Josef Franc mimoděk vyšperkoval testování přebornickým titulem

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 19. října
Josef Franc si v letošní sezóně mnohokrát posteskl na menší počet závodů, proto mu z června odložený podnik českého přeboru přišel náramně vhod. Dnes dopoledne ve Svítkově testoval různá nastavení motocyklu na optimálně tvrdé dráze. Přitom vyhrál všech pět rozjížděk a díky dubnovému triumfu za podobných okolností se stal přeborníkem. Povedený mítink zajel rovněž Michal Škurla, který se postavil na druhé místo pódia. Václava Milíka na úvod pozdržel spadlý sekundární řetěz v rozjížďce s číslem jedna, ale nakonec v rozjezdu o třetí místo odvedl Jaroslava Petráka, když šance Ondřeje Smetany vzaly za své kvůli prasklému držáku sedla. Na přebornický trůn mohl usednout také Zdeněk Holub, nicméně mítink mu nevyšel podle představ, takže se na stupně vítězů nedostal ani dnes, ani v závěrečné klasifikaci. Po závodě bylo svítkovské závodiště vyhrazeno zájemcům o svezení. A aby závodníkům nebylo líto, že se tradiční Becher Cup letos nebude konat, nejlepší trojice se do depa vrátila s charakteristickou zelenou lahví oblíbeného likéru.

Josef Franc se na všechny dívá z vrchu
Téměř vodorovné paprsky vycházejícího sluníčka dávaly jasně najevo, že nás čeká nádherný den. Svítkovské depo ožívalo obvyklým předzávodním ruchem, který o víkendovém dopoledni ve druhé polovině října v uplynulých letech charakterizoval výhradně recesistický Becher Cup.

Avšak pardubičtí pořadatelé naštěstí nezastávají vůči přeboru jednotlivců přezíravý přístup většiny ostatních klubů. A když červnové kolo spláchl d隝, náhradní termín se stal samozřejmostí, i když díky nabitému programu přišel na řadu až na samotný konec sezóny.

Ronny Weis díky dvojici druhých míst z dubnových Pardubic a srpnového Liberce mohl dnes do Svítkova dorazit jako leader průběžné klasifikace. Avšak doprovázel svého nevlastního syna Richarda Geyera do Dohrenu a přitom vyhrál mezinárodní závod v kategorii B.

Tím pádem se otevřela cesta na přebornický trůn pro Josefa France a Zdeňka Holuba, jejichž nejlepším argumentem by bylo vítězství, jímž by zdvojnásobili svých pětadvacet tabulkových bodů za svůj předcházející triumf. Ostatním by i triumf byl málo, protože by nestačil na překonání vedoucího Sasa, jenž by svůj post leadera obhájil i bez své přítomnosti.

Josef Franc neskrýval, že je přebornický titul zrovna v ohnisku jeho pozornosti. Spíše zdůrazňoval svůj nízký počet závodů, díky němuž vzal zavděk i dnešním mítinkem, který mu navíc dopřál možnost testování. Přitom však ostatních patnáct soupeřů k němu muselo vzhlížet coby k osamocenému leaderovi již po dvou sériích.

Pražan rozehrál své dnešní účinkování jednoznačným triumfem v rozjížďce s číslem čtyři, když dovedl do cíle pouze Jaroslava Petráka. Josef Novák totiž ve druhém kole musel opustit třetí příčku kvůli zadřenému motoru a ještě netušil, že další pohonný agregát dozná stejné újmy o deset jízd později. Bod nebyl souzen ani Dominiku Slezákovi, který upadl v posledním výjezdu. Skončil v sanitce s naraženým hrudníkem.

Josef Franc si své vítězství zopakoval rovněž v osmé jízdě. Ani v ní nenašel nikoho, kdo by se mu postavil do cesty a v tom se mu dnes ve Svítkově nevyrovnal nikdo. Zdeňka Holuba v rozjížďce s číslem dvě zaskočil svým rychlým startem Michal Škurla. Zdeněk Holub se vnějškem úvodního oblouku prosadil do čela, avšak jeho klubový kolega držel spodní stopu. Protáhl nájezd do druhé zatáčky a byl zpátky v čele.

