Češi v akci 80

Sezóna 2013 je definitivně u svého konce. Po zrušení posledního mistrovského závodu stopětadvacítek na krátké dráze v Chabařovicích, zbývalo na našich oválech již jen dotáhnout do konce juniorský šampionát. Stalo se tak v sobotu ve Mšeně, kde Zdeněk Holub za dramatických okolností přišel o šanci na post vicemistra, který uhájil Roman Čejka. V zahraniční se v uplynulém týdnu naši borci představili ve dvou pouácích.
V předvečer květnového šampionátu republiky v Mariánských Lázních se konalo první kolo Poháru starosty v Morahalomu, kde hostující Debrecen porazil těsně domácí. Odveta v Debrecenu byla v plánu minulou středu.

Debrecen shodou okolností opět triumfoval rozdílem šesti bodů, nyní poměrem 48:42. Opět mu pomáhal Josef Franc, který dovezl devět bodů se dvěma bonusy. Dvěma body přispěl i jeho pražský klubový kolega Matěj Kůs.

V sobotu se v rakouském Murecku uskutečnil Memoriál Josefa Bössnera, jemuž kraloval Norbert Magosi. V základní části nasbíral třináct bodů, aby posléze projel jako první cílem finále před Jakubem Jamrogem (12) a Michaelem Härtelem (11), zatímco Martin Málek (11) zůstal stát vinou poruchy stroje.

Martin Gavenda nasbíral devět bodů a skončil osmý. Pořadatelé řešili nedostatek závodníků a oukávali rovněž Patrika Mikela, který se v očekávání pozvánky ani nepřihlašoval k juniorskému šampionátu ve Mšeně. Jenže potvrzení z Rakouska přišlo až během pozdního pátečního odpoledne, takže si jeho otec František už nestačil přehodit směnu v práci, s čímž nemohla pohnout ani nabídka sto eurové bankovky navíc.

Dominik Weiss a Anton Wannasek startující se slovenskými licencemi proto vedle doprovodného závodu startovali i v hlavním klání. Jistě není bez zajímavosti škvárový debut Charly Ebnera mladšího, jehož znají čeští diváci z našich zamrzlých ploch. S jedním bodem skončil šestnáctý, zatímco jeho nevlastnímu bratru Mike Jacopettimu se vedlo o poznání lépe, protože vyskočil na nejvyšší stupínek stopětadvacítek.

Blížící se zima odstartovala kolotoč jednání o angažmá, do něhož zasáhl i Martin Vaculík, jenž ohlásil podpis kontraktu s Holstedem v dánské lize. V Sasku také finišují přípravy na další ročník šroubkařské série Speedway-on-Ice, která startuje opět ve Freitalu, ale letos až počátkem prosince.

„Každej‘ má dostat svoje vlastní kolo, navíc karbonovou helmu, brejle a rukavice,“ těší se Roman Čejka, který tradičně nebude mezi účastníky chybět.

Ilustrační foto: Michal Kohout