Rob Sijbring vytěžil triumf už v první zatáčce

Mariánské Lázně – 8. září
Sedmý díl českého mistrovství republiky ve flatt racku pokračoval v Mariánských Lázních. V nejrychlejší kategorii se sešlo jedenáct závodníků z Čech, Rakouska a Holandska. V kategorii FT Clasic se sešlo pouze pět borců a kategorie veterán stejně jako vloni, nejela ani letos. K vidění byla jiná kuriozita a to Jindřich Vondrák, který na svém Harley Davidsonu v civilní verzi na závody přijel a projevil zájem zúčastnit se bojů na dráze. Technickou přejímkou ale neprošel. Po domluvě s pořadateli byl vpuštěn na dráhu alespoň jako samostatná jízda na čas.

Rakouská nadvláda
V prestižní třídě FT1 kvalifikačním jízdám vládl Hanson Schruf, první jízdu vyhrál stylem start cíl a v druhé po startu z poslední řady dokázal dojet na prvním místě. Ve třetí jízdě startoval Rakušan z druhé řady, tentokrát si dojel ale jen pro druhé místo, první tentokrát dojel zrychlující Holanďan Rob Sijbring. Z Čechů se nejlépe umisovali v kvalifikacích Pavel Balšínek, Roman Janošák a Radek Podhadský.

Velké čtyřtaktní motory proti dvoutaknimu
Kategorie FT Clasic předváděla nádherné souboje i v menším počtu. Všechny kvalifikační jízdy se odehrávaly podle podobného scénáře. Po startu se vždy dostali do předu Tomáš Matička na pěkně rychlé Ducati a s nim se do boje dal David Havlíček sledovaný Michalem Špačkem který má za sebou rychlou rekonvalescenci zlomené nohy. Slabšími starty a o to lepší stíhací jízdou se prezentoval Michal Hloušek jedoucí na dvoutaktní Hondě. Po krásných stíhacích jízdách se vždy dotáhl na první tři a přidal se do jejich bojů, které nakonec ovládl.

Překvapivé finále
V FT1 nejlépe odstartoval Hanson Schruf, hned v prvním kole byl překvapen Romanem Janošákem, z čehož následoval výjezd na mantinel až tak, že se do vedení dostal Rob Sijbring a hned si dokázal udělat dostatečný náskok.

Hanson Schruf po celých deset kol dělal co mohl, aby náskok stáhnul, i když už to v poslední zatáčce bylo jen taktak, vedoucí dvojka se už nezměnila. Velkou část finále jezdil třetí Roman Janošák svádějící boj s Pavlem Balšínkem a Radkem Podhadským. Zhruba v pátém kole se na bronzovou příčku dostal Pavel Balšínek, do cíle už se pořadí nezměnilo.

V Clasicích v prvním kole kvůli defektu přední pneumatiky odstoupil Tomáš Matička, ve čtvrtém kole si vedoucí Michal Hloušek vytrhl chcípák, což znamenalo docela zásadní změnu v pořadí, na první místo se dostal Petr Mrázek pro kterého to byla premiéra na stupních vítězů a to rovnou na nejvyšším stupínku, za ním dojel David Havlíček, Michal Špaček a čtvrtý Michal Hloušek.

FT1:  
1. Rob Sijbring, NL Honda
2. Hanson Schruf, A Husaberg
3. Pavel Balšínek KTM
4. Roman Janošák Honda
5. Radek Podhadský KTM
6. Andreas Kehr, A Kawasaki
7. Marcel Oravec Kawasaki
8. Matěj Škubal Suzuki
9. Yasmine Poppenreitier, A Husaberg
10. Simon Hut, NL KTM
11. Boris Jaroš VM
 
Classic:  
1. Petr Mrázek KTM
2. David Havlíček Yamaha
3. Michal Špaček Yamaha
4. Michal Hloušek Honda
5. Tomáš Matička Ducati

Jindřich Vondrák Harley Davidson – nejlepší jízdu na 4 kola ujel za 3:01,49

Foto: Pavol Pučko