Češi se v Opole zaskvěli bronzem

Opole – 6. července
Polské město Opole hostilo v sobotu odpoledne finále mistrovství Evropy juniorských družstev. V něm nastoupili také naši junioři, kteří již před závodem avizovali útok na medaile. A při pohledu na soupisku zejména mladých Ukrajinců, byla šance na bronzový stupínek opravdu velká. Svůj cíl naši splnili a co víc, do posledních metrů se rvali dokonce o stříbro.

Stav po osmnácté jízdě byl totiž mezi Čechy a Dány 26:26. A to zejména díky Václavu Milíkovi, jemuž sice nevyšly jeho první dvě jízdy, ve kterých získal pouhý bodík, nicméně v dalších třech svých rozjížďkách nenašel přemožitele a na jeho kontě se v závěrečném zúčtování ukázalo slušných 10 bodů.

Druhým nejlepším jezdcem našeho týmu byl Roman Čejka s šesti body, dále Eduard Krčmář s pěti. Michal Škurla a Zdeněk Holub připsali shodně po třech bodech, přičemž druhý jmenovaný mohl mít bodů ještě víc, nebýt přinejmenším podivného vyloučení v jízdě s číslem dvanáct, kdy kroužil na druhém místě a držel si za zády nejlepšího a neporaženého jezdce dne Piotra Pawlickeho. Ten ve snaze našeho juniora předjet upadl, bez jakéhokoliv cizího zavinění.

Ale k udivení všech byl z jízdy vyloučen právě náš jezdec. Sám aktér po závodě celou situaci okomentoval slovy: „Já jsem o něm ani nevěděl vůbec, akorát jsem pak viděl červený světlo, tak si říkám, tam bude asi něco špatně. Pak mě vyloučili, škoda. Mohlo to dopadnout líp, ale třeba i hůř. Ale jsme spokojený, třetí místo a finále příští rok, to je hlavní.“

Naši mladíci však určitě nezklamali a ukázali, že se i ve finále takového závodu, jaký dnes hostilo Opole, mohou porvat o cenné kovy a zamíchat pořadím na stupních vítězů. Sportovně je třeba uznat, že Polsko s konečným počtem padesáti bodů šlo za jasným vítězstvím už od začátku závodů a potvrdilo roli favorita.

Ale Dánové, kteří měli právě s domácími bojovat o zlato, byli nakonec rádi, že udrželi o tři body stříbro před našimi bojovnými juniory. Ukrajina, jejíž mladíci přicestovali do Opole spíše posbírat zkušenosti, nepočítáme-li jejich oporu a hvězdu Aleksandra Loktajeva, brala pouhých třináct bodů.

Roman Čejka se magazínu speedwayA-Z svěřil se svými dojmy a postřehy ze závodu těmito slovy:
„Dráha byla docela pěkná, trochu to skákalo, ale dobrý. Velká škoda byla na začátku, kdy měl Venda problém se spojkou. Bylo to rozhodující, myslím, že jsme mohli bejt‘ druhý. Já jsem dělal, co jsem moh‘, mám tam teda hodně jedniček, ale snažil jsem se. Hlavně že máme to finále příští rok.“

1. Polsko   50
Piotr Pawlicki 3 3 3 – 3 12
Artur Czaja 3 2 – 2 2 9
Pawel Przedpelski 3 – 2 1 2 8
Krystian Pieszczek 2 2 3 3 – 10
Bartosz Zmarzlik 2 3 3 3 11
 
2. Dánsko   30
Kenni Nissen 2 3 0 ex 1 6
Anders Thomsen 2 3 1 – 2 8
Emil Grondal 1 – 1 0 – 2
Nikolaj B. Jakobsen 3 ex 2 2 2 9
Rasmus Jensen 1 3 1 5
 
3. Česká republika   27
Eduard Krčmář 0 – 2 2 1 5
Zdeněk Holub 2 1 U 0 – 3
Roman Čejka 1 3 1 1 0 6
Michal Škurla 1 – 2 – – 3
Václav Milík 1 0 3 3 3 10
 
4. Ukrajina   13
Pavel Kondrtjuk 0 1 0 1 0 2
Aleksander Loktajev 1 2 3 1 1 8
Stanislav Mělničuk 0 0 1 2 0 3
Maksym Rosočuk 0 0 0 0 0 0


Foto: Wojta Zavřel