Středeční závod o druhém semifinalistovi může pouze napovědět

Pardubice – 29. srpna
Ve středečním extraligovém duelu předčil Slaný hostující Mšeno opravdu po všech stránkách. Petr Vandírek sice získal víc bodů ze svých cizinců, ovšem Milanu Machovi excelentně zabojovala domácí část jeho sestavy. I když vstříc semifinále play-off vykročili lépe Slaňáci, ve Mšeně nemusí ještě na svou novorenesanční radnici vyvěšovat bílé prapory. Příležitost nahnat body ještě před odvetou se Slaným se totiž naskýtá už příští středu, kdy Mšeno zamíří do Pardubic, které v souvislosti s postupem do nadstavbové části mají své jisté.

Pardubice jsou prvním klubem, který si odkroutí svůj závazek v základní části extraligy. Přitom v jejím konečném pořadí nemohou ani nahoru, ani dolů. „Semifinále doma máme jasné,“ konstatuje Lubomír Vozár, že po dvou prohrách s pražským Olympem vytěžil jeho celek možné maximum.

Nad otázkou po sestavě pro středeční utkání se Mšenem ovšem kroutí hlavou. „Nevím,“ říká. „Bude asi jen jeden cizinec. Teď těžko něco psát, uvidím, jak na tom budou jak Aleš, tak Lukáš.“

Ačkoliv Pardubičané nemohou ve středu nic ztratit ani získat, bylo by velikánskou chybou je předem odepsat ze hry. Svítkov je pro ně bašta, kterou neopouštějí jen tak bez boje. Nicméně Mšeno nemusí být bez šancí, a to tím spíše, jde-li o medaile. Vše je samozřejmě odvislé od sestav. Avšak Petr Vandírek má v tomto ohledu prozatím ještě méně jasno než jeho pardubický protějšek.

Na cestě do play-off:
Středeční mítink rozhodně nemůže s definitivní platností určit druhého semifinalistu. Prozatím se musíme smířit s faktem, že Praha jede finále a Pardubice pořádá semifinále ve Svítkově.

Upřímně řečeno, Petr Vandírek nemůže očekávat, že by se ze Svítkova vracel s bonusovým bodem. Když v květnu hostil Pardubice ve Mšeně, neměl kliku s cizinci. Mads Korneliussen se zranil a tři triumfy Roryho Schleina olemovaly dva bodové výpadky. Proto by nyní k bonusu potřeboval triumfovat minimálně o osmnáct bodů.

Pakliže by ovšem dokázal nad Pardubicemi zvítězit, v soukromé extralize by Mšeno mělo opět vyrovnané nejen skóre, ale především ambice před domácím duelem se Slaným přespříští čtvrtek. A jestliže by svou vítěznou sérii prodloužil ještě jednou, závěrečný podnik základní části, k němuž na Markétu přijede Slaný, by přišel o nálepku pouhé formality.

Možnosti extraligových družstev v dalším průběhu extraligy:

  zbývající závody: z toho odvety: možný bodový zisk:
Praha 1 1 11+2+1=14
Pardubice 1 1 8+2+1=11
Slaný 2 2 2+4+2=8
Mšeno 2 2 0+4+2=6

Poznámka: poslední sloupec tabulky vyjadřuje součet doposud získaných bodů s body včetně bonusů, které může celek získat do konce soutěže.

Zbývající extraligová utkání ve světle boje o druhé semifinálové místo:

Pardubice, středa 4. září: Pardubice buď vyhrají, připíší si tři body do tabulky a skončí druhé. Anebo prohrají, inkasují bonus a stejně skončí po základní části druhé. Zato Mšeno může začít situaci rozmotávat stejně jako zamotávat. Jeho triumf by totiž vyrovnal slánský zisk.
 
Mšeno, čtvrtek 12. září: Na povodních se dá stěží najít cokoliv pozitivního, nicméně v případě duelu Mšeno vs. Slaný přeloženého z počátku června lze udělat čestnou výjimku. Kdyby na jaře tolik nepršelo, extraliga by přišla o podzimní náboj. Zřejmě již od sedmnácti hodin se začne odehrávat druhý díl bezprostřední bitvy o semifinále. Slaný je po středě o krok vpředu, Mšeno s ním může příští týden srovnat krok, avšak chleba se bude s definitivní platností lámat právě tady.
 
Praha, úterý 17. září: Tři týdny jsou v ploché dráze pořádně dlouhá doba, a to tím spíše, že okolnosti chtěly dodat závěru základní části extraligy jiskřivý náboj boje o postup. V Praze tak můžeme být svědky buď statečného slánského boje s pražskou sestavou, o níž Tomáš Topinka uvažuje jako o ryze české, stejně jako formálních patnácti rozjížděk.

Foto: Pavel Fišer (digiální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel