Češi v akci 79

Podzim je neoddiskutovatelně tady, o čemž nejvýmluvněji svědčí, že většina stránek příběhu letošní sezóny již byly popsány. Na české scéně přinesl uplynulý týden řešení otázky českého přeborníka, jehož se zmocnil Josef Franc. Ve Velké Británii Matěj Kůs skončil svou letošní kampaň s medvědí vestou Redcar, Karel Kadlec a Jan Boháč vyrazili na veterány do Itálie a Václav Milík včera bojoval v pouáku v Polsku.
Čtvrteční odveta play-off britské Premier League mezi Redcarem a Somersetem se uskutečnila teprve až ve třetím náhradním termínu. Domácí podlehli těsně 43:47. Tři tabulkové body vyšvihly Somerset na první místo tabulky skupiny před Newcastle a Redcar a tím pádem i do finále.

Matěj Kůs inkasoval jeden bod s jedním bonusem a po závodě se prostřednictvím svého facebookového profilu rozloučil s fanoušky. „Děkuji všem fanouškům Redcaru za podporu, které se mi od nich dostalo za poslední tři roky,“ napsal. „Byly to nejlepší časy v mém životě.“

V letošním roce se začala slibně rozvíjet veteránská scéna, o čemž svědčí i sobotní mítink v italském Terenzanu. Jeho účastníci byli rozděleni do skupin A a B, přičemž kritériem rozdělení bylo věk nad padesát a do padesáti let.

Finále starší kategorie vyhrál Anton Wannasek startující se slovenskou licencí. Na stupně vítězů se postavili ještě druhý Karel Kadlec a třetí domácí Silvano Soatin. Finále druhé skupiny se stalo kořistí dalšího rakouského borce Waltera Nebela. Jan Boháč předjel Giuseppe Furlana a skončil druhý.

„Super,“ rozplýval se Karel Kadlec po svém návratu. „Byli tam Rakušáci, Italové, Němci. Nádherná dráha, skvělý počasí, teplota pětadvacet stupňů nad nulou, svítilo sluníčko, super závody.“

Včerejší Pohár prezidenta města Rybnik přinesl triumf Sebastianu Ulamkovi, který projel metou finálové jízdy před Dakotou Northem. Po hrozivé kolizi byl vyhlášen třetí Andreas Jonsson, který do repete nenastoupil, zatímco viník pádu Piotr Swiderski se dočkal diskvalifikace.

Václav Milík rozehrál závod excelentně, když měl po třech sériích na svém kontě sedm bodů za vítězství a dvě druhá místa za Andreasem Jonssonem a Rafalem Trojanowskim. Jenže v šestnácté jízdě přišla nula a na závěr jeden bod a pardubický junior nakonec figuruje na sedmé příčce závěrečné klasifikace.

Foto: Wojta Zavřel a Karel Kadlec