Startovní listina žarnovického svátku dostává stále konkrétnější obrysy

Žarnovica – 8. srpna
Již jen o něco málo více než dva týdny nás dělí od Zlaté přilby SNP ve slovenské Žarnovici, kterou letos čeká její jubilejní padesátý ročník. Startovní listinu vyvrcholení slovenského plochodrážního kalendáře má tradičně pod palcem Evžen Erban. Pardubický předseda se magazínu speedwayA-Z svěřil, že se návštěvníci mohou těšit na zástupce osmi zemí.

S otazníkem je prozatím účast Martina Vaculíka, dvojnásobného vítěze z let 2008 a 2009, jemuž by v případě vítězství zůstala krásná trofej natrvalo. Podobný kousek se v půlstaleté historii závodu podařil pouze Jiřímu Štanclovi a Antonínu Kasperovi.

„Nevím, jestli pojede,“ krčí Evžen Erban rameny. „Říkal jsem mu při Grand Prix v Itálii, a se s nimi domluví.“ Pořadatelé z AMK Žarnovica ho kontaktovali telefonicky, avšak první Slovák v seriálu velkých cen svou účast ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Potvrzeni již byli borci z Itálie, Slovinska, Polska, Rakouska, Německa, Maďarska a také početný kontingent českých závodníků. Kontrakt s Plymouthem vyškrtl ze seznamu Hynka Štichauera, ale zájem zasáhnout do boje o slovenskou zlatou přilbu projevil Josef Franc.

Právě mezi našimi jsou dva vítězové z předchozích let. Tomáši Suchánkovi posadili trofej na hlavu roku 2004, Filip Šitera se dočkal o tři roky později. Před pěti lety měl blízko k triumfu rovněž Martin Gavenda. Nakonec mu ovšem praskl řetěz a z nejvyššího stupně pódia stříkal šampus Martin Vaculík.

Startovní listina není ještě uzavřena a není vyloučeno, že nad žarnovickým Městským stadiónem zavlaje ještě ruská vlajka. „Jednám ještě s Andrejem Kudrjašovem a Vladimirem Borodulinem,“ prozradil Evžen Erban.

Předběžná podoba startovní listiny:

Česká republika: Martin Gavenda, Jan Holub, Martin Málek, Tomáš Suchánek, Filip Šitera, Josef Franc, náhradník Jaromír Otruba
Maďarsko: Patrik Nagy, Norbert Magosi
Německo: Ronny Weis a další závodník v jednání
Polsko: Karol Zabik, Emil Pulczynski
Rakousko: Fritz Wallner
Slovinsko: Matič Ivačič, Denis Štojs
Itálie: Nicolas Vicentin, Jonatha Seren
Slovensko: Martin Vaculík – v jednání

Foto: Wojta Zavřel a Pavel Fišer