto bylo semifinále zrušeno a finále se pojede jakou dvoudenní. Podle posledních informací by do něho neměl zasáhnout Jan Klatovský.

Na základě výsledků loňského mistrovství republiky měli vyrazit Lukáš Volejník a Lukáš Hutla. Nominaci by mohla změnit jen vypsání letošního republikového šampionátu, což se vzhledem ke kvetoucím sedmikráskám na českých loukách nejeví jako příliš pravděpodobná alternativa.

Nasazení českých reprezentantů do evropských šampionátů 2014:

  požadavek: realita: alokace:
ME jednotlivců: 6 4 Rovno 2, Krško 1, Žarnovica 1
ME U21: 5 4 Pardubice 3, Macon 1
ME U21 družstev: tým tým Plzeň (vs RUS – FIN – S)
ME dvojic: tým tým FIN Divišov (vs D – UA – PL + tři ze semifinále)
ME ledy: 4 2 finále Kamensk 2
ME tráva: 5 5 Balkbrug 2, Mulmshorn 3
EP 125 ccm: 3 3 Plzeň 3

Foto: Wojta Zavřel