Pardubice rozložily Slaný na atomy

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 3. července
Že Pardubice prahnoucí po pořádání semifinále play-off ve Svítkově, budou dnes ve Slaném velice silným soupeřem, nebylo sebemenšího sporu. Nicméně realita mnohonásobně předčila očekávání. Hosté se ujali vedení hned v rozjížďce s číslem jedna, naproti tomu domácí s nimi byli schopní ujet maximálně remízu. Václav Milík byl ve čtvrté jízdě vyloučen za pád, na němž připisoval vinu svému kolegovi Mateji Žagarovi, což se stalo prvním, ale zároveň posledním východočeským klopýtnutím. Smírný výsledek přinesly i strategické pokusy Milana Macha, kdy na ovál mířil nejprve Robert Kosciecha jako taktická rezerva a poté žolík Sebastian Ulamek. Až v závěrečné jízdě se Slaný těšil z vítězství, které však mohlo už jen snížit obrovskou prohru na třicetibodový rozdíl.

Pardubický nástup
Na obloze se honily černé mraky, které šly na ruku meteorologické předpovědi o hustých srážkách. Pořadatelé v obavám z deště hnali časový harmonogram dopředu a spíkr Miloslav Čmejla pojal slavnostní nástup ve skutečně expresním tempu. Jenže sotva depo zorganizovalo první jízdu, přišla stopka z věže rozhodčího.

Do času oficiálního začátku dle zvláštních ustanovení zbývaly ještě tři minuty, které se Pavel Váňa rozhodl dodržet, a už začne pršet. Mnohem horší pro reputaci šéfa českých rozhodčích byl spor s Lubomírem Vozárem o nasazování závodníků v rámci zastupování Lukáše Drymla po rozjížďce s číslem tři. Pardubický kouč jej vyřešil, když sudímu do telefonu doslova ocitoval znění řádů z ročenky AČR.

Pardubice ukázaly své zuby a odhodlání bojovat už v rozjížďce s číslem jedna. Matej Žagar triumfoval stylem start – cíl před Robertem Kosciechou. Hynek Štichauer zaváhal při letu pásky, avšak v první zatáčce objel Michala Dudka. Slánský borec se ale na třetí místo okamžitě vrátil.

„Zkazil jsem to od startu,“ líčil pardubický závodník klíčové momenty na začátku rozjížďky. „Venek ještě nestrká.“ Nicméně při vjezdu do druhého okruhu se znovu dostal před Michala Dudka. Triumf 4:2 dostal hosty do vedení, z něhož dnes neměli vůbec ustoupit, což ovšem ve chvíli příprav druhé jízdy nikdo nemohl tušit.

Václav Milík vystřihl jeden ze svých fantastických startů, jimiž letos udivuje konkurenty. Tomáš Suchánek sice zůstal trčet za slánskými juniory, jenže se srdnatě pustil do boje. Už ve druhém oblouku jel před Romanem Čejkou, který se svým mechanikem Antonínem Polákem dokončil přípravu svého motoru až odpoledne. O kolo později přišel na řadu rovněž Eduard Krčmář a maximální vítězství zvýšilo pardubické vedení již na šest bodů.

Domácí nedokázali na pardubickou lavinu reagovat víc než nerozhodnými výsledky. O první z nich se postaral Sebastian Ulamek. Aleš Dryml stál na roštu úplně na opačné straně, přesto s ním byl v úvodní zatáčce v kontaktu, avšak v úvodním výjezdu ho nestihl. Polák jel neohroženě v čele, zatímco pardubický kapitán se Scottem Nichollsem za zády vystavěl nepřekonatelnou přehradu Ronny Weisovi.

Další remíza šla na vrub pardubické smůly. Matej Žagar s Václavem Milíkem byli po startu čtvrté jízdy vpředu, avšak junior hostů se v první zatáčce ocitnul na zemi. Jízda byla zastavena a Václav Milík diskvalifikován. V boxech dštil oheň a síru na adresu svého kolegy. „Vsadil mě to tam, já se lek‘ a radši z toho vyskočil.“ V repete Matej Žagar snadno vyzrál na domácí tandem Roman Čejka – Martin Málek.

