Pražany čeká dálková stíhací jízda za uniklým Ronny Weisem

Pardubice – 17. října
Nepočítáme-li držitele jiných než českých či slovenských licencí, zasáhlo do letošního přeboru celkem čtyřiatřicet závodníků. Vzhledem k započítání pouze dvou nejlepších výsledků je situace v průběžné pořadí během sezóny poněkud nic neříkající. Nicméně než se v sobotu v Pardubicích začnou volným programem loučit s letošní veleúspěšnou sezónou, z nejvyššího stupínku bude mávat nový přeborník. Největší šance přitom mají Zdeněk Holub a Josef Franc.

Právě oni dva se totiž už postavili v letošním ročníku na nejvyšší stupínek některého ze tří uskutečněných závodů. A na rozdíl od Filipa Šitery, který vyhrál před dvěma týdny ve slovenské Žarnovici, se přihlásili rovněž na sobotní vyvrcholení celého seriálu v pardubickém Svítkově.

Nejrychlejší cesta k titulu pro ně vede přes vítězství, jímž by zdvojnásobili svých už doposud započtených bodů. Přestože ve startovní listině, jejíž počet účastníků dnes dopoledne zaokrouhlil na šestnáct mšenský Michal Klein, chybí řada jmen z popředí průběžné klasifikace, příliš mnoho dalších scénářů na řešení přebornické otázky se nenabízí.

O důvod se mimoděk postaral Ronny Weis, který skončil druhý v dubnu v Pardubicích i v srpnu v Liberci. Na čele průběžné klasifikace má dohromady čtyřiačtyřicet bodů, které ze sobotních účastníků mohou předčit pouze oba pražští borci. Stačí jim k tomu vítězství nebo druhé místo, zatímco zelený věnec už bude málo.

Připočteme-li účast Václava Milíka, jenž už však může skončit nejlépe druhý stejně jako Ondřej Smetana, nečeká Pražany zrovna jednoduchá mise. Nicméně diváci rozhodně nepůjdou domů zklamání.

Až skončí závod, je připraveno loučení se sezónou, které letos nebude mít charakter tradičního Becher Cupu. „Protože se závodí před tím, bude druhá část pojata jako volné ježdění,“ přibližuje Petr Moravec. „A již samostatně pro zájemce anebo někoho svezou závodníci. Předpokládáme, že to bude probíhat zhruba mezi dvanáctou a čtrnáctou hodinou. Pojali jsme to jako setkání našich fandů s mistry a na základě toho nebudeme vůbec vybírat vstupné.“

Startovní listina:

1 Václav Milík, Pardubice
2 René Vidner, Pardubice
3 Luboš Velinský, Pardubice
4 Filip Hájek, Praha
5 Michal Škurla, Praha
6 Zdeněk Holub, Praha
7 Michal Klein, Mšeno
8 Krzysztof Nowacki, PL – Slaný (ACCR)
9 Patrik Mikel, Březolupy
10 David Štěrovský, Pardubice
11 Michaela Krupičková, Divišov
12 Ondřej Smetana, Praha
13 Josef Novák, Pardubice
14 Dominik Slezák, Žarnovica
15 Jaroslav Petrák, Pardubice
16 Josef Franc, Praha

Foto: Wojta Zavřel