Pražská SGP nabídla prostor pro zajímavá setkání

Praha – 18. května
Předminulou sobotu při sedmnáctém ročníku pražské velké ceny byli k vidění nejen jezdci současné světové ploché dráhy, ale i slavné osobnosti, které kroužily po oválech v letech minulých.

Mezi diváky jsme měli možnost potkat Jiřího Štancla, našeho veleúspěšného jezdce, držitele dvou stříbrných z dlouhodrážního oválu a majitele pěti zlatých přileb Československa i pěti zlatých přileb SNP.

Jiří Štancl dorazil v doprovodu manželky Aleny a syna Jiřího alias George, taktéž bývalého plochodrážníka, který svoji kariéru spojil převážně s anglickou ligou.

Po areálu se pohyboval i Tony Briggs, syn legendárního Barryho, který úspěšně podniká s plochodrážními doplňky.

Na plochodrážních stadionech často vídáme i Antonína Kaspera, vítěze patnácté Zlaté přilby Československa, i Zlaté přilby SNP v Žarnovici. Proto nemohl chybět ani na elitním podniku, jakým Grand Prix je.

Václav Verner byl jedním z mála, kdo dokázal uzmout Jirkovi Štanclovi jeden z titulů mistra republiky. Kromě něho se to v letech 1969 – 1985 povedlo pouze Janu Holubovi, Aleši Drymlovi a Antonínu Kasperovi.

Většina z těchto plochodrážních osobností se v tomto sportu pohybují nadále, po ukončení aktivní jezdecké kariéry. A už podporují, či podporovaly vlastní úspěšné ratolesti, z někoho se stal časem bafuňář. Všem sport levých zatáček přirostl natolik k srdci, že se rádi přijdou podívat a popovídat. Pro sběratele autogramů je velká cena rájem. Nejen kvůli setkání s legendami včerejška, ale i jejich následovníky.

Pravidelné autogramiády jsou jednou z věcí, které plochodrážní seriál popularizuje. Běžný fanoušek má tak možnost vidět v civilu jezdce. V Praze ve stanu sponzora Monster se sešli opravdu hvězdy. Své kartičky podepisovali mistr světa z loňského roku Chris Holder, Američan,velký sympaák, showman a mistr světa z roku 2011 Greg Hancock, polský mistr světa z roku 2010 Tomasz Gollob a s nimi švédský jezdec s brazilskými kořeny, jeden z nejpopulárnějších jezdců v seriálu GP Antonio Lindbäck.

Autogramiáda byla pojata velkolepě, fanoušci si přišli na své. Hvězdy se podepisovaly na připravené kartičky, do programů, i na podpisy na tělo došlo, ochotně se nechávaly fotit.

Ve stánku pořadatele GP byla připravena autogramiáda další, tentokrát s jezdci našemu naturelu bližšími. Účastníky byli Aleš Dryml, za Pardubice v extralize startující Matej Žagar, slovenská speedwaystar Martin Vaculík a konečně i Josef Franc. I tuto autogramiádu navštívilo bezpočet fanoušků, kteří tak měli možnost získat podpis, fotku či si promluvit s jezdci.

Někteří jezdci světové extratřídy dorazili na stadion taxíky, Jaroslaw Hampel řídil auto.

Emil Sajfutdinov připomínal studenta a v prostoru vysokoškolských kolejí by ho asi těžko počítal k největším hvězdám světových plochodrážních oválů.

Pražskou GP si nenechali ujít ani aktivní jezdci. A už to byl dnes už specialista na dlouhou dráhu Richard Wolff, mšenský Jan Jaroš, kterému se už zhojilo zranění ruky z extraligového závodu. Potkat jste mohli i nestora dlouhých oválů, stále aktivního Karla Kadlece. Z Německa dorazila i dvojice z Míšně Ronny Weis a Richard Geyer. Nechyběl ani populární spíkr Míla Čmejla.

Foto: Miroslav Horáček