Magazín speedwayA-Z má první svíčku na narozeninovém dortu

Česká Třebová – 12. října
Dnes tomu je přesně rok, kdy vyšel první článek v magazínu speedwayA-Z. Tenkrát byla aktuální otázka baráže, na níž se Plzeň chystala, zatímco Mšeno hodilo ručník do ringu. Další dlouhodobější výpadek serveru SpeedwayInfo podnítil jeho tehdejší redakci spustit vlastní projekt speedwayA-Z. Nejprve jsme pro testování užili bezplatnou webovou adresu, později jsme za pomoci pražských společností MPM Trading, Ultralab a Syn a CDI Computers přešli na současnou doménu. A to, co loni v říjnu mělo suplovat SpeedwayInfo, jehož budoucnost byla tehdy obestřena nejasnostmi ohledně hostingu, se stalo předním médiem v oblasti české ploché dráhy.


Za oněch 365 dnů bylo na stránkách speedwayA-Z publikováno bezmála sedm set článků, které z drtivé většiny pocházejí výhradně z vlastní tvorby. Doprovází je takřka půl druhé tisícovky fotografií, jenž se vesměs týkají konkrétních podniků.

Redakce razí zásadu objektivního a otevřeného webu. Proto jsou v našich článcích tak časté citace. A dnes je v české ploché dráze jen málo aktivních lidí, jejichž názor by na stránkách speedwayA-Z nezazněl. Nadto se prostřednictvím veřejné diskuze mohou prezentovat i naši čtenáři. Často nás překvapují jejich fundované názory a jistě není náhodou, že se právě z nich rekrutovala celá řada našich spolupracovníků.

V sezóně 2005 jsme byli zastoupeni na všech plochodrážních akcích v České republice. Na každý jednotlivý závod vyšla pozvánka, která jeho návštěvníkům i těm, kteří zůstali doma, poskytla vyčerpávající informační servis. Nejpozději v nejbližším pracovním dni zveřejňujeme krátkou flash s detailními výsledky a případně i aktuálním stavem šampionátů.


A nakonec je každý mítink zpravodajsky zakončen dlouhou reportáží doplněnou množstvím fotografií a oblíbenými hlasy z depa. Upřímně řečeno, v takovém rozsahu se o ploché dráze nikde na světě nepíše a objem zpravodajství se v podmínkách české motoristické žurnalistiky dá přirovnat pouze k reportážím o formuli jedna.

Prostřednictvím stálých spolupracovníků náš magazín poskytuje rovněž zpravodajské pokrytí závodů mistrovství světa a mistrovství Evropy. Pavel Fišer, vedoucí fotograf redakce, s výjimkou Švédska osobně navštívil všechny letošní velké ceny. Kromě toho si nenechal ujít ani další zahraniční vrcholy.

V podobném duchu samozřejmě chceme pokračovat i nadále. Nedávno mi kdosi položil otázku, jak budu prožívat zimní přestávku. Má odpověď byla jednoduchá. Žádná nebude. Chceme totiž plně naplnit naše krédo a publikovat (nejen) o české ploché dráze minimálně každý pracovní den, a to i v zimních měsících. A pakliže využijete jeden ze sofistikovaných nástrojů vyhledávání, rychle zjistíte, že za celý rok byly pouze tři dny, kdy se nám to nepovedlo. Přitom jeden z nich byl Silvestr.


Proto máme domluvenou už celou škálu exkluzivních rozhovorů se závodníky. Také tentokrát jim budete moci klást své otázky rovněž vy, naši čtenáři. Rádi bychom rozšířili i naši historickou rubriku, protože naše plochá dráha má za sebou téměř osm desetiletí. Připravíme další vydání publikace Česká plochodrážní ročenka, v němž zohledníme také vaše přání. A v neposlední řadě budeme usilovat o vylepšení ekonomické stránky magazínu speedwayA-Z. Vzhledem ke skutečnosti, že během pár hodin dokážeme oslovit prakticky celou plochodrážní veřejnost, máme v tomto směru vskutku co nabídnout, a už formou reklamy či mediálního partnerství.