Češi v akci 62

Na předposlední týden měsíce června budeme vzpomínat dlouho. Domácí utkání Slaného s pražským Olympem nabídlo skutečně dramatickou podívanou, avšak nic se nemohl vyrovnat skvělému boji juniorského nároďáku se švédskými závodníky a rozhodčím včera v Divišově. Skvělé zprávy však dorazily i odjinud. Václav Milík se prosadil do challenge o SGP 2014. Na pódiu v Pfarrkirchenu stála Michaela Krupičková i český tým v Morahálomu při třetím dějství jadranského poháru družstev. Navíc fenomenální Filip Šitera pomáhal ke stříbru Slovákům, jejichž smělé plány na pravidelné starty ve dvou týmových soutěžích komplikují personální trable. Pravidelný pondělní seriál magazínu speedwayA-Z je opět bohatý i tím, že se plochodrážníci představili také v méně obvyklých rolích a dokonce jezdili pouze rovně.
Hubený ligový týden
Jako tradičně se první na pořad tradičního přehledu dostává Aleš Dryml díky pondělnímu závodnímu dni jeho Belle Vue v britské Premier League. Pardubický kapitán tentokrát přispěl pěti body se třemi bonusy k porážce hostujícího Swindonu 46:44. Poté napřel své úsilí vstříc přípravě na race-off v Esbjergu, které ovšem kvůli dešti padlo nejen v sobotním řádném, ale i v nedělním odloženém termínu.

Za celý týden se už obě britské ligy musely obejít bez české účasti. Zranění Matěj Kůs a Lukáš Dryml figurovali ve čtvrteční sestavě Redcaru proti Berwicku, resp. páteční Eastbourne proti Poole se statusem rider replacement. Zatím není naděje, že by se do Premier League vrátil Josef Franc. „To už je pasé,“ okomentoval pražský závodník možnost, že by se objevil v týmu Škorpiónů ze Scunthorpe.

Polské ligy měly o uplynulém víkendu pauzu s ohledem na obě race-off kvalifikačního procesu pro SGP 2014. Proto Martin Vaculík startoval pouze v úterním duelu švédské Elit Serien. Na dráhu stockholmského Hammarby si jeho Vetlanda přijela pro remízu 45:45, k čemuž slovenský závodník přispěl jedenácti body.

Triumf s potížemi
Jadranský pohár družstev pokračoval svým třetím a zároveň předposledním dílem v rozpáleném maďarském Morahalomu, kde se rtu teploměru nestyděla atakovat hodnotu čtyřiceti stupňů Celsia. Český tým pod taktovkou Lubomíra Vozára opět dominoval. Hynek Štichauer, Martin Škurla a Ondřej Smetana inkasovali po jedenácti bodech a Jaroslav Petrák jich dodal šest.

Rovněž o druhém místě rozhodl český závodník. I když tentokrát nechyběl ani Fritz Wallner a junior Patrik Búri, slovenský celek se při fraktuře žeber Jána Mesiarika z mistrovství světa a nečekaném konci kariéry Jána Halabrína, přesto musel opřít o cizince. V tomto směru byl excelentní Filip Šitera, jenž svými osmnácti body dodal na konto celku více bodů než všichni ostatní členové dohromady.

Jistě není bez zajímavosti složení maďarského týmu, v němž vedle padesátiletého Sandora Tihanyiho startoval i o čtyři roky mladší Robert Nagy. Ten se v sestavě objevil dokonce po boku svého syna Patrika, který se loni dobře zapsal do podvědomí českých diváků.

Přestože český tým po třetím triumfu v řadě neohroženě vede, nevyhnuly se mu problémy. Především vyvrcholení ve slovinské metropoli Lublani se koná ve stejný den jako mistrovství republiky dvojic v Březolupech.

