Lubomír Vozár dotáhl svůj strategický plán do vítězného konce

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Svitavy – 17. srpna
Ještě v půlce dnešního předposledního prvoligového klání ve Svitavách by si na pardubický tým jen málokdo vsadil více než zlámanou grešli. Pády se nevyhnuly Michaele Krupičkové, Tomáši Jůzovi a Jaroslavu Petrákovi, by v jeho případě byla na vině uvolněná matice osy zadního kola. Jenže Lubomír Vozár měl veškerý svůj strategický potenciál po svých kapsách svou ofenzívu začal nasazením Tomáše Suchánka coby taktické rezervy, kterého ovšem Filip Šitera porazil. Nicméně v závěrečných šesti rozjížďkách ztratil domácí tým jediný bod, o nějž Jaroslava Petráka připravil Filip Šitera. Remíza, kterou ve finálové jízdě zajistil Václav Milík, Pardubičanům stačila nejen na vítězství v dnešním klání, ale i celé letošní soutěži. Mšeno druhou příčkou posílilo své vyhlídky na celkové stříbro, zatímco Jaroslav Gavenda se na vlastní kůži přesvědčil, že tři závodníci jsou méně než dva. Pokud nebodují excelentními dávkami, omezují možnost užití strategických prostředků. Loňský šampión nakonec skončil o dva body před pražskou Markétou, jenž dnes přece jenom působila poněkud rozklíženým dojmem.

Pardubice gordický uzel zavazují…
Jedině pardubické vítězství v dnešním závodě jim mohlo s definitivní platností pojistit přebornický. Všechno ostatní by tuto otázku odsunulo až na vyvrcholení na pražské Markétě, přičemž poslední místo domácích by šampionát zauzlovalo pořádně gordickým uzlem. Právě toto řešení se po polovině základní části zdálo nejpravděpodobnější.

Jako první šla bílého koníka na své vestě provětrat Michaela Krupičková. Jenže její wheelie po startu rozjížďky s číslem jedna skončilo ukázkovou svící, kterou dívka v zeleném naštěstí přestála bez vážnější úhony. Repete se muselo obejít bez ní a změnilo se v demonstraci síly Jana Holuba, který dokázal udržet pod kontrolou Romana Čejku.

V rozjížďce s číslem dvě hravě triumfoval Michal Škurla. Martin Gavenda zůstal po startu hodně vzadu. „Ten venek byl suchý a stál úplně za hovno,“ láteřil v depu na kvalitu svého místa na startovním roštu. V prvním oblouku objel Jaroslava Petráka, avšak Daniel Hádek se už ukázal nad jeho síly.

Mšeno se uvelebilo na pozici leadera průběžné klasifikace, v čemž mu v rozjížďce s číslem tři pomohl Filip Šitera triumfující stylem start – cíl. V první zatáčce druhého kola v Lubomíru Vozárovi zatrnulo, když se k zemi poroučel Tomáš Jůza. Avšak Pardubičané přece jen dosáhli na první body. Tomáš Jůza bleskem vstal a znovu se posadil do sedla, aby ve druhé zatáčce třetího okruhu stačil ještě podjet Filipa Hájka, za něhož se dostal díky svému předcházejícímu extempore.

Největší trumfy pardubického kouče však ještě neležely na stole. Tím prvním byl Tomáš Suchánek připravující se poprvé na start v rozjížďce s číslem čtyři za poměrně hektické atmosféra. Nejprve se Ondřej Smetana vracel pro druhý motocykl. „Nejelo to,“ vysvětlil. Sotva se objevil opět na dráze, zmizel v depu Martin Málek, který už ovšem musel k roštu pádit rovnou přes trávník, aby neprošvihnul dvouminutový limit.

Tomáš Suchánek nakonec po skvělém startu neopustil vedení ani na okamžik. Ondřej Smetana v první zatáčce objel Martina Málka, který mohl nakonec být rád za poslední bod, protože se s prázdnou pneumatikou doslova proploužil cílem.

Dalším esem v rukávu Lubomíra Vozára byl náhradník Václav Milík, jehož první chvíle přišla v rozjížďce s číslem pět. Jenže po vylétnutí pásky se do čela dostal Martin Gavenda a pardubického juniora v první zatáčce vyhnal i Daniel Hádek. Ještě během úvodního okruhu byl před ním, avšak Martin Gavenda si vítězství nenechal vzít.

