Filip Šitera stihnul vyhrát pět rozjížděk a učinit šlechetné gesto

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Žarnovica – 5. října
Po dvou sériích třetího podniku přeboru republiky jednotlivců ve slovenské Žarnovici se o průběžné vedení dělili Filip Šitera, Martin Gavenda a Václav Milík. Jenže v rozjížďce s číslem jedenáct ujel Pardubičan pouze pár metrů, než zadřel třetí motor během tohoto týdne. S jedním motocyklem by se s dalším účinkováním v mítinku, který pojal jako trénink před finále extraligy na trati podobného charakteru jako jsou Pardubice, mohl rozloučit. Pomocnou ruku mu však podal Filip Šitera, který zapůjčil svůj GM. Mšeňák nakonec završil své tažení triumfem v rozjížďce s číslem dvacet. V její první zatáčce sice upadl, ale při repete za sebou nechal Václava Milíka i Martina Gavendu.

Triumvirát vítězících Čechů
„No, jasné,“ odpovídal Dušan Višváder ještě v neděli při Zlaté přilbě, zda přijede na český přebor do Žarnovice. Jenže osud byl silnější, než slovo záhorského chlapa. Jeho srdce stihla porucha, kterou na tomto světě nedokázal nikdo opravit.

Smutná zpráva stihla všechny nejpozději při příjezdu na stadión. Rozloučení, které mu Speedway Club připravil, bralo za srdce. Robo Grigorov zpíval z tlampačů o básnících a rebelech, kteří přišli na tento svět změnit, co bylo včera a předevčírem.

O správný doprovod se postarala pětice závodníků se slovenskou licencí kroužících po ovále. Zvuk plochodrážních motorů dokresloval zpod zavřených víček obrázek skvělého muže, stisk jehož medvědí tlapy musel zaskočit i samotného svatého Petra. A že už patron nebeské brány potkal mnoho plochodrážníků!

Sotva Vladimír Višváder šachovnicovou vlajkou odmával vzpomínkovou rozjížďku na svého staršího bratra, sedmnáctka přítomných závodníků se pustila o body v celkové klasifikaci českého přeboru. By se mnohým českým závodníkům příliš nechtělo vážit dalekou cestu zadarmo, pořadatelé naplnili startovní listinu cizinci bez nároku na přeborové body. A protože na rozdíl od Čechů nejsou Slováci obecně takoví peciválové a rádi se vyrazí bavit, dočkal se přebor slušné divácké kulisy, by na zdejší poměry rozhodně netrhala rekordy.

Ostrý závod začal pádem Michala Kleina v první zatáčce úvodní rozjížďky. Mšenský borec se záhy vrátil do sedla, ale na body již nedosáhl. „Sebral mi přední kolo, jinak bych se neválel,“ měl pifku na Krzysztofa Nowackeho, s nímž se pustil po startu do křížku.

Filip Šitera neměl větší problém inkasovat úvodní trojku. Do role favoritů se záhy stylizovali i Martin Gavenda a Václav Milík, kteří stylem start – cíl vyhráli rozjížďku s číslem tři, resp. čtyři. Česká trojice leštila punc své neporazitelnosti rovněž v druhé sérii. Václav Milík neměl konkurenci v sedmé a Martin Gavenda v osmé jízdě. Filip Šitera se na svůj druhý triumf nadřel o kousíček víc.

V rozjížďce s číslem osm totiž narazil na Samo Kukovicu, který mšenského borce objel v první zatáčce. V nájezdu do té druhé jej Filip Šitera podjel zpátky, avšak Slovinec zůstával ve střehu a jeho mohutný finiš jej nakonec téměř posunul k vítězství. Automat na vítězství, který obsluhovalo trio českých závodníků, se zastavil až ve třetí pětině klání.

Drama v boxech i na ovále
Samo Kukovica se sice pokoušel zaskočit také Martina Gavendu v deváté jízdě. Jenže v prvním oblouku jej předčil Fritz Wallner, ale nejlépe se smál Martin Gavenda, když přitom oba objel. Václav Milík se ale do rozjížďky s číslem jedenáct ani nerozjel.

