Pardubice slavily jednoznačný triumf

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 4. září
Poslední utkání základní části extraligy Pardubic v jejich Svítkově žádné překvapivé zvraty nepřineslo a neslo se v duchu předvídatelného scénáře. Domácí i bez druhého cizince pravidelně poráželi své mšenské hosty, kde pravidelné bodové dávky vozil pouze Grzegorz Walasek. Ale ani on nedokázal své nasazení proměnit ve vítězství, jehož se svěřencům Petra Vandírka dostalo jen dvakrát. V rozjížďce s číslem deset se o něho postaral Zdeněk Simota, jenže po něm v depu odhalil defekt motoru a v sedle náhradního motocyklu už bodovat nedokázal.

Remízy mšenským maximem
„Stojíme nohama na zemi,“ svěřoval se Petr Vandírek před závodem, když čelil dotazu, proč do Pardubic míří Mšeno jen s jedním cizincem a to ještě místo Jana Jaroše, který po mechanickém trápení předčasně ukončil sezónu. „Že bychom doma porazili Slaný o šestnáct bodů a Pardubice v Pardubicích?“

Přitom by se vítězství hodilo do mšenského krámu, jelikož by vyrovnalo jeho tabulkový zisk se Slaným. Naproti tomu domácím už víceméně o nic nešlo, protože nemohli nic ztratit a ani získat. Přesto mítink nepodceňovali a nakonec se ujali vedení už v rozjížďce s číslem jedna, v níž Tomáš Suchánek se Scottem Nichollsem zmizeli z dohledu Jana Holuba a Filipa Šitery už s vylétnutím pásky.

Triumfem ve stylu start – cíl rozehrál své dnešní účinkování rovněž Václav Milík ve druhé jízdě. Ondřej Smetana, jenž nakonec zastoupil Stanislava Pouznara, v první zatáčce vyvezl Reného Vidnera. Až třetí jízda nabídla mšenským příznivcům méně tristní pohled.

Grzegorz Walasek totiž v nájezdu do druhé zatáčky podjel Aleše Drymla, který s Jaroslavem Petrákem za zády nepustil ke slovu Michala Kleina. Remíza zmrazila pardubický náskok na šesti bodech pouze dočasně. Václav Milík opanoval rovněž čtvrtou jízdu, v níž druhý Zdeněk Simota ukázal výfuk Hynku Štichauerovi.

Zdeněk Simota se objevil na startovním roštu opět vzápětí, když v roli taktické rezervy zaskočil za Michala Kleina. I když nejlépe odstartoval, v nájezdu do druhé zatáčky byl nucen před sebe pustit Tomáše Suchánka, který se zjevil náhle po jeho levé ruce.

René Vidner už podruhé porazil Zdeňka Růžičku a pardubický náskok rostl a rostl. Šestá jízda viděla hladký triumf Aleše Drymla před Janem Holubem. Jaroslav Petrák v první půlce úvodní zatáčky objel Filipa Šiteru. A o kolo později se na stejném místě takřka dostal i před Jana Holuba.

Čtvrtý triumf 4:2 v řadě Pardubice dosáhly v rozjížďce s číslem sedm, v níž Scott Nicholls vedl od vylétnutí pásky až k odmávnutí šachovnicovým praporem. Tomáš Suchánek v první zatáčce projel mezi Grzegorzem Walaskem a Michalem Kleinem, avšak hned v následujícím oblouku mu to Polák zvenčí vrátil i s úroky.

Osmá jízda zažila teprve druhou remízu dnešního duelu. Aleš Dryml sice vládl na čele celá čtyři kola. Za ním však odstartoval Ondřej Smetana, za jehož záda v prvním oblouku pronikl okolo Jaroslava Petráka Zdeněk Simota. V těch chvílích se na světelné tabuli objevily číslice 31:17, které nedávaly příliš nadějí na zvrat.

Mšenské triumfy přišly závěrem
Petr Vandírek se ovšem přesto pokusil o takřka nemožné. Po dvou nulách nechal sedět Filipa Šiteru, jehož nahradil Grzegorzem Walaskem v úloze žolíka. Zpočátku to vypadalo zoufale. Z první zatáčky vyjeli vpředu Hynek Štichauer a Václav Milík a muž se zeleným povlakem na přilbě uzavíral pole.

V nájezdu do první zatáčky druhého kola ovšem udeřil po vnitřní straně jako blesk. Nechal ze sebou nejen svého kolegu Jana Holuba, ale také především pardubického juniora. Dva body násobené dvěma však stačily pouze na remízu 4:4.

Vítězství se Mšeno dočkalo hned vzápětí. Petr Vandírek taktizoval i nadále. Zatímco Lubomír Vozár neškrtal ze svého programu ani jednou, mšenský kouč provedl již třetí změnu a do desáté jízdy místo Zdeňka Růžičky vyslal Filipa Šiteru. A ten se mu odvděčil skvělým startem.

V první zatáčce ho vystřídal Zdeněk Simota a pak ve výjezdu na protilehlou rovinku rovněž Scott Nicholls. Angličan se rovnou z chodu pustil i do Zdeňka Simoty, který své postavení na čele uhájil i s problémem ve svém motoru.