Šestibodová ztráta byla správnou pobídkou pro Milana Macha, aby se pokusil zvrátit běh událostí strategickým kouzlem. V rozjížďce s číslem pět poslal do akce Roberta Kosciechu v roli taktické rezervy místo Michala Dudka. A vskutku se zdálo, že se karta obrací, když Eduard Krčmář se svým polským kolegou vystřelili rychle dopředu. Jenže místo pěti bodů čekala slánský pár červená světla, jimiž dal Pavel Váňa najevo, že jejich start shledal letmým.

Repete však nabídlo prakticky stejnou podívanou s jediným rozdílem, že vedl Robert Kosciecha před Eduardem Krčmářem. Tomáš Suchánek však po nezdařeném startu mířil kupředu. By slánský junior hodně kousal, cestu na druhé místo už našel ještě v první zatáčce.

V následujícím oblouku úspěšně odvrátil pokus Eduarda Krčmáře o podjetí, aby však svou pozornost přesunoval na Roberta Kosciechu, který jel před ním. V první zatáčce třetího kola to Poláka natáhlo, čehož Tomáš Suchánek dokonale využil. „Když to kazím na startech, musím to potom dohánět,“ vysvětloval později se smíchem velké kvantum svých předjížděcích manévrů. I díky nim byl stav utkání v jeho třetině 12:18.

Nespoutané bakchanálie hostů
Že Pardubice nebudou zrovna jednoduchým soupeřem, bylo jasné už předem. Nicméně hosté s bílými koníky na vestách dokonale opanovali závod a domácí nechali prakticky jen paběrkovat. Matej Žagar v rozjížďce s číslem šest odvedl Sebastiana Ulamka, aby Hynek Štichauer připravil o poslední bod Ronnyho Weise.

Start sedmé jízdy zvládl nejlépe Aleš Dryml. Robert Kosciecha sice statečně vyvážel Scotta Nichollse v první zatáčce, pod něhož se sápal Michal Dudek. Jenže po pár metrech bylo všechno úplně jinak. Scott Nicholls se propracoval do čela a s Alešem Drymlem za zády zvýšili hodnotu pardubické převahy už na celých dvanáct bodů.

Milan Mach promptně povýšil Sebastiana Ulamka na jokera a Ronnyho Weise vystřídal Eduardem Krčmářem. Lubomír Vozár ovšem nepřihlížel jeho zbrojení se založenýma rukama. Lukáše Drymla nechal v rozjížďce s číslem osm zastupovat Scottem Nichollsem.

Eduard Krčmář neměl zrovna špatný start, ale rychle kleslo dozadu. Vedl Sebastian Ulamek s pardubickým tandemem Scott Nicholls – Václav Milík za zády. Ve druhém okruhu šel Angličan spodní stranou první zatáčky do čela. Sebastian Ulamek protáhl nájezd do druhé zatáčky, jenže Scott Nicholls se ukázal vnějškem rychlejší.

Nasazení žolíka přišlo vinou remízy vniveč, navíc Pardubičanům bylo dvanáct bodů převahy hodně málo. A ve slánských silách stále nebylo otočit skórem na druhou stranu. V rozjížďce s číslem devět letěli Martin Málek a Roman Čejka po vylétnutí pásky dopředu. Už v první zatáčce je ale objel Matej Žagar. A ke všemu Martin Málek ve druhém oblouku omylem vyvezl svého kolegu, z čehož profitoval Hynek Štichauer.

