Češi v akci 64

Dvě extraligy a dva stopětadvacítkářské závody se postaraly o náplň plochodrážního dění na českých oválech v uplynulém týdnu. Velká část pozornosti českých diváků se upírala v sobotu k Opole, kde náš juniorský nároďák skončil s bronzovými medailemi v evropském šampionátu. Z challenge v Žarnovici a z trávy v Noordwolde nikdo z našich postup nepřivezl. Při zranění Lukáše Drymla a Matěje Kůse se v zahraničních závodech představili pouze Aleš Dryml, Slovák Martin Vaculík a Karel Kadlec.
Martin Vaculík prožíval skutečně nabitý týden. Po dánské velké ceně startoval v neděli v Tarnowě. Tady se představil i v pondělí, kdy jeho tým hostil v odloženém duelu Czestochowou. Domácí s přehledem zvítězili 54:36 a Martin Vaculík jim přispěl osmi body s jedním bonusem.

V úterý byl slovenský závodník už ve Švédsku. Ani tady se jeho vítězná šňůra nepřetrhla. Vetlanda totiž doma převálcovala Eskilstunu 60:30, na čemž on sám měl podíl šesti bodů s jedním bonusem. V sobotu se představil svému publiku při žarnovickém challenge a v neděli už stál na startu v Tarnowě. Derby Tarnow vs. Rzeszow skončilo výsledkem 53:37 a individuální skóre slovenského závodníka se zastavilo na pěti bodech s jedním bonusem.

Aleš Dryml se vypravil na Britské ostrovy po slánské extralize. Lakeside se s jeho Belle Vue vypořádalo 52:38. Pardubický kapitán měl u svého jména tři body se dvěma bonusy. Včera posílil polský Grudziadz, ovšem v Daugavpilsu měli vrch domácí. Vyhráli 52:38 a skóre pardubického kapitána činilo pět bodů a jeden bonus.

Naplno měl o víkendu Karel Kadlec, který se do rodné Plzně vrátil až dnes okolo čtvrté nad ránem. V Mulmshornu jej čekala evropská série veteránů a nakonec zasáhl i do hlavního mezinárodního závodu.

„ELVS bylo zase blbě rozdělný do dvou dnů,“ vypráví Karel Kadlec. „Mulmshorn je černá prašná dráha, jsou tam kameny i slušný valouny. Měl jsem strašný rozlosování, v každý jízdě se mnou jelo pět adeptů na titul. Dostal jsem se do finále B, které bylo druhej‘ den.“

V jeho cíli byl Karel Kadlec druhý. „Honili jsme se celou dobu s Wim de Haasem, který taky doplatil na rozlosování,“ říká plzeňský nezmar, který pořadatelům pomáhal doplňovat díry ve startovní listině pro hlavní závod.

Ten se stal kořistí Daniela Ratha, jenž vyskočil na nejvyšší stupínek pódia, kde po jeho boku stáli Raymond Woortman a David Speight. Karel Kadlec skončil jedenáctý. „V poslední jízdě jsem moh‘ mít dva body,“ svěřuje se. „Ale už se šlo na finále veteránů, tak jsem si nechtěl ubírat síly a nestartoval jsem.“

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)