„Zadříno,“ hlásil ve svém depu během třech dnů už potřetí. Mechanik Pavel Fuksa vzal za zadní kolo a „tuh, tuh, tuh“ z centra rámu dalo pardubickému borci výmluvně za pravdu. Filip Šitera mezitím ovládl rozjížďku s číslem dvanáct, ale po svém návratu pod plechovou střechu depa nabídl Václavu Milíkovi pomocnou ruku.

Půjčil mu svůj GM, čímž se postaral o neplánovanou šichtu pro mechaniky obou stájí, kteří museli vyndat motor z rezervního Mšeňákova stroje a namontovat jen do rámu jediného motocyklu, který si Pardubičan po mechanické pohromě extraligového semifinále mohl do Žarnovice přivézt. Nakonec musel svou pomocnou ruku přiložit k dílu i samotný Filip Šitera, protože úprava oválu se pomalu chýlila ke svému konci. A rozpis poslal Václava Milíka do akce hned ve třinácté jízdě.

Fritz Wallner, Anton Wannasek a náhradník Dominik Slezák, jenž v rozjížďce s číslem čtyři rozšířil počet účastníků na pět, ale po pádu Adama Čarady definitivně zaujal jeho místo, se už spustili na dráhu. A GM Filipa Šitery se teprve nyní rozeřval v boxu Václava Milík. Pardubičan neotálel, skočil do sedla, pádil na start a po vylétnutí pásky se usadil v čele.

Fritz Wallner, který doposud na vítěznou jízdu čekal, po něm vytrapoval vnějškem první zatáčky. Pardubičan zůstal v čele, ovšem ve druhém oblouku měl stejně Rakušana se slovenskou licencí zprava vedle sebe. V té chvíli motor Václava Milíka vynechal a Fritz Wallner byl vmžiku před ním.

„Málem mně to chcíplo, trvalo, než jsem to rozjel,“ rozumoval Václav Milík později ve svém depu. „Jestli tam bylo málo metylu? Prej‘ jsem měl otevřenej‘ jen jeden kouhout…“ Stíhací jízda nepřinášela kýžený efekt a závěrečnému útoku na Fritze Wallnera v poslední zatáčce chybělo, aby cílová rovinka měřila o pár metrů navíc.

Martin Gavenda si připsal čtvrtou trojku v rozjížďce s číslem čtrnáct opakované, když se Žiga Kovačič chytil do pásky za kšilt své přílby. Filip Šitera dodal další triumf ob jednu rozjížďku později, v níž jezdil na čele od startu až do cíle. Chleba se ale měl lámat až ve dvacáté jízdě, v níž se české trio utkalo mezi sebou.

To už si umístění na pódiu pojistili Matič Ivačič, když v sedmnácté jízdě minul v první zatáčce Fritze Wallnera a vzápětí projel vítězně pod šachovnicovou vlajkou. Drama poslední rozjížďky odstartoval pád Filipa Šitery v první zatáčce. K repete přijeli všichni. Mšeňák v úvodním oblouku vystřídal na čele Václava Milíka a nakonec si vyskočil na nejvyšší stupínek pódia. Martin Gavenda zůstal třetí, avšak po triumfálním tažení mu na překonání Matiče Ivačiče stačila i třetí příčka.

Hlasy z depa
„Dobrý, pěkný závody,“ bilancoval Filip Šitera. „Škoda, že se takhle nedařilo od začátku sezóny. Škoda poslední jízdy, něco jsem si udělal s ramenem. Nechtěl jsem se nechat vyvýzt od Gavendy. Bouchnul mě do předního kola, ale takhle se to jezdí. Bechera už nepojedu, večer po něm letím na dovolenou a při mým štěstí by se mi ještě něco stalo.“

„V pohodě, v klidu,“ svěřoval se Martin Gavenda se svým přístupem. „Jen nevím tu poslední jízdu. Trošku mě vyvážel Milík. Cítil jsem kontakt, ale bedna je, takže to jde. O nic nešlo, zatrénoval jsem si a jsem spokojený.“

