Češi v akci 75

Na českých oválech uplynulý týden definitivně uzavřel základní část extraligy, korunoval Eduarda Krčmáře za českého šampióna devatenáctiletých a po zrušení mšenských jednadvacítek vytvořil otazníky nad závěrem klasického juniorského šampionátu. V Polsku a ve Švédsku se uzavřely ligové soutěže, přičemž čeští a slovenští borci u toho nechyběli. Pětasedmdesátý díl tradičního pondělního přehledu zavede čtenáře magazínu speedwayA-Z rovněž na poslední dva díly jadranského poháru dvojic, v němž Plzeň nakonec klesla na celkovou třetí příčku.
Do finále švédské Elitserien vstoupila lépe Vetlanda. V úterý na své vlastní dráze porazila Motalu 46:44, přičemž Martin Vaculík zaznamenal osm bodů. Těsné domácí vítězství se však obhájcům titulu stalo osudným.

Při středeční odvetě v Motale domácí triumfovali 51:39 a celkově předčili Vetlandu 95:85. Martin Vaculík tentokrát své účinkování rozehrál diskvalifikací za pád z třetího místa, aby v pěti následujících rozjížďkách přidal devět bodů.

Vyvrcholení své nejvyšší soutěže žilo včera také Polsko. Toruň hodila ručník do ringu, když Zielona Gora neakceptovala žádost o odložení odvetného závodu na pozdější termín kvůli zranění Tomasze Golloba.

Drama na dráze produkoval odvetný duel o třetí místo. Czestochowa doma zvítězila nad Tarnowem 48:42. Janusz Kolodziej však v poslední rozjížďce skončil druhý. Díky jeho dvěma bodům se celkové skóre zastavilo na 88:91 a z bronzu se radoval Tarnow, jemuž Martin Vaculík přispěl třemi body.

Na prvoligové úrovni se v Polsku představil Aleš Dryml. Jeho Grudziadz ve čtvrtek rozdrtil Lublin 63:27, přičemž pardubický kapitán s deseti body se dvěma bonusy nepoznal hořkost porážky. Včera už to bylo horší. Gdaňsk porazil doma Grudziadz 59:31. Aleš Dryml byl na dráze dvakrát, ale nebodoval ani jednou.

Jistě není bez zajímavosti, že Lublin chystal debut Michaely Krupičkové, avšak prošvihl termín, kdy bylo možné provádět změnu. Naproti tomu v pátek polská hlavní plochodrážní komise oficiálně schválila zapůjčení Josefa France z Lodže do Krakova.

Pražan se včera vskutku v Krakově představil. Na vítězství nad Opole v poměru 51:39 se podílel osmi body se dvěma bonusy. Rybnik potvrdil již jistý postup do první ligy zdrcujícím triumfem nad Krosnem 65:25. Václav Milík mu pomohl jedenácti body s jedním bonusem.

Zdeněk Simota a Jan Holub se o víkendu vydali hájit plzeňské barvy v jadranském poháru dvojic. V sobotu se v Morahalomu vinou potíží s umělým osvětlením končilo již po čtrnácti jízdách a Plzeňané vyhráli.

Pořadí: 1. Plzeň 18 (Zdeněk Simota 8 – Jan Holub 10), 2. Lublaň 17 (Matič Voldrih 11 – Jernej Pečnik 6), 3. Morahalom 17 (Roland Benkö 11 – Norbert Magosi 6), 4. Lendava 12 (Aleksander Čonda 12 – Ladislav Vida 0), 5. Goričan 8 (Renato Cvetko 5 – Dalibor Bot 3), 6. Wiener Neustadt 6 (Patrik Nagy 5 – Zsolt Bencze 1), 7. Krško 6 (Matič Ivačič 3 – Žiga Kovačič 3).

Z nedělního vyvrcholení soutěže ve slovinské Lendavě dorazily zatím jen kusé zprávy. Plzeňané skončili pátí a celkově klesli na třetí místo. „Nějak se nám to nepovedlo,“ povzdechl si Zdeněk Simota. „Dráha byla na prd, nestartovali jsme a bylo to nějaký divný.“

Foto: Wojta Zavřel a Michal Kohout