Při zpáteční cestě z Maďarska se na dálnici D1 kousek od Devíti křížů zřejmě navěky odmlčela dodávka Michala Škurly, které prasknul blok motoru. Podřimující Lubomír Vozár se vyděsil natolik, že si v první chvíli myslel, že Tomáš Škurla za volantem usnul a neovladatelný vůz si to namířil rovnou do svodidel. Pražský závodník naštěstí stihnul přesun na evropský šampionát do Divišova včas. V ochozech nechyběl ani Ondřej Smetana, jenž měl dle zadání Milana Špinky zůstávat v pohotovosti pro případný krizový scénář. Na krku měl ovšem obrovské odřeniny, které mu v Morahalamu způsobila páska, když se otevřela pouze na jedné straně.

Výsledky: 1. Česká republika 39 – Hynek Štichauer 11, Martin Škurla 11, Jaroslav Petrák 6, Ondřej Smetana 11; 2. Slovensko 33 – Fritz Wallner 9, Patrik Búri 1, Filip Šitera 18, Aljoša Remih 5; 3. Slovinsko 28 – Ladislav Vida 5, Žiga Kovačič 10, Žiga Radkovič 12, Dalibor Bot 1); 4. Maďarsko 24 – Patrik Nagy 2, Robert Nagy 12, Sandor Tihanyi 12, Zsolt Bencze 0.

Na dlouhých i zcela rovných drahách
Dlouhá dráha v německém Pfarrkirchenu byla vytížena během celého víkendu. Během soboty se dostal do akce Karel Kadlec v rámci pokračování evropské série veterány. „Dařilo se mi,“ nezastírá. „Byl jsem druhej‘, třetí a první a celkově tuten den třetí.“

Finálová jízda byla ovšem na programu až včera. „To už bylo na hovno,“ povzdechl si plzeňský nezmar. „Netrénuješ a jdeš rovnou na finálovku v sedmi lidech. Dostal jsem se do trychtýře, chytil cejchu do tlamy a skončil šestej‘. Ale pěkně jsem si zazávodil.“

Přitom Karel Kadlec mohl zasáhnout do mítinku závodníků s licencí B. Němec Manfred Multerer totiž po tréninkové kolizi s Michaelou Krupičkovou nestartoval. „Míša to stáhla na spodek,“ líčil incident Karel Kadlec. „On si líznul o její kolo a šel.“

Závod opanoval Michael Härtel, který dojížděl do cíle pravidelně jako vítěz s Davidem Pfefferem za svými zády. Divišovská závodnice se ovšem s nimi postavila na stupně vítězů jako třetí.

V hlavním závodě působil Richard Wolff jako jediné české želízko v ohni. Při slánské extralize si pochvaloval, že trable s převodovkou trápící ho v úvodních dvou podnicích finálové série světového šampionátu jsou již minulostí.

Nicméně nyní se jeho slabinou staly starty. Až ve své třetí rozjížďce konečně obživl. Porazil Markuse Eibla a neváhal se pustit do útoků na Stephana Katta. S osmi body ovšem na finále šesti nejlepších nemohl ani pomýšlet. Skončil celkově devátý.

Body z finále se přičítaly, takže Stephan Katt o jediný bod sebral celkový triumf Jörgu Tebbemu, jenž doplatil na úvodní defekt. Navzdory poruše ve finále se jako třetí na pódium prosadil Markus Eibl.

By minulý týden rozlámal letité teplotní rekordy na malinkaté kousíčky, dostali se ke slovu i ledaři. Václav Hutla se svým synem Radkem znovu podlehl vábení motocyklových dragsterů a zúčastnili se závodu v rámci tuningového srazu ve slovenských Piešanech. A Jan Jaroš skvělým způsobem zaskočil za Pavla Pučka zraněného v sobotu při mistrovském flat tracku v Březolupech. Včera totiž dovedl tovární speciál VM 610, na jehož vývoji se podílí rovněž jeho otec Boris, vítězně do cíle flat trackového šampionátu v Kopřivnici.

Foto: Wojta Zavřel a Jaroslav Krupička