V hektickém klání se dostal na anonymní stupně i Matěj Kůs

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 3. října
Juniorské předzávody Tomíčkova memoriálu byly přece jen slabším odvarem skvělé loňské podívané. Chyběla slavnější jména, ale především scházel čas. Vtěsnat dvacet jízd půllitrů, osm rozjížděk stopětadvacítek, dvě kubatury motokrosařů a navíc finálové jízdy mezi šestnáctou hodinu a koncert Pražského výběru v osmnáct se ukázalo jako zhola nemožné. Navíc mítink komplikovala celá řada pádů a výjezdů sanitky. Hlavní závod tak byl zkrácen o poslední sérii. Ve finále zvítězil Polák Marcin Piekarski. Druhý skončil domácí Matěj Kůs. Stopětadvacítky vyhrál Němec Marcel Helfer před slánským klanem. K záporům podniku bohužel patřilo i anonymní vyhlášení vítězů v depu a mnohdy zcela mlčící komentátor.

Spěch byl špatným rádcem
Pražský výběr byl skutečně limitující z obou stran časového spektra. A tak Milan Špinka, který měl celé klání na starosti, na rozpravě se závodníky ještě netušil, kolik jízd se vlastně stihne uskutečnit. Pro magazín speedwayA-Z se později svěřil, že by byl spokojen s úplnými třemi sériemi půllitrů.

Nakonec se stihlo odjet šestnáct rozjížděk půllitrů. Tón udávali především cizinci. Po dvou rozjížďkách měli na svých kontech nejvíce bodů Alexander Lischke a Marcin Piekarski. Němcovi však nahrál pád Kamila Lyka, jenž tak přišel ve třetím kole úvodní jízdy o vítězství. V rozjížďce s číslem sedm však porazil Sebastiana Pydzika, jehož podjel v poslední zatáčce před cílem.

Marcin Piekarski však úřadoval s přehledem. Na úvod porazil Sebastiana Pydzika. Ve stylu start – cíl triumfoval rovněž v rozjížďkách s čísly osm a devět. O maximální počet bodů jej připravil až pád v první zatáčce šestnácté jízdy, kdy se nevinně dostal do kolize s Alexandrem Lischkem.

Jenže v tomto závodě se paradoxně jízdy neopakovaly. Przemyslaw Dondela tak přišel o body, když v rozjížďce s číslem šest přepadl před Manuela Nowotneho, který si v posledním kole ustlal přímo před ním. A podobně se vedlo Christophu Demmelovi při incidentu s Michaelem Gregorem.

Němec toho ovšem jinak moc nepředvedl. Přesto se však nakonec večer představil jako druhý náhradník Tomíčkova memoriálu! Od loňska, kdy o tuto poctu bojovali ti nejlepší z juniorského předzávodu, se tedy časy pořádně změnily.

Místo nevýrazného Němce by si toto místo zasloužil třeba Matěj Kůs. Při svém prvním startu sice prohrál s Alexanderem Lischkem, avšak vzápětí inkasoval tři body. V deváté jízdě jej odvedl Marcin Piekarski, ale Matěj Kůs zakončil své účinkování dalším triumfem.

A tak byl jako jediný z českých závodníků ve finálové jízdě. A hned s deseti body. Stejný počet měl už jen Sebastian Pydzik, který po úvodních prohrách s Marcinem Piekarskim a Alexanderem Lischkem už jen vítězil. Navzdory nezaviněnému pádu se mezi nejlepší čtveřici dostal i Marcin Piekarski. A čtvrtým do party se stal Mateusz Kowalczyk.

Teprve finálová jízda se opakovala. V prvním oblouku totiž upadl Sebastian Pydzik. Po opakovaném startu se znovu prosadil Marcin Piekarski. Matěj Kůs skončil v pohodě druhý, když spolehlivě pohlídal Mateusze Kowalczyka.

Z ostatních Čechů se prosadila především nastupující jezdecká generace. Právě s ohledem na jejich věk byl celý podnik pojat jako tréninkový závod. Nejvýše dosáhl Pavol Pučko, jenž letošní sezónu zahájila na stopětadvacítce. Nejprve sice vyšel bodově naprázdno, nicméně poté končil pravidelně druhý.

Strhující byl především jeho duel s Mateuszem Kowalczykem v jedenácté jízdě. Čtrnáctiletý Pražan po celá čtyři kola hájil druhou příčku před dotírajícím Polákem. I když nakonec v závěrečném okruhu vedoucí Alexander Lischke odstoupil, nespadlo mu však vítězství do klína. Mateusz Kowalczyk jej totiž těsně na cílové čáře předjel.