Vzápětí došlo i na pražského náhradníka a Zdeněk Holub dokázal jezdit první od startu až do cíle. Martin Málek před sebe nepustil Jana Holuba, zatímco Jaroslav Petrák v předposlední zatáčce upadl díky kuriózní příčině. „Strh‘ se závit na ose zadního kola,“ nevěřícně kroutil hlavou. „Vytrhla se matka a to je pak hned. To jsou pády na prd!“

V rozjížďce s číslem sedm se s povrchem svitavské dráhy již podruhé seznámil Tomáš Jůza, jenže ve druhé zatáčce kolidoval s Michalem Kleinem. Sotva se pardubický závodník vrátil do boxu v sanitce, bylo Lubomíru Vozárovi jasné, že má o improvizační starost navíc. Repete ovládl Roman Čejka, ale kvůli defektu zadního kola mu triumf nakonec sebral Michal Škurla.

V osmé jízdě vyrazil Zdeněk Holub obhájit své předchozí vítězství. Tomáše Suchánka útočícího spodem první zatáčky uhlídal, avšak Filipa Šiteru na venku už ne. Tvrdý boj mezi celou trojicí zuřil až do cíle, ale k žádným změnám už nedošlo.

…ale také roztínají
Po osmi rozjížďkách se na čele průběžné klasifikace usadila Praha s jedním bodem náskoku na Mšeno, třemi na Březolupy/Žarnovicu a celými šesti na Pardubice. Domácí kouč se chopil šance, kterou mu nabídla jeho ztráta a do deváté jízdy vyslal Tomáše Suchánka coby taktickou rezervu.

Jenže nakonec se smálo Mšeno, protože Filip Šitera se ukázal nejen jako rychlý startér, ale především tvrďák v první zatáčce. Tomáš Suchánek se v ní dostal jen před Martina Málka, zatímco Michal Škurla nestačil zírat. „Ty mě vyhnali!“ kroutil v depu hlavou. Desátou jízdu vyhrál Martin Gavenda, když se v úvodním výjezdu přehnal okolo Zdeňka Holuba. Jaroslav Petrák inkasoval svůj první bod na úkor Michala Kleina.

V průběžné klasifikaci měly Praha a Mšeno po šestnácti bodech, koalice patnáct a Pardubice jedenáct. Vtom Lubomír Vozár spustil kanonádu! Jan Holub sice předvedl exkluzivní startovní manévr do rozjížďky s číslem jedenáct, ale Václav Milík se ve druhém okruhu ukázal na konci protilehlé roviny jako rychlejší.

Jaroslav Gavenda musel tuto jízdu vynechat, ale už vzápětí mu Roman Čejka dovezl dva body, když nestačil pouze na Tomáše Suchánka. Třetí série končila stále mšenským vedením, když všichni ostatní tři celky měly o dva body méně.

Třináctou jízdu nepřežil motor Ondřeje Smetany. Filip Šitera prodloužil svou vítěznou sérii o čtvrtý zářez, zatímco druhé místo Jaroslava Petráka přineslo Pardubicím skok před spojený březolupsko-žarnovický celek. S tím se však domácí nechtěli spokojit.

Václav Milík ovládl rozjížďku s číslem třináct, v níž odvedl Martina Gavendu již s letem pásky. Třetí místo Michala Kleina před Filipem Hájkem ponechalo Mšeno na čele, leč i v tomto směru mělo být všeho do času. Václav Milík totiž zamířil na ovál ještě jednou. Po repete fantastického startu před sebe nepustil ani Martina Málka, ani Zdeňka Holuba.

Daniel Hádek nebodoval, avšak Mšeno stále zůstávalo druhé. Nic na tom nezměnila ani rozjížďka s číslem šestnáct. Jaroslav Gavenda do ní neměl koho postavit. Tomáš Suchánek pospíšil pro další triumf. Pražanům nepomohlo na pódium ani druhé místo Michala Škurly před Janem Holubem, který se ve společnosti Filipa Šitery mohl chystat na finálovou jízdu.

V ní by mšenské duo na zvrat potřebovalo triumfovat v poměru 5:1. Proti takovému scénáři se postavil Václav Milík. Když už se jeho celek během poslední série dokázal povznést z posledního místa do čela, rozhodl se nepustit titul už ze svých rukou. Zvítězil ve stylu start – cíl, zatímco vrcholem snahy mšenského tandemu se stalo překonání Tomáše Suchánka v prvním oblouku. Bitva o vítězství v lize skončila, avšak druhá příčka zůstává stále ve hře.