„Dobrý,“ liboval si Václav Milík. „Jel jsem si sem zatrénovat a spíš kvůli rozlučce se sezónou. Závody byly dobrý, akorát jsem zadřel třetí motor tenhle tejden. Filip byl hodnej‘ a půjčil mi svůj, jinak bych to nemoh‘ dojet. Výbornej‘ trénink, Filipův motor tady jede moc pěkně, takže jsem spokojenej‘. A moc rád za trénink na dráze, která je podobná Pardubicím. Moje motory jsou v repasi, na finále je budu mít a všichni soupeři ode mě nechutně dostanou. Je mi jich líto, ale nedá se nic dělat (smích).“

1. Filip Šitera, Mšeno 3 3 3 3 3 15
2. Martin Gavenda, Praha 3 3 3 3 1 13
3. Matič Ivačič, SLO 3 1 3 2 3 12*
4. Samo Kukovica, SLO 2 2 1 3 3 11*
5. Fritz Wallner, A (SMF) 2 2 2 3 2 11
6. Václav Milík, Pardubice 3 3 E 2 2 10
7. Mateusz Szostek, PL 2 1 2 2 2 9*
8. Žiga Kovačič, SLO 1 3 1 T 3 8*
9. Michaela Krupičková, Divišov 1 2 2 2 1 8
10. Patrik Búri, Žarnovica 1 1 0 1 2 5
11. Michal Klein, Mšeno 0 2 1 1 1 5
12. Anton Wannasek, A (SMF) 0 0 3 1 0 4
13. Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) 1 E 2 1 E 4
14. Patrik Mikel, Březolupy 2 0 E E – 2
15. Dominik Slezák, Žarnovica (res) F 0 0 1 1
16. Josef Novák, Pardubice 0 1 E – – 1
17. Adam Čarada, Žarnovica F – – – – 0

Poznámka: do celkové klasifikace přeboru se započítávají výsledky držitelů licencí AČR a SMF – závodníci, kteří neobdrželi body do tabulky jsou označeni hvězdičkou.

Průběžné pořadí seriálu:

  PCE LIB ŽAR TOT
  24.4. 3.8. 5.10.  
1. Ronny Weis, D – Slaný (ACCR) 22 22 NS 44
2. Filip Šitera, Mšeno NS 16 25 41
3. Zdeněk Holub, Praha 12 25 NS 37
4. Jan Holub, Mšeno 16 14 NS 30
5. Josef Franc, Praha 25 NS NS 25
6. Václav Milík, Pardubice 8 NS 16 24
7. Michaela Krupičková, Divišov (0) 10 14 24
8. Martin Gavenda, Praha NS NS 22 22
9. Michal Klein, Mšeno 4 8 10 22
10. Ondřej Smetana, Praha 2 18 NS 20
11. Fritz Wallner, A – Žarnovica (SMF) NS NS 18 18
12. Michael Hádek, Mšeno 18 NS NS 18
13. Michal Škurla, Praha 3 12 NS 15
14. Jaroslav Petrák, Pardubice 7 7 NS 14
15. Hynek Štichauer, Pardubice 14 NS NS 14
16. Patrik Búri, Žarnovica NS NS 12 12
17. René Vidner, Pardubice 10 NS NS 10
18. Krzysztof Nowacki, PL – Slaný (ACCR) (0) 2 7 9
19. Anton Wannasek, A – Žarnovica (SMF) NS NS 8 8
20. Patrik Mikel, Březolupy NS NS 6 6
21. Luboš Velinský, Pardubice 0 6 NS 6
22. Daniel Hádek, Mšeno 6 NS NS 6
23. Dominik Slezák, Žarnovica NS NS 5 5
24. Michal Dudek, Slaný NS 5 NS 5
25. Martin Málek, Březolupy 5 NS NS 5
26. Josef Novák, Pardubice NS NS 4 4
27. Jaromír Otruba, Pardubice 0 4 NS 4
28. Adam Čarada, Žarnovica NS NS 3 3
29. Filip Hájek, Praha 0 3 NS 3
30. Stanislav Pouznar, Mšeno 1 NS NS 1
NC Tomáš Jůza, Pardubice 0 NS NS 0
NC David Štěrovský, Pardubice 0 NS NS 0
NC Karel Kadlec, Kadlec 0 NS NS 0
NC Zdeněk Růžička, Mšeno 0 NS NS 0

Poznámka: do celkové klasifikace se započítávají dva nejlepší závody.

Foto: Miroslav Horáček