Praha inkasovala triumf rovněž v utkání z povinnosti

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 17. září
Když Tomáš Topinka dnes na prvním zasedání jury ohlásil, že Richard Wolff ponese v extraligovém utkání proti Slanému statut rider replacement, byla to upřímně řečeno větší rána pro samotného borce než pro pražský klub. Vzhledem k ochranné pětidenní lhůtě dané řády bylo rázem jasné, že český reprezentant musí definitivně vzhledem ke svým zraněním rezignovat na nedělní účast v challenge v Mühldorfu. A protože Slaný skutečně pojal duel spíše jako bodovaný trénink a Milan Mach nevytáhl ze svého kouzelnického klobouku jediné strategické kouzlo, Olymp kraloval i v posledním klání základní části a své hosty převálcoval o bezmála čtyřicet bodů.

Masakr Slaňáci neřeší
Utkání z povinnosti. Takhle musel dnešní duel brát asi každý soudný člověk. A to tím spíše, čeká-li oba dnešní rivaly vydání v souvislosti s jejich účinkováním v play-off. Slunný odpoledne se pomalu měnilo v chladný podvečer a čekání na sanitku prodloužilo ostrý začátek o půl hodinu.

Na prvním zasedání jury Tomáš Topinka ohlásil, že zraněný Richard Wolff ponese status rider-replacement. Milan Mach měl u startovního čísla devět díru, a protože Slaný pojal dnešní mítink spíše jako bodovaný trénink, upustil od všech taktický variant.

Přesto závod málem začal odvíjet remízou. Eduard Krčmář se v první zatáčce prokousal na první místo před Josefa France a Martina Gavendu. Jenže ve druhém okruhu se ve výjezdu z druhé zatáčky po jeho levici jako blesk z čistého nebe objevil Josef Franc a vedení mu sebral.

Praha se ujala vedení, které okamžitě začala navyšovat. V rozjížďce s číslem dvě vystřelili dopředu Michal Škurla s Ondřejem Smetanou. Michal Dudek se pokoušel jejich nadvládu prolomit, avšak ve druhé zatáčce mu to nevyšlo. Ve druhém kole se však úspěšně sunul dopředu, avšak na konci protilehlé rovinky upadl.

„Moc jsem chtěl, ale nebylo tam místo,“ vysvětloval slánský závodník, jak se ocitl na zemi. „Zahák‘ jsem se předním kolem o jeho hák.“ Z repete byl samozřejmě vyloučen a pražské duo nemělo výraznější práci se Zdeňkem Růžičkou hostujícím ve slánské vestě.

Třetí jízdu vyhrál Zdeněk Simota stylem start – cíl. Ještě před prvním nájezdem měl za sebou Martina Gavendu. I když se Roman Čejka snažil ze všech sil až do cíle, závodníci Olympu ho dokázali ohlídat. Až Martin Málek ve čtvrté jízdě dokázal domácím sebrat bod. Matěj Kůs ho sice v první zatáčce přivřel na vnitřní čáru, avšak slánský borec udržel na uzdě Ondřeje Smetanu. Domácí junior se v úvodním oblouku hodně sápal dopředu, avšak na rovince ztratil.

V páté jízdě se Matěj Kůs objevil na ovále znovu místo Richarda Wolffa a ve spojení s Michalem Škurlou inkasovali 5:1 na úkor Michala Dudka s Filipem Hájkem. Skóre 25:7 působilo hrozivým dojmem, nicméně za daných okolností se v boxech nikdo nevášnil.

Navíc Eduard Krčmář s Michalem Dudkem odstartovali jako jeden muž do rozjížďky s číslem šest. Zdeněk Simota je však nejprve v první zatáčce rozdělil, aby ve třetím kole zaskočil vedoucího Eduarda Krčmáře. Ve výjezdu z druhé zatáčky se úzkou skulinkou protáhl do čela. Pojistil tak remízu, která se na dlouho stala nejlepším výsledkem slánského týmu.

Rekordní vítězství
Rozjížďka s číslem sedm vrátila utkání ke stylu masakru hostí. Josef Franc triumfoval ve stylu start – cíl před Romanem Čejkou, zatímco Ondřej Smetana neměl potíže získat bod na úkor Filipa Hájka. V osmé jízdě se Zdeněk Simota a Martin Gavenda dočkali až možná příliš jednoduchého vítězství 5:1 nad Martinem Málkem a Zdeňkem Růžičkou.

Hned vzápětí si Matěj Kůs a Ondřej Smetana už po vylétnutí pásky důrazně vyšlápli na Eduarda Krčmáře. To samé v bleděmodrém nabídla rozjížďka s číslem deset. I když Martin Málek překypoval útočnými tendencemi, monopol Josefa France a Michala Škurly se mu zlomit nepodařilo. Třicetibodové vedení pražského Olympu v poměru 45:15 bylo jen logickým vyústěním situace.

Zdeněk Růžička se na rozjížďku s číslem jedenáct již jen díval. „Mám prasklej‘ zadeček rámu,“ poukazoval na následky svého pádu v rozjížďce s číslem čtyři, po němž se sice vrátil do sedla, avšak byl předjet o kolo. Michal Škurla a Ondřej Smetana se dostali do čela, avšak v první zatáčce mezi ně vnějškem proniknul Michal Dudek. Ondřej Smetana dorazil do cíle s oblakem kouře ze svého výfuku, za nějž by se nemusel stydět ani válečný parní dreaghnout.

