Jméno Riss se vrací do Mariánských Lázní

Mariánské Lázně – 31. května
Jeden z vrcholů letošní plochodrážní sezóny v českých zemích nabídnou o nadcházejícím víkendu Mariánské Lázně. Náš jediný kilometrový ovál bude v neděli 2.6. hostit kvalifikační kolo Mistrovství světa na dlouhé ploché dráze. Vyrovnaná startovní listina slibuje zajímavé souboje o každý bod. Jedním z největších favoritů závodu je i syn osminásobného mistra světa Gerda Risse Erik.


Po loňském, pro české barvy tak úspěšném, závodě challenge se letos vrací závody světového šampionátu do Mariánských Lázní v podobě kvalifikačního kola. Z něj si první šestice jezdců zajistí postup do závěrečného dílu kvalifikace, závodu challenge, který je na programu koncem září v bavorském Mühldorfu. Tam narazí na další šestku postoupivších z druhé kvalifikace ve francouzském St. Macaire a osmičku závodníků, kteří nebudou mít to štěstí a v letošním seriálu Grand Prix skončí na nepostupových pozicích jedenáct až osmnáct.

Celá česká reprezentace smrsklá do 3 jezdců se se sejde právě v mariánskolázeňském závodě. Po rezignaci Michaela Hádka se k němu přidal i loňský mistr republiky Aleš Dryml mladší. Ten sice původně přislíbil účast v kvalifikaci mistrovství světa na příští rok, ale uvolněný post ve startovní listině Grand Prix na krátké dráze v britském Cardiffu byl přeci jen větším lákadlem. Břímě reprezentačních povinností tak na svých bedrech ponesou pouze Josef Franc s Richardem Wolffem a nestárnoucí Karel Kadlec.

Loňský bronzový medailista z finálové série světového šampionátu Josef Franc je zároveň jedním z největších favoritů závodu. Spolu s ním se o postupová místa poperou bývalý světový finalista a mistr Evropy na trávě Brit Andrew Appleton a nová německá dlouhodrážní superstar teprve sedmnáctiletý Erik Riss.

Mladší ze dvou synů osminásobného mistra světa Gerda Risse vloni šokoval plochodrážní veřejnost ziskem stříbrné medaile v prestižním německém šampionátu na dlouhé ploché dráze ve Pfarrkirchenu. Lepší byl již jen úřadující vicemistr světa Martin Smolinski. Erik letos jede opět ve skvělé formě. V závodě o zlatou přilbu na své domácí dráze v Herxheimu obsadil třetí příčku.

Své kvality budou chtít dozajista potvrdit účastníci letošního seriálu Grand Prix náš Richard Wolff a držitel dvou bronzových medailí z let 2008 a 2009 Holanďan Dirk Fabriek. Mezi nejlepší jezdce světa se v minulosti dokázali probojovat i zkušený Erik Eijbergen z Nizozemí, Němec Markus Eibl nebo francouzský jezdec Theo di Palma.

Černými koňmi závodu by mohli být Švéd Joel Nyström nebo Australan Cory Gathercole. Podceňovat nelze ani bronzového medailistu z evropského šampionátu na trávě Fina Rene Lehtinena nebo Brita Charlie Saunderse, který se ve velmi dobrém světle představil na zdejší dráze při letošním otevřeném mistrovství republiky. Vážná zranění z účasti v závodě vyřadila vitěze loňského challenge v Mariánských Lázních Fina Aki Pekku Mustonena a světového finalistu Jeffreyho Woortmana z Nizozemí.

Nedělní závod se jede podle nového systému s dvaceti jezdci, kteří se utkají vždy po pěti v každé jízdě. Start závodu je naplánován na 14:30hod. Vstupné je 250 Kč.

Startovní listina:

1 Richard Wolff, CZ
2 Charlie Saunders, GB
3 Erik Riss, D
4 Guillaume Comblon, F
5 Theo di Palma, F
6 Cory Gathercole, AUS
7 Josef Franc, CZ
8 Inge Bjerk, N
9 Sjoerd Rozenberg, NL
10 Rene Lehtinen, FIN
11 Boris Pizzinato, I
12 Marcel Dachs, D
13 Joel Nyström, S
14 Andy Appleton, GB
15 Dirk Fabriek, NL
16 Karel Kadlec, CZ
17 Simo Pulli, FIN
18 Markus Eibl, D
19 Erik Eijbergen, NL
20 Nadine Frenk, D

Foto: Jiří Bayer