„Dnes asi nejezdíme za tým, ale za jednotlivce,“ postěžoval si Roman Čejka. „Byla to chyba, musel jsem ubrat plyn a předjel mě Hynek.“ Martin Málek však zlý úmysl jednoznačně odmítal. „Do nájezdu svítilo sluníčko,“ vysvětloval. „Já Romana neviděl a ještě jsem se ho lekl.“

Nicméně pardubický náskok rostl a rostl. V desáté jízdě se Eduard Krčmář ocitl polapený v pásce. Z trestné čáry mohl jen sledovat, kterak se Aleš Dryml a Tomáš Suchánek dostávají před Roberta Kosciechu. Rozdmýchali uragán, jemuž domácí nebyli schopni vůbec čelit. Roman Čejka v jedenácté jízdě po slibném startu propadl rychle na chvost.

Vedl Václav Milík, za jehož záda si neomylně klestil cestu Tomáš Suchánek. Eduard Krčmář však nechtěl pustit dva body jen tak. V nájezdu do druhého okruhu pardubického nájezdníka nemilosrdně zavřel k mantinelu. Tomáš Suchánek ovšem dneska předváděl neuvěřitelné kousky. A nedopřál si klidu, dokud ho nepodjel.

Bylo rozhodnuto, dvaadvacet bodů odstupu nešlo během čtyř posledních jízd zlikvidovat. Pardubické bakchanálie ovšem ani zdaleka nedospěly ke svému konci. Scott Nicholls a Hynek Štichauer v rozjížďce s číslem dvanáct odstartovali jako jeden muž. Ronny Weis je vnitřkem první zatáčky nedokázal rozdělit, avšak Martin Málek po druhé zatáčce ano.

Útok na vedoucího Hynka Štichauera mu ale ve druhém oblouku nevyšel. Naopak v nájezdu do třetího okruhu se pod něj nasunul Scott Nicholls. Vzápětí byl Sebastian Ulamek v úvodním nájezdu před Matejem Žagarem a Alešem Drymlem. Avšak ani on nesebral Slovinci punc neporazitelnosti, protože Slovinec se ujal vedení již spodkem prvního oblouku. A co víc mohlo dovršit pardubické počínání, než hladký triumf Scotta Nichollse s Václavem Milíkem nad Ronny Weisem a Robertem Kosciechou v rozjížďce s číslem čtrnáct?

Motivy nominace obou manažerů do patnácté jízdy byly odlišné. Milan Mach vyslal na ovál své nejlepší Sebastiana Ulamka a Eduarda Krčmáře. Lubomír Vozár vyslyšel prosby české části své sestavy. Tím pádem se každý z Pardubičanů mohl dnes těšit z pěti startů.

Až teprve pět minut po dvanácté se Slaný dočkal svého prvního a samozřejmě ojedinělého vítězství. Sebastian Ulamek šel dopředu už při vylétnutí pásky, zatímco Eduard Krčmář v první zatáčce pronikl mezi Hynka Štichauera a Tomáše Suchánka. Jenže pro Slaný už bylo utkání dávno, dávno ztraceno.

Hlasy z depa
„Konečně se dařilo,“ radoval se Tomáš Suchánek. „Jede to a hlavně mě nezloběj‘ spojky. Musel jsem předjíždět, neměl jsem na výběr, když to kazím u startu, musím to dohnat (smích). Všechno bylo lepší, jen motor stejně dobrej‘. Neměli jsme žádnej‘ defekt. Kromě těch startů bylo všechno dobrý. Celej‘ tým byl skvělej‘. Teď musíme takhle až do finále. Základ už nevyhrajeme, tak budeme muset Prahu porazit až ve finále. Je to sport, uvidíme…“

„Dobrý,“ pochvaloval si Václav Milík. „Akorát jsem šel na držku, když mě to tam Žagar vsadil. Dal to od lajny víc na venek, já se lek‘ a radši z toho vyskočil. Pak jsem dal o dva zuby nižší převod a menší předstih. Takže super až do konce závodu. Vyhráli jsme a vyhrajeme celou ligu.“