V rozjížďce s číslem pět však Michal Škurla musel sledovat Václava Milíka zezadu. V úrovním nájezdu sice předčil Josefa Nováka, avšak rychlejšího Pardubičana nestihl. Jeho tři body přitom byly dnes prvními, které přistály na jeho kontě. V první jízdě totiž nevyjel ani z první zatáčky. „Testovali jsme nějaký nový díly na spojce,“ vysvětloval. „A kvůli tomu mi spad‘ velkej‘ řetěz.“

Zato Michal Škurla navzdory porážce zaknihoval slibných pět bodů. Na stejné hranici ovšem nebyl sám. V rozjížďce s číslem šest jej vyrovnali naráz René Vidner a Zdeněk Holub. Pardubický junior kraloval po odstoupení svého klubového kolegy rozjížďce s číslem jedna, avšak nyní ho Pražan odvedl.

Jaroslav Petrák, který sám rozšiřoval informace o posledním závodu své kariéry, se na pět bodů posunul svým vítězstvím v rozjížďce s číslem sedm. Michal Klein za jeho zády měl spíše problémy s Michaelou Krupičkovou, která se pod něho cpala v první zatáčce. Po osmé jízdě se pěti body mohl chlubit i Ondřej Smetana. Před závodem jej sice trápil trucující motocykl, avšak rozjížďku s číslem tři vyhrál stylem start – cíl a jeho vítěznou dráhu přerušil až nyní Josef Franc.

V otázce titulu není co řešit
Jako nesmírně důležitá se jevila rozjížďka s číslem devět. „Ta moje třetí jízda je teda luxusní,“ kroutila Michaela Krupičková svýma očima, když před závodem zjistila, že v ní pojede na startovní rošt s Josefem Francem, Václavem Milíkem a Zdeňkem Holubem.

Naproti tomu Josef Franc se nenechal rozhodit z konceptu a inkasoval další výhru ve velkém stylu. Zdeněk Holub odstartoval hned za ním, leč Václav Milík se vnitřní stranou druhé zatáčky posunul na druhou příčku. Tajenka letošního přeborníka dostávala stále jasnější obrysy. A to tím spíše, vrátil-li se Josef Franc jako vítěz z šestnácté jízdy, by se Michal Škurla snažil kousat. „Měl jsem na něj, ale nedotáh‘ jsem to,“ pochlubil se.

Josef Franc už měl dvanáct bodů a bylo jasné, že by by jej na závěr potkala nehorázná smůla, hůře než druhý už být nemůže. Dvaadvacet tabulkových bodů v kombinaci s dubnovými pětadvaceti už stačilo na překonání Ronnyho Weise. Jeho samotného už však mohl ohrozit pouze Zdeněk Holub. Musel by ale dnes vyhrát, což se ale přesunovalo stále více do hypotetické roviny.

Zbývala tak otázka obsazení dalších míst dnešního pódia, kde si Michal Škurla stále vytvářel větší a větší prostor. V rozjížďce s číslem deset pádil k vítězství, zatímco za ním si Jaroslav Petrák vyšlápnul na Ondřeje Smetanu. Protáhl nájezd do druhé zatáčky a spodem mu sebral druhou příčku.

Pražský junior se ale nechtěl nechat vyšachovat jen tak a první zatáčka druhého kola jej vrátila zpátky na druhé místo. Jenže Jaroslav Petrák v tomto duelu ještě nevykouřil svou poslední cigaretu. A v nájezdu do první zatáčky třetího kola byly dva body definitivně jeho. V rozjížďce s číslem šestnáct pardubického matadora odvedl Zdeněk Holub, takže oba měli po čtyřech sériích po devíti bodech. Michal Škurla se chlubil deseti body a více měl už jen neporažený Josef Franc.

Za zmínku stojí nepochybně i rozjížďka s číslem čtrnáct, by neměla aspirace otřást pořadím celkové klasifikace ani dnešního závodu, ani závěrečného pořadí celého přeboru. Cestu vítězného René Vidnera přerušil až v závěru prasklý řetěz. S přetrženým primárem musel tlačit také Krzysztof Nowacki, jenž prve v jedenácté jízdě sváděl cyklistický souboj s Patrikem Mikelem o vítězství až do cíle. Nyní Polák běžel pro dva body, jelikož Michaela Krupičková upadla na začátku posledního kola a Josef Novák stál se zadřeným motorem už od prvního kola.