O pořadí jejich pořadí se ještě dodnes vedou spekulace. Bohužel komentátor Jiří Hejtík v tu chvíli komentoval, že Václav Verner právě přinesl motor pro vítěze Tomíčkova memoriálu. Druhou jeho perlou byla formulka ze závodu stopětadvacítek, že se zraněný závodník určitě zvedne, protože plochodrážníci jsou tvrdí chlapi. V tomto případě to ovšem byla tvrdá dívka, Němka Anja Kammermeier.

Vcelku slušný dojem zanechal i další ze stopětadvacítkářské líhně Dominik Jech. A konec konců i slánský Matěj Veselý, který své jediné vítězství zaznamenal právě na úkor Dominika Jecha. Naproti tomu zkušenější Michael Gregor a Patrik Doubek se na náročné dráze zapletli do pádů a mítink nedokončili.

Stopětadvacítky se stejně jako loni staly kořistí Němce Marcela Helfera. Ten těžil také z použití karburátoru s plochým šoupátkem, který pro naše podniky není povolen. Vyhrál všechny své jízdy včetně závěrečného finále. Na paty se mu však lepili Slaňáci. Nakonec se na stupně prosadili Radim Chod a Roman Čejka. Ve svém prvním ostrém klání statečně bojoval i malý Eduard Krčmář.

Škoda, že celé odpolední klání provázel spěch. Neopakované rozjížďky totiž nepřispěly k férovosti klání. A v souvislosti s náročným povrchem se vysokou frekvencí jízd zvyšovalo i riziko. Jednou dokonce člověk obsluhující startovací zařízení, zmáčkl startovací knoflík ve chvíli, kdy traový maršál ještě s lopatou v ruce upravoval tra.

Myšlenka na juniorské klání před Tomíčkovým memoriálem není špatná. Zaslouží si však důstojnější průběh a zviditelnění. Startovní listina půllitrů byla v tiskovém středisku pozdě, stopětadvacítky vůbec. Nebýt otce Romana Čejky, který pro magazín speedwayA-Z obětoval svůj vlastní rozpis, nikdo by neměl o výsledcích vůbec tušení. A anonymní vyhlášení vítězů v depu bez přítomnosti fotografů rozpačitý dojem pouze podtrhlo. Zajímavé je, že motokrosaři se večer během hlavního závodu své vlastní jízdy dočkali, ovšem plochodrážníci ne.

Hlas z depa
„Dráha nic moc,“ svěřil se Matěj Kůs magazínu speedwayA-Z. „Neměli tam vjíždět s tím náklaďákem. Jsem spokojenej, že jsem skončil, jak jsem skončil. Vypadá to, že už moc závodů nebude, ale snad se ještě něco vyskytne.“

Foto: Pavol Pučko
Ilustrační foto Matěje Kůse: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D MarkII)

1. Marcin Piekarski, PL 3 3 3 F 9 1.
2. Matěj Kůs, Markéta Praha 2 3 2 3 10 2.
3. Mateusz Kowalczyk, PL 3 1 3 2 9 3.
4. Sebastian Pydzik, PL 2 2 3 3 10 X
5. Daniel Surowaniec, PL 3 – 1 3 7  
6. Alexandr Lischke, D 3 3 E F 6  
7. Pavel Pučko, Markéta Praha 0 2 2 2 6  
8. Dominik Jech, Markéta Praha 2 1 1 2 6  
9. Matěj Veselý, Slaný F 1 1 3 5  
10. Piotr Jedrzejkiewicz, PL 1 2 2 F 5  
11. Christoph Demmel, D F 3 0 1 4  
12. Kamil Lyko, PL F – 3 E 3  
13. Patrik Doubek, Markéta Praha 1 2 F – 3  
14. Manuel Nowotny, A 2 F – – 2  
15. Przemyslaw Dondela, PL 1 F – – 1  
16. Michael Gregor, Markéta Praha X – – – 0  
 
 
125 ccm:      
1. Marcel Helfer, D 4 4 4 4 16 1.
2. Radim Chod, Slaný 4 2 3 4 13 2.
3. Roman Čejka, Slaný 3 3 4 3 13 3.
4. Jaroslav Slavata, Markéta Praha 3 F 3 2 8 4.
5. Michal Dudek, Slaný 2 0 2 3 7 5.
6. Eduard Krčmář, Slaný 2 1 1 2 6  
7. Ronja Kratzer, D 1 1 2 1 5  
8. Anja Kammermeier, D – 4 F – 4  
9. Andre Haindl, D 0 2 1 1 4  
10. Jakub Fencl, Markéta Praha 1 E 0 0 1