Ve dvanácté jízdě mohl Roman Čejka konečně přestat láteřit na adresu svých pomalejších startů. Jenže v prvním oblouku jej předčil Matěj Kůs. A protože byl slánský junior na ovále ze svůj tým sám, Martin Gavenda svým jedním bodem navýšil vedení domácích.

Podobně se vedlo hned vzápětí Eduardu Krčmářovi, na něhož dotíral Zdeněk Simota tak dlouho, dokud mu v první zatáčce čtvrtého kola nesebral postavení vedoucího muže jízdy. Michal Škurla se dočkal první porážky od závodníka z tábora protivníka, avšak jeden bod nad Filipem Hájkem byl povinností.

Až v rozjížďce s číslem čtrnáct dokázal Slaný vyhrát. Roman Čejka se v prvním oblouku přehnal kolem Matěje Kůse jako rozjetý buldozer. Martin Málek v nájezdu do druhé zatáčky podjel třetího Josefa France. Cpal se i před Matěje Kůse a jeho dravé ambice neochladila ani hrozící kolize s pražským závodníkem.

Po remíze z šesté jízdy se vítězství 4:2 stalo nejlepším výsledkem slánského týmu. Avšak vzhledem k aktuálnímu skóre 59:25 zapadlo do slánské filozofie závodu, v němž vůbec o nic nejde. Navíc Pražané na závěru ukázali, kdo je pánem nejen v dnešním duelu, ale i v celé základní části letošní extraligy.

Zdeněk Simota své úsilí dostat se před Eduarda Krčmáře v první zatáčce korunoval předjetím, po němž se zařadil za záda Matěje Kůse. O necelou minutu později proburáceli Pražané cílem třinácté jízdy, která skončila jejich vítězstvím.

Hlasy z depa
„Mám teplotu, jsem nemocnej‘,“ posteskl si Matěj Kůs. „O víkendu jsem byl v Německu. Dva tisíce kiláků jsem ujel sám. Prostyd‘ jsem, jak jsem myl motorky, mám teď osmatřicet horečky.“

„Dneska super,“ liboval si Michal Škurla nad svým zatím nejlepším výsledkem v extralize. „Všechno fungovalo, jak mělo. Dělal jsem zatím nejvíc bodů v extralize. Hlavně aby to tak šlo dál. Ve třináctý jízdě jsem už neměl gumu a ani jsem neodstartoval.“

„Lážo plážo závody,“ nechal se slyšet Josef Franc. „Ze strany organizátorů to měli na háku. Lidi nevěděli, jestli půjdem‘ závodit nebo na klobásu. Na dráze se závodilo dobře. A poslední jízda? Nic, prostě jsem byl poslední.“

„Nic moc,“ kroutil hlavou Martin Gavenda. „Jel jsem na motoru, co jsem tady měl dvakrát zjara. Nemoh‘ jsem se srovnat a sladit to. Na finále bude lepší, doufám. Připravím se.“

„Mohlo to bejt‘ lepší,“ připouštěl Eduard Krčmář. „Dvakrát jsem byl první a předjeli mě. Mám se ještě co učit.“

„Před závodama jsme hodně investovali do motoru,“ svěřoval se Roman Čejka. „Je nově udělanej‘. A tak se dá říct, že je novej‘. A jede hodně dobře. Akorát pár startů se mi nepovedlo. Budeme muset něco zlepšit na spojce. Pak to snad bude ještě o něco lepší. Já jsem s dneškem spokojenej‘.“

„Dneska stejně o nic nešlo,“ nezastíral Martin Málek. „Byl to takový trénink. Bojoval jsem, ale nakonec to bylo houby platné. Prohráli jsme o dost. Mně to nejelo. Jsem utahaný, potřebuju oddych.“

„Dobrý,“ odtušil Michal Dudek. „Škoda první jízdy. Chtěl jsem moc, ale nebylo tam dost místa. Zahák‘ jsem se předním kolem o Ondrův hák. Mám odřenou prdel a loket taky odřenej‘. Pak se to už vezlo. Ve třetím kole jsem na pravou ruku už nemoh‘.“

1. PSK Olymp Praha     64
Josef Franc 3 3 3 0   9
Richard Wolff     R-R
Zdeněk Simota, Mšeno 3 3 3 3 2 14(1)
Martin Gavenda 1 2 0 2 1   6(2)
Matěj Kůs 3 2 3 3 2 3 16(1)
Ondřej Smetana 2 1 1 2 1   7(2)
Michal Škurla 3 3 2 3 1   12(1)
 
2. AK Cereas Slaný     26
Eduard Krčmář 2 2 1 2 1 8
st.č.9 – neobsazeno      
Roman Čejka 1 2 2 3   8
Filip Hájek, Praha 0 0 0 0   0
Martin Málek 2 1 1 1 0 5
Michal Dudek X 1 1 0 2   4(1)
Zdeněk Růžička 1 ex 0 –   1

Poznámka: Zdeněk Růžička byl v rozjížďce s číslem čtyři po svém pádu předjet o kolo

Celkové skóre vzájemných duelů obou soupeřů:

Praha vs. Slaný 116:64 bonusový bod si připsala Praha


Konečná tabulka základní části extraligy:

  závody bilance skóre odvety bonus tabulkové body
1. Praha 6 5-1-0 308:234 3 3 14
2. Pardubice 6 4-1-1 306:244 3 2 11
3. Slaný 6 1-0-5 232:305 3 1 3
4. Mšeno 6 1-0-5 246:303 3 0 2


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Michal Kohout