Boj o pódium si jako vlastní úkol vytkl i Václav Milík. V rozjížďce s číslem třináct rychle překonal Ondřeje Smetanu a další triumf dodal o čtyři jízdy později. S jedenácti body mohl sledovat, jak se situace vyvine. Vodítko mu dodal už Jaroslav Petrák, který se za jeho zády dostal před Davida Štěrovského a také zaúčtoval konečných jedenáct bodů.

Vzápětí Josef Franc zvítězil popáté a stal se vítězem nejen dnešního závodu, ale také celého přeboru. V rozjížďce s číslem devatenáct nejlépe odstartoval Zdeněk Holub. Avšak Ondřej Smetana se v nájezdu do druhé zatáčky dostal pod něho. Jeho kolega mu to bezprostředně vrátil ve výjezdu, leč manévr skončil nárazem a pádem Ondřeje Smetany.

„Do nájezdu jsem to tam šoupnul a dal to ven,“ vyprávěl Ondřej Smetana, jenž se v péči zdravotníků ocitnul naštěstí jen na chvíli. „Ve výjezdu do složil pode mě on. Chtěl mě vyvézt a vyvez‘ mě nějak moc.“

„Byl jsem nasranej‘, jak mi to tam flák‘, tak jsem mu to ve výjezdu dal,“ líčil Zdeněk Holub, jenž se své svému kolegovi omluvil ihned, jak se objevil v depu. Ondřej Smetana vyhrál repete a vyrovnal bilanci Václava Milíka a Jaroslava Petráka. A protože je vzápětí přeskočil Michal Škurla díky svému neoddiskutovatelnému prvenství, o tečku za dnešním mítinkem se měl postarat tříčlenný rozjezd o třetí příčku.

Vládl mu Václav Milík, zatímco Jaroslav Petrák objel Ondřeje Smetanu už v první zatáčce. Pražan se ocitnul bezmocný, jelikož mu praskl držák sedla. „Musel jsem v tom na rovině stát a to se nedalo,“ popisoval své martýrium.

Hlasy z depa
„Spíš jsem si byl zatrénovat, ne vyhrávat přeborníka,“ svěřoval se Josef Franc. „Ale bylo to pěkný. Dráha je tu pěkná už od Zlatý přilby a tak jsem přijel vyzkoušet pár věcí. Chtěl jsem to naladit na příští rok. Přebor jsem jel jen dvakrát, viděl jsem, že je závod a já mám volno. Tak jsem se přihlásil a zkusil to.“

„Dneska super,“ jásal Michal Škurla. „Konečně bedna. Všechno fungovalo a nevysralo se nic. Škoda hlavně jízdy s Pepou. Na toho jsem měl, ale nedotáh‘ jsem ho. Byl rychlejší. První dvě kola jsem byl rychlejší já, ale pak to poslal na lajnu a bylo to.“

„Dobrý,“ odtušil Václav Milík cestou ze stupňů vítězů. „Něco jsme zkoušeli. V první jízdě jsme testovali nový díly na spojce, ale nefungovalo to a spad‘ mi kvůli tomu velkej‘ řetěz. Pepík byl dneska rychlejší, zaslouží si to. A Škurlík si to vyjel. Já jsem spokojenej‘, bylo to v pohodě.“

„Ani jsem nepočítal, že bych dosáh‘ na bednu,“ netajil se Jaroslav Petrák. „Vašek mě to zkomplikoval. Porazit ho v jeho současný formě je problém. Dráha byla pěkná, aspoň jsem si na svým posledním závodě spravil chu. Ale zima je dlouhá, uvidíme…“

„Mohlo to bejt‘ malinko lepší,“ připouštěl Ondřej Smetana. „Jarda Petrák mě dvakrát porazil. Teď v rozjezdu to bylo tím sedátkem. Musel jsem v tom stát na rovině a to se nedalo. Škoda pátýho místa, mohla bejt‘ bedna. Kdybych toho Jardu předtím porazil, byl jsem třetí rovnou bez rozjezdu.“

