Zlatá přilba má na co vzpomínat

Pardubice – 28. září
Rok se opět sešel s rokem a již zítra se znovu pojede Zlatá přilba města Pardubice, tentokrát jubilejní 65. ročník. Stalo se již dobrou tradicí, že se pár hodin před zahájením tohoto slavného a nejstaršího závodu uskuteční pietní vzpomínka  na dostihovém závodišti.

Vzpomínáme u pomníčků plochodrážních jezdců, kteří tomuto krásnému závodu o cennou trofej obětovali to nejcennější, a to svůj život a padli na dráze v závodě, který  v té době byl specifický už jen  jízdou na travnatém oválu s délkou 2400 metrů.

     Letos je tomu už  50. let od vítězství českého závodníka Antonína Kaspera staršího, který vyhrál 15. Zlatou přilbu v roce 1963. Zároveň to byl poslední závod o Zlatou přilbu, který se konal na pardubickém dostihovém závodišti od roku 1929. Právě kvůli nebezpečným pádům, nedostatečným bezpečnostním opatřením a vysokým rychlostem se tento závod přestěhoval o dva kilometry severozápadně na svítkovský plochodrážní ovál.

 
     Pro zajímavost letos uplyne čtyřicet let od vítězství  pardubického rodáka a mistra světa na ledové ploché dráze Milana Špinky, který dominoval v 25. Zlaté přilbě v roce 1973.

     Když se už probíráme historií, tak před třiceti lety vyhrál 35. Zlatou přilbu americký závodník Dennis Sigalos a definitivně zakončil střídání dvou nejúspěšnějších vítězů této trofeje, sedminásobného vítěze Dána Ole Olsena a pětinásobného našeho Jiřího Štancla. Tyto dvě legendy stály na nejvyšším stupínku od od roku 1974 až do roku 1982.

     Před dvaceti lety v Pardubicích zvítězil tehdy ještě mladíček Švéd Tony Rickardsson, který si vítězství zopakoval ještě dvakrát a navíc se stal jedno z nejzářivějších legend tohoto sportu, protože od roku 1994 dokázal posbírat šest titulů mistra světa na krátké dráze, které se od roku 1995 jezdí seriálem Speedway Grand Prix.

     A před deseti lety tady zvítězil  Australan Ryan Sullivan  a to už bylo jeho druhé vítězství v tomto prestižním závodě.

  Kdo z vás fanoušků ploché dráhy bude mít pár chvil času, než se začne bitva o 65. trofej, přijďte se poklonit památce jezdců, kteří tu už nemohou být s námi. Vzpomínka se koná v neděli 29.9. 2013 na dostihovém závodišti v popkovické zatáčce u pomníčků.

Foto: Jiří Havlíček a archív autora