Tomíčkův memoriál láká vyrovnanou startovní listinou

Praha – 5. září
Od včerejška má startovní listina pětačtyřicátého ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka svou definitivní podobu. Klidně se můžete vsadit, že rozhodně každý z šestnácti borců se bude chtít minimálně dostat do pětičlenného finále po rozjížďce s číslem dvacet. A pak vyhrát.

Diváci se mohou především těšit na čtveřici účastníků letošní challenge, závěrečného kroku kvalifikace o SGP 2014, Timo Lahtiho, Daniela Nermarka, Václava Milíka a obzvl᚝ Daniela Kinga. Jeho sláva se už přenesla přes La Manche neboli English Channel, jak by řekl on sám. V Anglii jezdí za Birmingham Brummies. Tým je v posledních letech na vzestupu, momentálně vede Elite League a je jistým účastníkem letošních play-off.

Domácí jezdci přijedou prakticky rovnou z nedělního prvního kola mistrovství republiky jednotlivců v Divišově, takže budou určitě řádně namotivovaní. Pražský matador Josef Franc si svou cestu prodlouží o Vechtu a navíc se bude chystat na klíčový závod, jímž je šesté finále světového šampionátu na dlouhé dráze ve francouzském Morizes. Josef Franc je momentálně na druhém místě a není lepší doping než úspěšně zvládnutý závod.

Memoriál Luboše Tomíčka je i velkou společenskou plochodrážní událostí a letos pořadatelé pozvali všechny veterány tohoto sportu v republice. Pozvání jich přijalo více než dvacet a uvidíme je na ploše stadiónu čtvrt hodiny před nástupem hlavního závodu.

Spanilou jízdu zajistí Harley Davidson Club Praha, se svými pětaosmdesáti lety nejstarší značkový klub s nepřerušenou kontinuitou. Doprovodný program počítá i s dalšími atrakcemi. Přítomen bude i jediný český rychlostní rekordman z legendárního Salt Lake v americkém Utahu Ivo Kaštan se svým rekordním strojem Honda Monkey. Tento slavný minimotocykl, jenž se do Československa dostal díky plochodrážním závodníkům, s ním po solné pláni upaloval 160 km/h.

Další čtyři stroje stejného typu se předvedou i na závodní trati. Zatím zůstává neznámé, kdo je bude řídit, ale vzhledem k účasti mnoha motoristických nadšenců bude překvapení určitě stát za to. Návštěvníci uvidí v akci rovněž stopětadvacítky a končit se bude jak jinak než ohňostrojem.

Startovní listina:

1 Rafal Okoniewski, PL
2 Zdeněk Holub, CZ
3 Nicklas Porsing, DK
4 Cameron Woodward, AUS
5 Václav Milík, CZ
6 Timo Lahti, FIN
7 Daniel Nermark, S
8 Daniel King, GB
9 Artur Czaja, PL
10 Jason Doyle, AUS
11 Josef Franc, CZ
12 Renat Gafurov, RUS
13 Matěj Kůs, CZ
14 Michele Castagna, I
15 Max Dilger, D
16 Andrej Kudrjašov, RUS
17 Michal Škurla, CZ
18 Ondřej Smetana, CZ

Foto: Wojta Zavřel