„Na to, že jsem na tom tři měsíce neseděl, to bylo dobrý,“ vyprávěl René Vidner. Dvakrát jsem dojel první, i když jednou, protože měl Venca defekt. Určitě se chci svýzt i příští sezónu, čeká mě poslední rok v juniorech, takže přes zimu něco nachystám.“

„Nic moc,“ krčil rameny Zdeněk Holub. „Je konec sezóny a já mám nějakou krizi. Se Smetákem jsem byl nasranej‘, že mi to tam flák‘ v nájezdu, tak jsem mu to ve výjezdu dal.“

1. Josef Franc, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Michal Škurla, Praha 3 2 3 2 3 13
3. Václav Milík, Pardubice E 3 2 3 3 11+3
4. Jaroslav Petrák, Pardubice 2 3 2 2 2 11+2
5. Ondřej Smetana, Praha 3 2 1 2 3 11+1
6. René Vidner, Pardubice 3 2 0 3 2 10
7. Zdeněk Holub, Praha 2 3 1 3 U 9
8. Krzysztof Nowacki, PL – Slaný (ACCR) 0 1 3 2 E 6
9. David Štěrovský, Pardubice 1 1 3 E 1 6
10. Luboš Velinský, Pardubice 2 0 1 1 2 6
11. Michal Klein, Mšeno 1 2 2 1 E 6
12. Michaela Krupičková, Divišov 2 1 0 F 2 5
13. Patrik Mikel, Březolupy E 0 2 1 1 4
14. Josef Novák, Pardubice E 1 1 E 1 3
15. Filip Hájek, Praha 1 0 0 0 1 2
16. Dominik Slezák, Žarnovica F – – – – 0

Konečné pořadí seriálu:

  PCE LIB ŽAR PCE TOT
  24.4. 3.8. 5.10. 19.10.  
1. Josef Franc, Praha 25 NS NS 25 50
2. Ronny Weis, D – Slaný (ACCR) 22 22 NS NS 44
3. Filip Šitera, Mšeno NS 16 25 NS 41
4. Zdeněk Holub, Praha 12 25 NS (10) 37
5. Michal Škurla, Praha (3) 12 NS 22 34
6. Václav Milík, Pardubice (8) NS 16 18 34
7. Ondřej Smetana, Praha (2) 18 NS 14 32
8. Jan Holub, Mšeno 16 14 NS NS 30
9. Michaela Krupičková, Divišov (0) 10 14 (4) 24
10. Jaroslav Petrák, Pardubice 7 (7) NS 16 23
11. René Vidner, Pardubice 10 NS NS 12 22
12. Martin Gavenda, Praha NS NS 22 NS 22
13. Michal Klein, Mšeno (4) 8 10 (5) 18
14. Fritz Wallner, A – Žarnovica (SMF) NS NS 18 NS 18
15. Michael Hádek, Mšeno 18 NS NS NS 18
16. Krzysztof Nowacki, PL – Slaný (ACCR) (0) (2) 7 8 15
17. Hynek Štichauer, Pardubice 14 NS NS NS 14
18. Luboš Velinský, Pardubice (0) 6 NS 6 12
19. Patrik Búri, Žarnovica NS NS 12 NS 12
20. Patrik Mikel, Březolupy NS NS 6 3 9
21. Anton Wannasek, A – Žarnovica (SMF) NS NS 8 NS 8
22. David Štěrovský, Pardubice 0 NS NS 7 7
23. Josef Novák, Pardubice NS NS 4 2 6
24. Daniel Hádek, Mšeno 6 NS NS NS 6
25. Dominik Slezák, Žarnovica NS NS 5 0 5
26. Michal Dudek, Slaný NS 5 NS NS 5
27. Martin Málek, Březolupy 5 NS NS NS 5
28. Filip Hájek, Praha 0 3 NS 1 4
29. Jaromír Otruba, Pardubice 0 4 NS NS 4
31. Adam Čarada, Žarnovica NS NS 3 NS 3
32. Stanislav Pouznar, Mšeno 1 NS NS NS 1
NC Tomáš Jůza, Pardubice 0 NS NS NS 0
NC Karel Kadlec, Kadlec 0 NS NS NS 0
NC Zdeněk Růžička, Mšeno 0 NS NS NS 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Wojta Zavřel a Michal Kohout