Boj o play-off evidentně skončil už minulou středu

Pardubice – 4. září
Minulou středu opouštělo Mšeno Slaný s porážkou o šestnáct bodů. By je jeho postup do semifinále play-off možný, na stadiónu v městečku pod hradem Kokořínem již visí bílý prapor. Dnes do Pardubic dorazí sestava, jejíž součet average je o více než tři body nižší než u jejich hostitelů. Přitom Pardubice již nemohou nic ztratit ani získat a složení jejich družstva je poplatné šetření financemi pro semifinále.

Vše již bylo řečeno
„Volaný účastník není dostupný,“ opakuje vytrvale nezúčastněný hlas automatické operátorky, pokud se pokoušíte o telefonické spojení s Lubomírem Vozárem. Abychom se řídili její radou o zavolání později, už nemáme čas.

Nicméně pardubický kouč se společně se svými svěřenci již dostatečně vyjadřoval v předchozích závodech. Důsledkem je neotřesitelné postavení bílého koníka na druhé pozici konečné tabulky základní části. Dnešní duel mu nemůže pomoci nahoru, stejně ho nemůže srazit níže.

Již minulý týden Lubomír Vozár připustil, že dnes uplatní strategii s jedním cizincem. Matej Žagar má povinnosti v semifinále švédské Elitserien, proto padla volba na Scotta Nichollse.

Nelze jí upřít jistý díl logiky. Při absenci Lukáše Drymla a prvním závodě jeho staršího bratra Aleše po jeho pádě během evropského šampionátu jednotlivců v Togliatti, může být Angličan správným katalyzátorem vítězství. Bylo by totiž evidentní chybou se domnívat, že o ně Pardubičanů před domácím publikem nejde, když už mají své semifinále jisté.

Přitom kdyby něco kikslo, jako v případě domácího duelu se Slaným, kdy se Angličan omluvil kvůli rodinným důvodům, je elegantní řešení nasnadě. S average 2,80 může Scotta Nichollse se statutem rider replacement zastoupit kdokoliv.

Kromě zmiňovaných Scotta Nichollse a Aleše Drymla přivede Lubomír Vozár na nástup Tomáše Suchánka, Jaroslava Petráka, Hynka Štichauera a juniorský tandem Václav Milík – René Vidner.

Cizinec je jen východisko z nouze
Zatímco názory pardubického kouče před dnešním závodem zůstaly magazínu speedwayA-Z skryty, v případě Petra Vandírka je nasnadě jediná otázka. Co stojí za mšenským ručníkem v ringu boje o extraligové play-off?

„Situace je taková, jaká je,“ říká. „Viděl jsi ten výkon ve Slaným. Stát se může všechno, ale stojím oběma nohama na zemi. Že bychom doma porazili Slaný o sedmnáct bodů? A Pardubice v Pardubicích? Za tohohle systému určitě ne. Mohli jsme si pozvat dva cizince. Ale k nim musíš ještě někoho mít.“

V sestavě hostů dnes večer figuruje pouze jediný zahraniční účastník, jímž je Grzegorz Walasek. Doplňují ho samí Češi. Jan Holub, Filip Šitera, Michal Klein, Zdeněk Simota a na juniorských číslech Zdeněk Růžička a Stanislav Pouznar. Spekuluje se ještě o hostování pražského Ondřeje Smetany.

Na první pohled udeří do očí absence Jana Jaroše, který při sobotních dvojicích v Březolupech přišel o svůj další motor. Důkazem o jeho mechanickém trápení je také skutečnost, že svůj nejlepší extraligový výkon podal nejen s vestou pražského Olympu, ale zároveň se zapůjčeným pražským GM v rámu svého motocyklu.

„Původně jsme měli jet jenom s Čechy,“ vysvětluje Petr Vandírek, že absence Jana Jaroše zamíchala jeho plány. „Honza Jaroš ukončil sezóny, jak jsem se dozvěděl. Tak jsem se zařídil podle toho. Cizinec je jen náhrada za něj, abychom mohli naplnit sestavu.“

Mšenské ambice se logicky odráží dle daného stavu. „Budou závody,“ souhlasí Petr Vandírek. „Jsem zklamaný z našich výsledků. Co na to říct?! Máme závodníky, kteří se snaží, ale nejde jim to. Pak tam jsou takoví, že by mohli, ale stejně jim to nejde,. To není jen u nás v klubu. Spousta kluků se tluče v prsa, jací jsou závodníci. A kde závodí? Jsem z toho zklamaný. Je to našimi výsledky, určitě na tom mám svůj díl viny. Sere mě to, ve Mšeně kolem toho spousta lidí dělá maximum a my odvádíme takovou práci.“

Oficiálně nahlášené sestavy:

    oficiální average
ZP Pardubice 1 Scott Nicholls, GB 2,80
  2 Tomáš Suchánek 1,70
  3 Aleš Dryml 1,78
  4 Jaroslav Petrák 1,00
  5 Hynek Štichauer 1,71
  6 Václav Milík 2,14
  7 René Vidner 0,50
  součet average týmu 11,63
 
Grepl PDK Mšeno 8 Jan Holub 1,07
  9 Filip Šitera 1,00
  10 Grzegorz Walasek, PL 2,13
  11 Michal Klein 0,73
  12 Zdeněk Simota 1,44
  13 Zdeněk Růžička 1,00
  14 Stanislav Pouznar 1,00
  součet average týmu 8,37

Bonusové východisko:
V květnu Pardubice zvítězily na mšenské dráze 55:38. Aby si Mšeno připsalo bonusový bod, muselo by dnes večer zvítězit alespoň o osmnáct bodů.

Foto: Wojta Zavřel