Praha žije světovým pohárem

Praha – 9. července
Další tisková konference ke světovému poháru družstev byla poměrně zajímavá. Nezúčastnil se jí trenér Milan Špinka, který chystal odpolední trénink. Během něho do sedla usedl rovněž Matěj Kůs, zatímco dnes by se v tréninkovém tempu v Pardubicích měl kromě Pražanů objevit také Lukáš Dryml. Petr Ondrašík informoval o devadesátiprocentní připravenosti. Zmínil se o náročnosti organizace takového třídenního podniku, při níž nepředpokládá žádné problémy. Když se hlásil o pořádání SWC, ani netušil, jak to bude komplexní a náročné. Ovšem v žádném případě svého rozhodnutí nelituje.

O dráze
Připravuje se pod dohledem velezkušeného bývalého závodníka a současného manažera Olympu Tomáše Topinky. Nejsou na ní žádné koleje, ani díry. Navezlo se 33 tun nového sypkého materiálu. Hlavním cílem se stalo zvětšit sklon dráhy, zrychlit vnější startovní pole a vytvořit podmínky k závodění po celé šířce trati.

Je snaha vytvořit stejné startovní podmínky od červené až ke žluté startovní pozici a umožnit jezdcům co nejvíc závodit. Úpravu dráhy kontroluje BSI, která mezi jinými dohlíží, aby nebyla překropena, protože by v případě deště byla nesjízdná. Petr Ondrašík se svým synem Pavlem jsou toho názoru, že umí odhadnout, kolik vody tra snese, ale mají pochopení pro názor BSI, jehož požadavkům se podřídí.

I z tohoto důvodu nebyl ovál tolik sklopený, jak by si na Markétě dlouhodobě představovali. Je mírnější, aby případná nutnost zásahu kvůli dešti byla co nejvíc pod kontrolou.

Jen pro zajímavost plná úprava dle původních pražských záměrů by vyžadovala dalších 33 tun materiálu. Nafukovací mantinely jsou upraveny podle nejpřísnějších požadavků BSI, aby závodník při případném pádu nepodjel pod nimi. V případě nešastného pádu Matěje Kůse a Adriana Miedzinskeho se to plně potvrdilo.

O přípravě českého národního týmu
Nároďák má tra k dispozici, což včera odpoledně využil k tréninku. Pozvání k němu odmítl jen Lukáš Dryml, jehož příprava startuje dnes v Pardubicích. Josef Franc se těší na druhou letošní příležitost prezentovat se před domácím publikem v závodě nejvyšší úrovně.

Jeho přístup je naprosto profesionální a je připraven bojovat na sto procent. Sám řekl, že jede doma, což je snad ta nejlepší odpověď na otázku přípravy, přístupu a očekávání. Před SWC ještě pojede finále na dlouhé dráze v Marmande. Dnes bude ve Svítkově testovat spojky a doufá, že se mu bude dařit jako loni. Jede vyhrát! Před oběma světovými podniky jak na dlouhé, tak krátké dráze je ve velice pozitivní náladě.

Předpokládá se, že český tým stráví čas od čtvrtečního tréninku až po sobotní závod společně. Bude ubytován ve stejném hotelu a probere všechny detaily blížícího se závodu včetně případných požadavků na úpravu oválu v rámci možnosti pořadatelů z Markéty.

O sestavě
Sestava bude dle pravidel určena v pátek po tréninku, kdy Milan Špinka nahlásí čtyři jména pro národní tým. Ještě před tím v úterý musí prozradit pět účastníků závěrečného tréninku.

V návaznosti na sobotní úspěch juniorů v mistrovství Evropy není vůbec vyloučeno, že některý z nich dostane příležitost zúčastnit se pátečního tréninku. Jako krok k úspěšné generační výměně a odměna za dobré umístění v Opole. Ale svou důležitou roli sehraje zdravotní stav Lukáše Drymla a Matěje Kůse.

O doprovodném programu
Novinkou letošního roku se stane společenská akce v den pátečního tréninku. Večer 19. července ve 20:00 v klubu Lávka proběhne pod patronátem Monster energy drink oficiální losování pořadových čísel za účasti celé čtveřice manažerů a snad i většiny závodníků. Akce bude přístupná veřejnosti za symbolické vstupné a budou na ní oznámeny definitivní sestavy všech družstev.

O časovém harmonogramu
Oba tréninky budou uzavřeny pro veřejnost. Stadión se pro diváky otevře pokaždé v 16:30.

Akce Fandíme společně pokračuje a vstupenka v hodnotě Kč 750 platí na oba dny a je k mání u pořadatele. Rezervaci může být provedena na internetových stránkách Olympu Praha.

Ke vstupence přidá pořadatel v den závodu dárkový balíček se šálou v národních barvách s textem Fandíme spolu. Jde zároveň o nejvýhodnější možnou vstupenku. Celkový počet lístků v rámci akce je 300 a prodávají se dobře.

Poslední detail na konec
Vyhlášení proběhne nikoliv uprostřed stadiónu, ale na platformě přímo na hlavní tribuně Markéty.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Kiril Ianatchkov