Tomáš Suchánek si splnil sen o Zlaté stuze

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 1. října
Už několik sezón se Tomáš Suchánek pokouší o vítězství ve Zlaté stuze. Nicméně jeho plány mu vždy překazila smůla. Dočkal se až dnes odpoledne. Bez větších problémů vyhrál nejen semifinále, ale především finále. Tam ukázal výfuk svým soupeřům z předchozího světového finále juniorských družstev, Mortenu Risagerovi a Krystianu Klechovi, stejně jako nadějnému Němci Kevinu Wölbertovi, jenž postoupil z kvalifikace. Hynek Štichauer a Zdeněk Simota vypadli v semifinále, Plzeňák dokonce se zadřeným motorem. Pavel Fuksa, který nahradil Angličana Daniela Kinga, nepostoupil z kvalifikace.


Němci ovládli kvalifikační proces
Hlavním důvodem, proč pardubičtí organizátoři zařadili do nabitého sobotního programu také Zlatou stuhu, bylo samozřejmě udržení její každoroční kontinuity. Vždy právě tradiční předzávod Zlaté přilby patří společně s českým juniorským šampionátem mezi nestarší podniky pro závodníky mladší jednadvaceti let.

Klub však vedle toho chtěl nabídnout podívanou i pro německé publikum, které se každoročně ve svítkovských ochozech schází v hojném počtu. A to tím spíše, neměl-li německý národní tým reálnou šanci na postup do světového finále.

Němci na tribunách museli být nadšeni, protože právě jejich jezdci ovládli kvalifikační proces Zlaté stuhy. Hned v první jízdě vyrazil za svým prvním triumfem Kevin Wölbert. Za ním se usadil Michael Hertrich, který nenechal sebemenší prostor pro útočícího Hynka Štichauera.

Michael Hertrich vzápětí vyhrál druhou jízdu před Alexandrem Lischkem. Ten skončil jako druhý rovněž v rozjížďce s číslem tři. V ní hrál prim opět Kevin Wölbert. Hynek Štichauer pokazil start, když se mu motocykl zvedl na zadní. Rošt opouštěl jako poslední, nicméně ve druhé zatáčce dokázal podjet Rakušana Manuela Nowotneho.


Dva body však Hynku Štichauerovi stačily na postup do jízdy čtveřice nejlepších. Manuel Nowotny totiž nedokázal bodovat vůbec a pardubický nováček Pavel Fuksa porazil jedině právě nebodujícího Rakušana.

Čtvrtý závodník ze čtvrté jízdy dostal černého Petra, zatímco tři zbývající postoupili do semifinálové úrovně. I tady pokračovalo velké sólo Kevina Wölberta, jenž opět triumfoval ve stylu start – cíl. Na druhé příčce se usadil Michael Hertrich a Hynek Štichauer opět musel útočit ze zadních řad.

V první zatáčce Němce předjel, ovšem ten bezprostředně kontroval. Jenže na konci druhého kola jej stihl defekt. Hynek Štichauer se tak posunul na druhou příčku. Alexandr Lischke však byl třetí pouze chvilku, protože s poruchou odstoupil hned vzápětí po svém krajanovi. Vydal se však setrvačností a pak i poklusem do cíle. Jeho úsilí však bylo dvojnásobně zbytečné. Za prvé byl předjet o kolo a v neposlední řadě by tak jako tak postoupil.


Tomáš Suchánek zazářil českým zlatem
Z kvalifikační části tak postoupili Kevin Wölbert, Hynek Štichauer a Alexander Lischke. Na semifinálové úrovni k nim přibylo po jednom jezdci z každého národního týmu z juniorského mistrovství světa. Poláci nasadili Krystiana Klechu, Dánové Mortena Risagera a Švédové Kristiana Lunda. Českou volbou byl logicky Tomáš Suchánek, zatímco divokou kartu od pořadatele dostal Zdeněk Simota.

Na startu prvního semifinále se sešli hned všichni tři čeští závodníci. Situaci dokonale opanoval Tomáš Suchánek. Za ním odstartoval Krystian Klecha. Ovšem místo náporu na vedoucího Pardubáka musel sám čelit tlaku. Zdeněk Simota totiž po nepovedeném startu objel v první zatáčce Hynka Štichauera.

Ve výjezdu se krátce mihnul také před Krystianem Klechou. Nicméně Polák mu to téměř okamžitě vrátil. Zdeňku Simotovi však začal vadnout stroj a vše vyvrcholilo zadřeným motorem ve třetím kole.

Druhé semifinále vyhrál Morten Risager ve stylu start – cíl. Dalším postupujícím se stal Kevin Wölbert. Šestnáctiletý Němec ve druhé zatáčce odsunul za svá záda Kristiana Lunda. Stal se tak jediným jezdcem, který z kvalifikace dokázal dojít až mezi čtyři nejlepší.

Ve finále si Tomáš Suchánek po všech letech smůly vychutnal svou one-man-show. Už po vylétnutí pásky putoval do čela a zbývající čtveřice kol se změnila v demonstraci síly úřadujícího vicemistra světa.

Stejně v klidu dojel na druhém místě Morten Risager. Zato Krystian Klecha se v boji o nejnižší stupínek vítězů řádně zapotil. V nájezdu do druhé zatáčky ho podjel Kevin Wölbert. Nicméně už ve druhém kole se Polák na třetí pozici vrátil. A tentokrát ji úspěšně hájil až k šachovnicovému praporku.


Hlasy z depa
„Konečně se mi to na třetí nebo čtvrtej pokus povedlo,“ zářil na tiskové konferenci Tomáš Suchánek. „Teď už budu bojovat jen v seniorech. A zejtra se vidím ve finále.“ Tomáš Suchánek se tak s juniorským věkem rozloučil vskutku impozantně. „Chtěl jsem udělat takovou zlatou tečku, když už jsem jen vicemistr světa,“ vysvětlil své motivy. „Chtěl bych poděkovat Bohouškovi Brhelovi, že mi půjčil ten svůj motor. Jel fakt skvěle, takže jsem mohl mít tenhle super závěr juniorský kariéry. Teď už jen do Grand Prix (smích).“

„Nelíbilo se mi to,“ netajil se se svým názorem Hynek Štichauer. „Ta psychika a všechno. Nezvládal jsem to. První dvě jízdy byly katastrofa. Pak jsem se hodil do klidu a šlo to. Ale nejsem spokojenej sám se sebou.“

„Špatný,“ vystihnul své dojmy Zdeněk Simota. „Zadřel jsem motor. Jsem z toho dneska úplně špatnej. A to jsem si myslel, že mi to půjde.“

„Pro mě to byly hlavně nový zkušenosti,“ říkal skromně Pavel Fuksa. „Nestartoval jsem, ale jinak to šlo. Smutnej ale z toho nejsem. Příští rok to snad bude lepší…“

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)

Kvalifikační jízdy:

1. Kevin Wölbert, D 3   3 6
2. Michael Hertrich, D 2 3   5
3. Alexandr Lischke, D   2 2 4
4. Hynek Štichauer, CZ 1   1 2
5. Pavel Fuksa, CZ 0 1   1
6. Manuel Nowotny, A   0 0 0
Finále kvalifikace Kevin Wölbert, Hynek Štichauer, Alexandr Lischke E, Michael Hertrich E
Semifinále 1 Tomáš Suchánek, Krystian Klecha, Hynek Štichauer, Zdeněk Simota
Semifinále 2 Morten Risager, Kevin Wölbert, Kristian Lund, Alexandr Lischke
Finále Tomáš Suchánek, Morten Risager, Krystian Klecha, Kevin Wölbert