Plochodrážníky čeká opět boj o zlatá řidítka

Praha – 7. ledna
Vybraná společnost motoristických novinářů a dalších odborníků bude stát ještě týden před zapeklitým úkolem. Osmý ročník ankety o Zlatá řidítka, v níž má svůj hlas rovněž magazín speedwayA-Z, má totiž uzávěrku již příští úterý. Každý respondent musí vybrat šest motocyklových závodníků napříč spektrem všech disciplín, kteří byli dle jeho soudu v loňské sezóně nejlepší. Jim přidělí body od desítky do jedné dle někdejšího klíče z formule jedna. Anketa nabízí rovněž každoročně pohled, kam odborná veřejnost klade sport levých zatáček.

Silniční sport totiž zůstává královnou, jelikož hegemonii Lukáše Peška a Karla Abrahama dokázali narušit pouze Josef Macháček a loni Martin Michek. Ten však navzdory svému stříbru z motokrosového mistrovství světa MX3 předčil Karla Abrahama, který se v MotoGP trápil, o pouhé čtyři body.

Plochá dráha se dostávala v minulosti na výsluní jen ve vedlejších disciplínách. Petr Makušev vyhrál předloni Zlaté oko o nejlepší snímek, zatímco Antonín Šváb a Jiří Štancl se stali laureáty Ceny Františka Šastného a byli uvedeni do pomyslné síně slávy.

V letošním roce se z plochodrážníků dočkali medailí Václav Milík, Zdeněk Holub, Eduard Krčmář, Roman Čejka a Michal Škurla s juniorským nároďákem, Michaela Krupičková s dvěstěpadesátkou a Patrik Mikel se stopětadvacítkou.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)