„Potřebovali jsme sílu, kterou jsme dnes testovali, i když bez bráchy,“ komentoval Aleš Dryml složení pardubického celku. „Fungovali jsme přesně tak, jako kdyby tady brácha byl. Půjdeme po titulu. Nebude to lehký, ale letos se na tu extraligu soustředíme. Chceme ji získat. Už jsme čtyři roky nebyli mistři. To je dost dlouho. Chyběl nám pokaždý kousek, tak do toho jdeme na plno. Jsou to ale závody na plochý dráze.“

„První tři jízdy slabota,“ bilancoval Hynek Štichauer. „Nedařily se starty. Možná jsem byl nervózní, že jsem extraligu dlouho nejel. První dva starty se mně to zvedlo, ale pak mě Jarda Petrák a Aleš poslali při nastavení správným směrem. Co tady fungovalo běžně, dneska ne. Pak jsem si vyprosil finálovou jízdu. Jsem rád, že jsem ji dostal, když už jsme vyhráli, jeli jsme všichni v týmu pět jízd. To bylo spravedlivý, makali jsme všichni, bylo to jednoznačný vítězství.“

„Nevím, co bych k tomu řekl,“ krčil Martin Málek rameny. „Romana jsem nečekal, do nájezdu svítilo sluníčko. Neviděl jsem ho a ještě se ho lekl. Pomalu se do toho dostávám, přestávka byla dost dlouhá. K výsledku není co dodat, asi tak. Doufám, že bude líp, minule s Prahou to byla pecka, ale ne o tolik. Nějak se nám na domácí dráze nedaří.“

„Bídně,“ odpovídal Eduard Krčmář na otázku, jak se cítí. „Byli nabitý a my moc ne. Snažil jsem se, moh‘ jsem se na motorce posrat, ale jsou zkušenější. Snad už nějakou extraligu vyhrajem‘. Ale teď hlavně v sobotu v Opole věřím, že bysme měli bejt‘ druhý. Dánové nejsou nabitý, Ukrajince bysme měli dát s přehledem, ale nechci to zakřiknout.“

„Z dnešních závodů jsem hodně zklamanej‘,“ nezastíral Roman Čejka. „S motorem jsem neměl žádnej‘ trénink, ještě kolem třetí odpoledne jsme na něm dělali. Bylo to jen taktak. Vůbec jsme nejeli za tým, spíš za jednotlivce, kolega mě jednou vyvez‘. Byla to chyba, musel jsem ubrat plyn a předjel mě Hynek. Má se dávat větší pozor. V poslední jízdě jsem byl od startu první, ale na lajně nebyl materiál. Kluci mě předjeli jako hadrovýho panáka, jako když jsem stál. Nehledám chybu v sobě, ale v motoru. Tam bych chtěl investovat peníze za reprezentaci. Snad něco vydělám, nebaví mě jezdit na ocase.“

1. ZP Pardubice     61
Matej Žagar, SLO 3 3 3 3 3   15
Hynek Štichauer 1 1 1 3 2 8
Scott Nicholls, GB 1 3 3 2 3   12(2)
Aleš Dryml 2 0 2 3 1   8(1)
Lukáš Dryml     R-R
Tomáš Suchánek 2 3 2 2 0 9(3)
Václav Milík 3 X 1 3 2   9(1)
 
2. AK Cereas Slaný     31
Robert Kosciecha, PL 2 2 1 1 E   6
Michal Dudek 0 – 0 0   0
Sebastian Ulamek, PL 3 2 4* 2 3 14
Ronny Weis, D (ACCR) 0 0 – 0   0
Martin Málek 1 2 1 1   5(1)
Roman Čejka 0 2 0 0   2
Eduard Krčmář 1 1 0 1 1 4(1)

Aktuální extraligová tabulka:

  závody bilance skóre odvety bonus tabulkové body
1. Praha 4 3-1-0 194:169 1 1 8
2. Pardubice 4 2-1-1 204:161 1 0 5
3. Slaný 2 0-0-2 69:113     0
4. Mšeno 2 0-0-2 81:105     0


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Michal Kohout