„Vypadla mi miska pod ventilem a šlo to jen na tři ventily,“ vyprávěl ve svém depu, přičemž narychlo připravoval svůj druhý motocykl. Vítězství 4:2 snížilo pardubický náskok na dvanáct bodů, které však už pro hostující celek představovaly obtížně překonatelnou hranici. A to tím spíše, když Václav Milík opanoval juniorský duel v jedenácté jízdě, přičemž Ondřej Smetana se Zdeňkem Růžičkou nepustili René Vidnera vůbec ke slovu.

Dvanáctou jízdu dotáhl vítězně do konce Grzegorz Walasek. Hynek Štichauer odvrátil hrozící prohru 1:5, když už v prvním oblouku za svá záda odsunul Filipa Šiteru. Toho ve druhé zatáčce málem podjel i Jaroslav Petrák. Pardubický matador útočil až do cíle, přičemž Mšeňákův skalp držel několikrát užuž ve své hrsti.

„Filip byl na předjetí,“ svěřoval se po průjezdu cílem. „Ale vždycky se tam blbě zamotal, že bych ho sestřelil.“ Desetibodový odstup dával Mšenu ještě alespoň teoretickou šanci strhnout vítězství na svou stranu. Ta však definitivně vzala za své v rozjížďce s číslem třináct.

Aleš Dryml v ní zvítězil stylem start – cíl. Tomáš Suchánek, jenž opustil experimentování s nastavením motocyklu, se v první zatáčce dostal za jeho záda na úkor Jana Holuba. Michal Klein zůstal ve druhém kole stát a Pardubice mohly definitivně slavit vítězství.

Závod gradoval dvěma remízami, o něž se zasloužil Grzegorz Walasek. Polák ve čtrnácté jízdě nejprve objel Hynka Štichauera v zatáčce u depa, aby ve druhém okruhu na stejném místě stejným způsobem sebral vedení Scottu Nichollsovi.

Obdobný scénář zažila i poslední jízda, v níž se Grzegorz Walasek během úvodního okruhu postupně propracoval před Václava Milíka a Aleše Drymla. Jeho útoky poté úspěšně mařil až do cíle a Mšeno tak navzdory zkomplikovanému postupu do play-off mohlo opouštět Pardubice se vztyčenou hlavou.

Hlasy z depa
„Jsme je zrubali,“ říkal Aleš Dryml. „Závody byly dobrý, splnili jsme cíl vyhrát. Byli jsme mírný favoriti, ale kdo zná plochou dráhu, ví, že to nemusí bejt‘ plus. Nebrali jsme to na lehkou váhu. Teď aby semifinále dopadlo stejně. Je to novej‘ závod, připravujeme se na něj. Letošní cíl je udělat mistra. Jdem‘ do toho ostřejc‘ než dřív, kdy nám to uteklo o vlásek.“

„Dobře jsem to viděl,“ reagoval Tomáš Suchánek na obvyklou otázku magazínu speedwayA-Z. „Akorát by mohla bejt‘ lepší dráha a ne tak tvrdá. Zkoušel jsem laborovat, ale radši jsem to vrátil zpátky.“

„Dobrý, pěkný, líbilo se mi to,“ pochvaloval si Jaroslav Petrák. „Až na dvě jízdy, který jsem svojí blbostí zkazil. Filip byl na předjetí, jen se vždycky blbě zamotal, že bych ho sestřelil.“

„První jízdy jsem jel na jedný motorce,“ vyprávěl Zdeněk Simota. „V jízdě s Nichollsem mi vypadla miska pod ventilem. Šlo to jen na tři ventily. Na druhý motorce jsem pak dělal jenom dvě nuly, bylo to pomalý.“

„Úplně na hovno,“ nešetřil Jan Holub kritikou. „Vzal jsem si blbou motorku. Jel jsem na jawce a nic moc. Druhou motorku jsem zkusil až pozdě. Ani dráha se mi nelíbila, tvrdý mi to neskousne.“

„Dobrý, teď mi to šlo,“ svěřoval se Zdeněk Růžička. „Ve Slaným to bylo na prd. Tady to už bylo lepší, teď jsem se sem těšit. Klička je ještě cejtit, ale jsem rád.“

1. ZP Pardubice     53
Scott Nicholls, GB 2 3 2 2   9(1)
Tomáš Suchánek 3 3 1 2   9(1)
Aleš Dryml 2 3 3 3 2 13
Jaroslav Petrák 1 1 0 0   2(1)
Hynek Štichauer 1 3 2 1   7(1)
Václav Milík 3 3 1 3 1 11(1)
René Vidner 1 1 0 0   2
 
2. Grepl PDK Mšeno     39
Jan Holub 1 2 0 1   4
Filip Šitera 0 0 – 1 1   2
Grzegorz Walasek, PL 3 2 4* 3 3 3 18
Michal Klein 0 – 0 E   0
Zdeněk Simota 2 2 1 3 0 0 8(1)
Zdeněk Růžička 0 0 – 1   1(1)
Ondřej Smetana, Praha 2 0 2 2   6

Celkové skóre vzájemných duelů obou soupeřů:

Pardubice vs. Mšeno 108:77 bonusový bod si připsaly Pardubice

Aktuální extraligová tabulka:

  závody bilance skóre odvety bonus tabulkové body
1. Praha 5 4-1-0 244:208 2 2 11
2. Pardubice 6 4-1-1 306:244 3 2 11
3. Slaný 4 1-0-3 167:200 1 0 2
4. Mšeno 5 0-0-6 197:262 2 0 0


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel