Pardubice pojedou o pořadatelství extraligového semifinále

Pardubice – 31. července
Letošní extraliga probíhá při vší úctě až příliš přímočaře. Až na jedinou remízu věčně triumfující pražský Olymp si přímý postup do finále play-off pojistil již při svém výjezdu do Mšena, tedy více než čtvrt roku předem. Pardubice mají jisté semifinále a příští středu se na jejich dráze bude rozhodovat, jestli ho budou pořádat oni nebo někdo z dvojice Mšeno – Slaný.

Čtyři cizinci jsou zaručeni
Otázka přesných sestav na středeční duel Pardubice vs. Slaný je sice samozřejmě na místě, avšak jak Lubomír Vozár, tak Milan Mach se o konkrétních jménech nechtějí příliš šířit. Nezbývá než čekat na uzávěrku v pondělí večer.

S absolutní jistotou lze ovšem očekávat, že se obě družstva ve Svítkově představí se dvěma cizinci. Východočeši ve svých posledních dvou závodech opustili filozofii dvou juniorských závodníků. Hypotézu o super silné sestavě potvrzuje samozřejmě hodnota sázky v banku.

Pakliže totiž Pardubice zvítězí, nikdo jim už nevezme závěrečné druhé místo po základní části a s ním spojené pořadatelství semifinálového závodu. Navíc Lubomír Vozár bude postrádat Aleše Drymla, protože deštivý červnový race-off byl z Esbjergu přeložen do Holstedu shodou okolností právě na příští středu.

Slaný jezdí s dvojicí cizinců standardně, takže jeho výjezd do Svítkova nebude v tomto směru rozhodně žádnou výjimkou. Život Milana Macha komplikuje zranění Eduarda Krčmáře. Pakliže se naplní předpoklady o jeho šestinedělní pauze, bude klíčový článek slánské sestavy k mání až pro zářijový duel na Markétě.

Na cestě do play-off:
V současné době boj o play-off skončil prozatím pouze pro pražský Olymp. Svěřenci Tomáše Topinky mají vítězství v základní části a s ním i přímý postup do finále v kapse. Jak již bylo řečeno, středeční vítězství Pardubic by východočeský celek definitivně umístilo na druhé příčce. Tím pádem by se semifinále uskutečnilo ve Svítkově s největší pravděpodobností ve středu 2. října.

Čtyři zbývající extraligová klání by se v srpnu a v září omezila pouze na otázku, zda se do semifinále probije Slaný nebo Mšeno. Tato družstva se vinou červnových povodní prozatím spolu nestřetla. Právě v jejich vzájemných duelech lze plným právem hledat řešení semifinálové otázky, protože tým Milana Macha jinak čeká již jen výjezd na Markétu, zatímco Petr Vandírek své svěřence přivede pouze do Pardubic.

Zajímavá situace by ale nastala, pakliže by Slaný příští středu dokázal ve Svítkově triumfovat. Upřímně řečeno, není příliš pravděpodobné, že by hosté zaznamenali triumf o více než jednatřicet bodů, aby si po červnovém domácím debaklu připsali i bonusový bod.

První dva body v tabulce by zvýšily hodnotu slánských akcií nejen pro nadcházející boj se Mšenem, ale v případě slánských triumfů v dalších třech utkáních by středočeský tým v konečném pořadí Pardubice přeskočil a sám pořádal semifinále. V tom případě by proti němu nastoupily Pardubice, jelikož ani dokonalá prohra v zářijové odvetě se Slaným by je nesestřelila z třetí příčky. Tři mšenské body by dle takového scénáře byly jediné, zatímco tým Lubomíra Vozára se již dnes pyšní pěti.

Možnosti extraligových družstev v dalším průběhu soutěže:

  zbývající závody: z toho odvety: možný bodový zisk:
Praha 1 1 11+2+1=14
Pardubice 2 2 5+4+2=11
Slaný 4 3 0+8+3=11
Mšeno 3 2 0+6+2=8

Poznámka: poslední sloupec tabulky vyjadřuje součet doposud získaných bodů s body včetně bonusů, které může celek získat do konce soutěže.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Michal Kohout