Hlasy z depa
„Super, dobrý závody,“ pochvaloval si Václav Milík. „Partyzán je dobrej‘ mechanik, nic se neposralo. Závod vidím dobře, akorát v první jízdě jsem neodjel. Stoup‘ jsem si do měkkýho, ale aspoň jsem si zazávodil. Ke konci jsem měl už dobrý starty, až na ten s Holubínem. Ale jsme mistři, takže jsem přijel vhod.“

„Dneska dobrý, ale pár startů jsem zkurvil,“ připouštěl Tomáš Suchánek. „Moc plynu a na vodě jsem to promydlil. Tu jízdu s Martinem Málkem a Filipem jsem si pěkně zajezdil. Hlavně už je konečně rozhodnutý, že jsme mistři!“

„Joo, dobrý,“ odpověděl Filip Šitera na otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Akorát ta poslední jízda, kterou jsem chtěl vyhrát. Odstartoval ale Venca. Zkoušel jsem to, snažil se, ale o nic už nešlo. Vyhrát jsme nemohli a já se nechtěl zrakvit. Druhý místo je dobrý, škoda, že Honza Jaroš a Simoák nejezdili v první lize víc. Snad se začne dařit i na extralize, uvidíme. Spokojenej‘ jsem, škoda jenom tý poslední jízdy, ale kdyby mi před závodem někdo řek‘, že budu mít čtrnáct bodů, bral bych to.“

„Nic moc,“ rozhodil rukama Jan Holub. „Druhej‘ flek. Chtěli jsme vyhrát. Pár jízdě se nedařilo. Titul maj‘ Pardubice, ale my druhý místo udržíme!“

„Kurňa, myslel jsem, že to bude lepší,“ nemohl se Martin Gavenda smířit se svými sedmi body. „Posral jsem první jízdu. Ten venek byl suchý a dnes stál úplně za hovno. Ty dva body nám potom chyběly na finále.“

„Špatné, nelíbilo se mi to,“ měl Martin Málek daleko ke spokojenosti. „Nemohl jsem dopasovat nastavení. Po třech letech jsem opět seděl na Jawě, ale neměl jsem čas to vyzkoušet. Až tu poslední jízdu se mi líbilo, že to docela jede. Přišel jsem na spoustu věcí a doufám, že takové výpadky se u mě dlouho neobjeví. Co rozjížďka, to jiné nastavení. Bylo to hlavně o startech.“

„Nic moc,“ krčil rameny Zdeněk Holub. „Nešlo mi to podle představ. Manažerem to naše čtvrté místo není. Dráha byla dobrá, akorát mně to moc nesedlo.“

„Dneska dobrý, u mě dobrý,“ upřesňoval Michal Škurla. „Až na tu nulu, tam mě vyhnali. Nebyl moc dobrej‘ start.“

„První jízda dobrá,“ bilancoval Ondřej Smetana. „Pak jsem dvakrát neodstartoval a poslední jízdu zadřel. Takže špatný. Snad to zejtra v Liberci bude lepší…“

1. Zlatá přilba Pardubice     31
Tomáš Suchánek 3 1 2 3 3 0 12
Tomáš Jůza 2 F/R – –   2
Jaroslav Petrák 0 F 1 2   3
Michaela Krupičková X – – –   0
Václav Milík 2 3 3 3 3 3 14
 
2. Grepl PDK Mšeno     27
Jan Holub 3 1 2 1 1 8(1)
Daniel Hádek 2 1 1 0   4
Michal Klein 0 X 0 1   1
st.č.8-neobsazeno      
Filip Šitera 3 3 3 3 2 14
 
3. AK Březolupy/SC Žarnovica     22
st.č.9-neobsazeno      
Martin Málek 1 2 1 2   6
st.č.11-neobsazeno      
Roman Čejka 2 2 2 1   7
Martin Gavenda 1 3 3 2   9
 
4. AK Markéta Praha     20
Michal Škurla 3 3 0 2   8
st.č.14-neobsazeno      
Filip Hájek 1 – 0 0   1
Ondřej Smetana 2 0 1 E   3
Zdeněk Holub 3 2 2 1   8

Aktuální prvoligová tabulka:

  bilance malé body velké body
1. Pardubice 4-1-2-0 216 23
2. Mšeno 1-4-1-1 169 19
3. Březolupy/Žarnovica 2-1-2-2 171 17
4. Praha 0-1-2-4 155 11

Foto: Wojta Zavřel, Eva Palánová a Martin Synek