Na tři dny se Praha stala plochodrážním Monte Carlo

Praha – 3. srpna
Červencový 2013 Monster Energy Speedway World Cup rozhodně aspiroval na titul plochodrážní společenské události roku! Drama race-off sneslo srovnání se samotným finále a ve vyrovnalostí týmu je mnohanásobně překonalo. Sportovní úspěch celého podniku je mimo pochybností. Snad jedině domácí tým a fanoušci byli zklamaní. Výsledky sice odrážejí objektivní stav české ploché dráhy, ale přece jen každý doufal, že výběr Milana Špinky zaútočí na medaili. Nepovedlo se.

Co se povedlo, byla organizace třídenního podniku. Seznam akcii a úkolů v rozvrhu čítal přes pětadvacet položek a týkal se nevypočitatelného množství jezdců, manažerů týmů, mechaniků, organizátorů až po ty nejdůležitější na stadionu a před televizními obrazovkami čili fanoušků. A vše klaplo bez problémů.

Největší pozitiva stručně. Nově upravena dráha splnila očekávání a poskytla podmínky pro předjíždění. Všimli si toho rovněž komentátoři z Polska a Velké Británie a ocenili změnu k lepšímu.

Z plochy uvnitř oválu zmizely všechny překážky. Žádné pódia, rampy pro kaskadéry ani reklamní panely. Prostě nerušený výhled. Obvyklý komfort pro všechny zúčastněné a party stan Monster, známy z SGP. Nechyběly pochopitelně ani Monster Energy Speedway Girls, které hodně napomáhají skvělé propagaci celého podniku. Hlavní sponzor soutěže přidal světovému poháru SWC potřebný lesk. Celková oprava mantinelu v jednotných barvách Monster byla velice působivá, aniž by rušila sledování děje na tratě. A stejně tak nový háv letité kropičky.

Společenským vrcholem ale byla akce spojená s prezentacemi týmů. Umně umístěna v pražském klubu Lávka a perfektně načasována na pátek večer po posledním tréninku před velkým sobotním finále. Party ve stylu, jak jinak Monster Energy, byla přístupná veřejností a zúčastnili se jí všichni jezdci a manažery týmu.

Na obrazovkách monitorů běžely záběry z předchozích Monster plochodrážních mítinků, mezi hosty byli třeba mladí američtí jezdci, kteří u příležitostí SWC jsou na poznávací cestě po plochodrážní Evropě. Byly vystaveny trofeje pro účastníky sobotního finále.

Na začátek hudební duo spustilo vlastní sýčkovou verzi Highway star od Deep Purple a o tu správnou náladu bylo postaráno! Následovala stručná prezentace týmu a předání vest se startovními čísly. Na pódiu se postupně vystřídaly jednotlivé reprezentace a jeden z jezdců odpovídal na pár otázek.

Akce měla perfektní spád a tempo. Pak bylo rychle po oficialitách a znovu hrála hudba. Nejdříve pochopitelně odcházeli jezdci. První Dánové, ale předtím vyhověli každému zájemci o autogram nebo fotku. Vystupovaní měly bezchybné. Postupně je následovali i ostatní a poslední pro změnu Poláci. Že by načerpali potřebnou energii zrovna v onen letní večer?

Kulisa Karlova mostu a Hradčan dodaly obzvláštní kouzlo večírku. Bylo vidět, že všichni se baví skvěle a nikdo z hostů a funkcionářů tam nebyl jen z povinnosti. Během připrav SWC Petr Ondrašík se zmínil, že všichni zainteresovaní pořád říkají ‚jedeme do Prahy, nikoliv na race-off nebo finále‘. A byl to velice trefný postřeh.

Půvab hlavního města a inteligentní kulisy udělaly skvělou promoci plochodrážnímu sportu. Praha se stala pro SWC tím, co je Monte Carlo pro formuli jedna. Každý chtěl byt přítomen, vidět a byt viděn. Kéž by organizační tým dokázal tento potenciál zužitkovat rovněž v budoucnu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel